Connect with us
Publicitate

Economie

Noile contracte la energie electrică: Ministrul Energiei, ”ușor nemulțumit” că ANRE a impus un Ordin care favorizează furnizorii

contor curent

Publicat

ANRE a reușit să își impună Ordinul care favorizează mai mult furnizorii decât consumatorii, la încheierea noilor contracte pentru energie electrică după liberalizarea pieței de energie de la 1 ianuarie 2021.

  • Ministerul Energiei vrea să oblige furnizorii să acorde reduceri consumatorilor
  • ANRE vrea să le ofere acestora doar “posibilitatea” de a acorda reduceri
  • Experţii consideră că trebuie găsit un echilibru între cele două variante

Liberalizarea pieţei energiei aduce numai bătăi de cap. Totul este  în ceaţă, inclusiv pentru instituţiile statului. Ministerul Energiei îşi doreşte să dea o ordonanţă de urgenţă care să oblige furnizorii de energie să ofere reduceri clienţilor, în timp ce ANRE-ul vrea doar să le ofere acestora opţiunea de a face asta scrie Mediafax.

O ordonanţă de urgenţă în acest sens nu ar avea niciun rost pentru că furnizorii pot oricum să ofere discount-uri dacă vor acest lucru. Pe de altă parte, introducerea obligativităţii nu s-ar mai potrivi cu piaţa concurenţială pe care ne-o dorim precizează alephnews.ro

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a scris pe facebook că este „ușor nemulțumit” de varianta ANRE. „Mi-aș fi dorit ca în Ordin să scrie că furnizorii au obligația să ofere prețul concurențial cel mai mic clientului din portofoliul său.

  • Virgil Popescu, despre liberalizarea de pe piața energiei: Clienții vor plăti prețul cel mai mic
  • Noul ordin al ANRE privind liberalizarea de pe piața energiei va prelungi contractele clienților cu șase luni.
  • Furnizorii vor putea acorda discount la prețul concurențial. Furnizorii au promis că discontul va fi acordat tuturor

Citește și Noile contracte de energie electrică: ANRE prelungește până la 30 iunie 2021 termenul în care consumatorii pot alege furnizorul

Că putea să fie prețul cel mai mic oferit cu obligație de preț de serviciu universal cu discount obligatoriu, ca să ajungem la prețul concurențial, sau prețul concurențial, ar fi fost mai explicit”, a precizat ministrul.

Acesta spune despre acest Ordin al ANRE că „a prelungit perioada de schimbare a contractelor de la 30 la 180 de zile, șase luni, până pe 30 iunie, și a mai adăugat un lucru: se trece toată lumea în piața serviciului universal, dar furnizorii pot acorda discount la prețul concurențial, adică factura să fie mai mică lună de lună, indiferent dacă clientul încheie contract cu el, se mută sau nu”.

Vezi și Ministrul Energiei: Consumatorii vor fi trecuți direct pe prețul concurențial cel mai mic. Este nevoie de schimbarea legislației

Din declarația alambicată a ministrului se poate deduce că, inițial, ministrul energiei propusese ca toți consumatorii aflați acum în serviciul universal să fie trecuți de către furnizorii de ultimă instanță în regim concurențial, pe oferta cea mai mică. Această variantă a picat rapid.

În același timp, ANRE a venit cu un proiect de Ordin, pe care l-a și pus în dezbatere publică săptămâna trecută, care prevede că acești furnizori oferă discounturi doar dacă vor.

Virgil Popescu a mai spus ce se va întâmpla în următoarele șase luni: clienții vor primi lunar oferte de la furnizor, le vor studia și vor alege.

Citește și Noile contracte pentru energia electrică. Ministrul Energiei: consumatorul va beneficia de cea mai bună ofertă. Noile condiții

Până la urmă se merge pe varianta ANRE, deși Ministerul Energiei ar fi putut să impună prin OUG obligația, iar reglementatorul să se supună deciziei. Pentru un astfel de OUG, Ministerul Energiei ar fi avut și acceptul Consiliului Concurenței.”

sursa foto: Facebook/Virgil Popescu

Declarația ministrului Energiei:

”Consumatorul trebuie să fie în centrul liberalizării, NU furnizorul, așa încât furnizorii trebuie să dea prețuri mai bune și să se bată pe acesta.

Vineri, ANRE a pus în dezbatere modificarea Ordinului, după ce a avut discuții și cu Consiliul Concurenții, și cu noi, și cu furnizorii, și a modificat acest Ordin:

-a prelungit perioada de schimbare a contractelor de la 30 la 180 de zile, șase luni, până pe 30 iunie, și a mai adăugat un lucru

-se trece toată lumea în piața serviciului universal, dar furnizorii pot acorda discount la prețul concurențial, adică factura să fie mai mică lună de lună, indiferent dacă clientul încheie contract cu el, se mută sau nu.

Eu sunt ușor nemulțumit, că mi-aș fi dorit ca în Ordin să scrie că furnizorii au obligația să ofere prețul concurențial cel mai mic clientului din portofoliul său.

Că putea să fie prețul cel mai mic oferit cu obligație de preț de serviciu universal cu discount obligatoriu, ca să ajungem la prețul concurențial, sau prețul concurențial, ar fi fost mai explicit.

Am discutat cu ANRE-ul și a spus că a discutat cu toți cei patru furnizori și s-au angajat benevol să iasă public cu comunicate că vor acorda acest discount tuturor. Dacă asta se va întâmpla, atunci lucrurile sunt normale.

Omul nu se mai înghesuie la ghișeele furnizorilor, îi vine acasă factura pe ianuarie la prețul cel mai mic – deci preț de serviciu universal, discount, preț final de plată, care e egal cu prețul concurențial – în fiecare lună va fi informat despre cea mai bună ofertă a furnizorului, le poate vedea și pe celelalte din piață pe comparatorul ANRE, și șase luni poate studia și opta.

Primește acasă și o foaie în care, dacă optează, bifează direct și-și alege și trimite înapoi la furnizor și a încheiat procedura sau așteaptă o lună, două, trei, să vadă ce se mai întâmplă în piață.

Dacă șase luni nu alege nimic, atunci discountul dispare, înseamnă că dorește serviciul universal, care e mai scump, și rămâne în piața serviciului.

Potrivit Ordinului, furnizorii au obligația lună de lună să vină să-i ofere clientului această informație” și-a încheiat postare ministrul Energiei.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Elena

    marți, 19.01.2021 at 15:28

    Daca vroiai altfel dl ministru, atunci dadeai OU. De ce sa nu trageti pielea de pe amarati. Amanarea cu 6 luni nu este o rezolvare, deoarece tot acolo se ajunge ca si acum.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate