Actualitate
Noi schimbări pregătite pentru fondurile de pensii private: ASF vrea implementarea unui sistem de alertă dacă investiția scade
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pregătește noi schimbări pentru fondurile de pensii private. Autoritatea vrea să introducă un sistem de alertă dacă investiţia scade cu cel puţin 10% faţă de valoarea de achiziţie pentru a reevalua plasamentul.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat joi, 24 noiembrie, în dezbatere publică un proiect normativ pentru modificarea și completarea Normei nr. 11/2011 privind investirea și evaluarea activelor fondurilor de pensii private, aprobată prin hotărârea Comisiei de supraveghere a sistemului de pensii private nr. 22/2011.
Documentul introduce obligația administratorilor de pensii private de a implementa unele sisteme de alertă timpurie, în cazul în care valoarea unui instrument financiar din portofoliu înregistrează o scădere cu cel puțin 10% față de valoarea de achiziție, alertă care să declanșeze obligativitatea reevaluării deținerii din portofoliul fondului de pensii și adoptarea de măsuri asumate la nivelul structurii de conducere a administratorilor.
O altă schimbare reprezintă posibilitatea de a investi activele fondurilor de pensii obligatorii (Pilon II) şi facultative (Pilon III) în obligaţiuni corporative fără rating sau cu calificativ insuficient în cazul în care statul deţine, direct sau indirect, minimum 50% din respectiva companie, dar şi evaluarea instrumentelor cu venit fix (obligaţiuni) prin introducerea sursei preţurilor afişată de Bloomberg sau Reuters.
„În vederea protejării intereselor participanţilor şi beneficiarilor, proiectul de act normativ cuprinde prevederi care să extindă şi să consolideze obligaţiile administratorilor fondurilor de pensii administrate privat şi a fondurilor de pensii facultative cu privire la modul de desfăşurare a activităţii de investire şi evaluare a activelor fondurilor de pensii private, precum implementarea, în cadrul de reglementare secundară, a aspectelor comunicate administratorilor de către A.S.F. printr-o serie de adrese oficiale, transmise în perioada 2013-2021”, se precizează în expunerea de motive.
Câteva prevederi din actul normativ:
- introducerea unor obligaţii ale administratorilor fondurilor de pensii administrate privat şi a fondurilor de pensii facultative cu privire la modul de desfăşurare a activităţii de investire şi evaluare a activelor fondurilor de pensii private
- descrierea activităţii de investire a activelor fondului de pensii în acţiuni şi obligaţiuni emise de societăţile de proiect sau în investiţii private de capital
- evaluarea instrumentelor financiare cu venit fix, în sensul introducerii sursei preţurilor afişată de furnizorul de cotaţii Bloomberg Finance L.P. (sursa BVL4) sau afişată de furnizorul de cotaţii Thomson Reuters S.A. (sursa RRPS)
- introducerea prevederilor pentru calculul dobânzii zilnice acumulate, conform cărora pentru acest calcul se va utiliza exclusiv rata dobânzii la nivelul formulei / convenţiei precizate în prospectul de emisiune.
sursa: mediafax.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News