Cugir
O nouă victimă a metodei „Accidentul” în Alba: o femeie din Cugir a fost înșelată cu 3.000 de euro. RECOMANDĂRILE polițiștilor
O nouă victimă a metodei „Accidentul” în Alba. O femeie din Cugir a fost înșelată vineri, 25 octombrie, cu suma de 3.000 de euro. Sâmbătă, un bărbat din Aiud a fost înșelat, prin aceeași metodă, cu 15.oo0 de lei.
Potrivit IPJ Alba, la data de 25 octombrie 2024, polițiștii din orașul Cugir au fost sesizați de o femeie de 66 de ani, din Cugir, cu privire la faptul că a fost victima unei infracțiuni.
Din primele verificări efectuate, a reieșit faptul că femeia, în urma unui apel primit, ar fi fost înşelată cu suma de 3.000 de euro, sub pretextul că fiul ei ar fi fost implicat într-un accident rutier, iar banii sunt necesari pentru a ajuta persoana în cauză.
La data de 26 octombrie 2024, polițiștii din Aiud au fost sesizați de un bărbat, în vârstă de 75 de ani, din Aiud, cu privire la faptul că a fost victima unei infracțiuni de înșelăciune.
Din primele date, bărbatul, în urma unui apel primit prin rețeaua de telefonie fixă, ar fi fost înșelat cu suma de 15.000 de lei, sub pretextul că fiul său și soția acestuia ar fi fost implicați într-un accident rutier, iar banii sunt necesari pentru îngrijiri medicale.
Polițiștii din Alba vă recomandă să nu daţi curs unei cereri de acest tip şi nu trimiteţi bani, deoarece există riscul major să fiţi victima unei înşelăciuni!
Atenție! Dacă primiţi un telefon de la „un binevoitor” care vă pretinde bani, pentru facilitarea unei intervenţii către autorităţi sau sub orice alte motive:
Cum trebuie să procedaţi:
- Solicitaţi persoanei care v-a sunat cât mai multe detalii privind unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla ruda implicată în accident, urmând a suna la aceste instituţii pentru confirmare;
- Nu vă bazaţi pe cele relatate de un necunoscut! Escrocii mizează tocmai pe reacţia emoţională puternică de moment. Întrerupeţi imediat convorbirea şi încercaţi să apelaţi imediat pe telefonul mobil ruda la care face referire apelul sau persoane din anturajul ei, pentru a afla adevărul;
- Chiar dacă cel care vă sună ,,vă recomandă” să fiţi discret sau vă spune că nu puteţi lua legătura direct cu ruda dumneavoastră, deoarece autorităţile i-au ridicat telefonul, nu vă încredeţi în el! Trebuie să ştiţi că reprezentanţii Poliţiei sau ai Parchetului nu confiscă telefoanele mobile ale celor implicaţi în accidente rutiere;
Anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112, pentru a primi sprijin de specialitate. Nu acceptaţi o întâlnire directă cu persoana care v-a apelat, înainte de a discuta cu un poliţist!
De ştiut pentru tineri:
- Părinţii sau bunicii dumneavoastră trebuie informaţi şi sprijiniţi, pentru a nu deveni victimele acestor infractori!
- Este important să dezbateţi aceste aspecte în familie, adresând seniorilor următoarele recomandări:
- În cazul în care sunt sunaţi de un necunoscut care le pretinde bani pentru a ajuta o rudă aflată într-o pretinsă situaţie de pericol, să nu divulge date personale, ci din contră, să adreseze întrebări şi să solicite informaţii despre presupusul accident (unde s-a produs, spitalul sau secţia de poliţie unde s-ar afla ruda în cauză);
- Să apeleze telefonic, imediat, ruda respectivă sau persoane apropiate acesteia, indiferent de conjunctură (moment al zilei, locaţie), pentru a verifica informaţiile primite;
- Să sune de urgenţă la numărul 112, pentru a solicita sprijinul poliţiei. Să nu facă singuri demersuri care presupun contactul cu persoana apelantă!
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
gelu stoian
duminică, 27.10.2024 at 15:16
Eu nu raspund unor astfel de apeluri telefonice FALSE . Pur si simplu,Inchid telefonul !!!!!