Eveniment
Noul virus chinezesc: Ar trebui să se teamă cei care cumpără online produse din China?
Coronavirusul, apărut în China, a ucis 26 de persoane și a îmbolnăvit alte 800. Misteriosul virus s-a extins și în alte state, precum Thailanda, Japonia, Coreea de Sud și SUA. Wuhan, punctul zero al epidemiei, a fost închis joi.
Noul virus chinezesc este transmis de la om la om prin picături de salivă expectorate de o persoană infectată atunci când strănută sau tuşeşte. Se poate transmite şi prin contact cu suprafeţe contaminate.
Având în vedere rapiditatea cu care s-a răspândit virusul ucigaș, multe persoane se întreabă dacă coronavirusul poate fi transmis prin intermediul coletelor comandate de pe cea mai populară platformă de cumpărături online din China.
„Nu există nicio dovadă că acesta este un risc, explică un specialist pentru BBC. Virusurile reci tind să supraviețuiască mai puțin de 24 de ore în afara corpului uman, deși norovirusul (o afecțiune a stomacului) poate supraviețui luni de zile în afară. De asemenea, virusul nu ar putea supraviețui mai mult de câteva ore pe suprafețe plastice sau din alte materiale, pe distanțe atât de lungi”.
Ce sunt coronavirusurile
Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care şi-au primit numele de la felul în care arată la microscop: sunt sferice, iar membranele lor sunt acoperite cu ţepi ce formează un fel de „coroană”, potrivit Agerpres.
Infecţiile cu coronavirus pot provoca maladii respiratorii – unele dintre ele pot fi severe şi chiar mortale, precum MERS (Sindromul respirator din Orientul Mijlociu) şi SARS (Sindromul Acut Respirator Sever), iar altele mult mai blânde, precum răcelile comune.
Simptome
Infecţiile cu coronavirus pot avea o gamă largă de simptome, inclusiv febră, tuse şi dificultăţi respiratorii. Cazurile severe pot provoca pneumonie, sindrom acut respirator sever, insuficienţă renală şi deces.
Cum se transmite coronavirusul
Coronavirusurile sunt transmise între animale şi între oameni şi pot evolua pentru a forma tulpini care nu au fost identificate în trecut la oameni.
Testele preliminare sugerează că noul tip de coronavirus din Wuhan ar fi putut să treacă la oameni provenind de la şerpi. Însă experţii medicali chinezi au sugerat şi alte animale ca sursă a virusului, precum liliecii şi şobolanii.
La fel ca alte tipuri de coronavirusuri, noul virus chinezesc este transmis de la om la om prin picături de salivă expectorate de o persoană infectată atunci când strănută sau tuşeşte. Se poate transmite şi prin contact cu suprafeţe contaminate, precum mânerele uşilor şi balustradele.
De ce coronavirusul poate suferi mutații rapide
La fel ca MERS şi SARS, noul coronavirus din China este un ribovirus (virus ARN), ceea ce înseamnă că ARN-ul, nu ADN-ul, este materialul său genetic. Astfel, el se combină cu ADN-ul gazdei şi, din acest motiv, poate suferi mutaţii rapide.
Testele pentru depistarea noului coronavirus din China implică utilizarea unei reacţii de polimerază în timp real (RT-PCR), care identifică ARN-ul viral în eşantioanele prelevate. Acestea pot fi recoltate din gât cu un beţişor medical, din spută sau din mostre sangvine, dacă pacientul se simte foarte rău.
sursa: digi24.ro, agerpres.ro, bbc.com
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News