Connect with us
Advertisement

Eveniment

NU se mai majorează salariul minim din construcții și agricultură. Guvernul a retras proiectul de pe ordinea de zi. Motivul

Publicat

NU se mai majorează salariul minim din construcții, agricultură și industria alimentară: Guvernul retrage proiectul de ordonanță privind majorarea salariului minim în aceste domenii, a anunța joi, premierul Marcel Ciolacu. 

Motivul este acela că unele salarii ar fi scăzut după introducerea contribuțiilor la sănătate, în ciuda majorării de pe hârtie.

„Calculele prezentate în această dimineață de Ministerul Finanțelor arată că în urma introducerii asigurărilor de sănătate pentru toți angajații, indiferent de activitate, salariul minim net al angajaților din cosntrucții, agricultură și industria alimentară ar fi putut scădea.

Cu toții, și mai ales, eu am promis că nu se va întâmpla acest lucru și nu sunt de acord cu acest lucru. Niciun salariu minim net nu trebuie să scadă.

Drept urmare, am decis să scoatem de pe ordinea de zi această ordonanță care vizează aceste categorii. Ministerele de resort vor reanaliza textul”, a declarat Ciolacu, în ședința de Guvern de joi, citat de G4Media.

Până atunci, toate salariile din construcții, agricultură și industria alimentară vor rămâne la fel, a precizat el.

Guvernul avea pe ordinea de zi a ședinței de joi un proiect de hotărâre prin care salariul minim general brut se majorează de la 3.000 la 3.300 lei, începând cu 1 octombrie.

Totodată, pe ordinea de zi se regăsea și un proiect de ordonanță pentru majorarea salariului minim brut în construcții, agricultură și industria alimentară, de la 4.000 la 4.500 lei.

Însă prin legea privind măsurile fiscale pe care Guvernul și-a asumat marți răspunderea, în construcții, agricultură și industria alimentară se reintroduce plata contribuțiilor de asigurări de sănătate.

În aceste condiții, chiar și după majorarea salariului minim în aceste sectoare, reintroducerea contribuțiilor la sănătate va face ca salariul net să scadă.

Cu cât ar fi rămas ”în mână” un angajat, după creșterea salariului minim

De remarcat că din această sumă de 300 de lei, angajații din România ar fi rămas la salariul net cu doar 93 de lei.

Restul de 207 lei ar fi mers la stat sub forma diferitor taxe.

Facilitatea de a scuti de taxe 200 de lei din salariul brut nu s-a menținut în noul proiect de hotărâre.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Fierar betonistul

    joi, 28.09.2023 at 13:14

    Pai scadeau putin salariile dar se plateau contributii la sanatate….. Deci lasati gargara mai bine spuneti ca mediul de afaceri din domeniile vizate nu vrea sa creasca salariul minim… putin curaj, ce naiba! Parca a zis d nul Isarescu ca nu e normal sa subventioneze statul constructia de mall-uri etc

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement