Connect with us
Publicitate

Actualitate

O treime din firmele din România au pierderi an de an. Paşii pe care trebuie să-i urmeze un patron ca să-şi desfiinţeze societatea

Publicat

documenteÎn România, o treime din firme au pierderi an de an. Pe lângă așa-numitele firme-fantomă, există altele trecute doar în acte, pe care patronii preferă să le abandoneze, decât să le desfiinţeze oficial. Pentru a le șterge de la Registrul Comerţului îi costă timp şi bani, iar întreaga procedură durează chiar şi patru luni, iar costul ajunge şi la o mie de lei.

Țara noastră are peste 200.000 de firme care raportează la Registrul Comerţului pierderi permanente. În timp ce unele dintre firme sunt paravan pentru evaziune fiscală, altele sunt eşecuri în afaceri. Banca Naţională a observat însă că unii patroni nu-şi radiază firmele şi din alte motive.

Procesul de ieşire pe piaţa e îngreunat birocratic, costisitor şi antreprenorii care au constatat că firma nu merge, o lasă în Registrul Comerţului” spune Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale.

Astfel, patronii care vor să-şi desfiinţeze firma trebuie să se înarmeze cu răbdare.

Primul pas pe care trebuie să îl facă proprietarul afacerii este să depună o cerere la Registrul Comerţului. Publicarea anunțului de dizolvare a firmei în Monitorul Oficial durează aproximativ trei săptămâni. Mai apoi, patronul așteaptă încă o lună eventuale contestații de la creditori, după care poate merge la Fisc să obţină un certificat care atestă că nu are datorii la stat.

Proprietarul afacerii trebuie să treacă şi pe la Direcţia de Taxe locală, să-şi achite dările. Cu toate hârtiile, patronul se întoarce la Registrul Comerţului unde firma este radiată.

Procedura de lichidare a unei societăți se poate întinde pe aproximativ 2-4 luni. Toate aceste drumuri îl costă pe proprietar cel puţin 300 de lei, dar suma se poate tripla dacă firma e mare.

În fiecare lună, sute de firme fantomă, create pentru evaziune fiscală, sunt descoperite de Fisc. Suspecte sunt mai ales cele care au pierderi uriaşe, dar patroni bogaţi. Iar inspectorii fiscali îi verifică deja pe unii dintre aceştia.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate