Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Obligaţii fiscale 2018: Cum se calculează şi se plăteşte impozitul auto

Publicat

Impozitul auto este datorat de orice persoană care are în proprietate un mijloc de transport ce trebuie înmatriculat/ înregistrat în România. Acesta este anual, cu excepţia unor cazuri reglementate în Codul Fiscal, fiind datorat pe perioada cât mijlocul de transport este înmatriculat sau înregistrat în România.

Această taxă se achită la bugetul local al unității administrativ- teritoriale unde persoana își are domiciliul, sediul sau punctul de lucru, după caz.

Pentru mijloacele de transport cu tracţiune mecanică, impozitul se calculează în funcție de capacitatea cilindrică, prin înmulțirea fiecărei grupe de cm3 sau fracțiune din aceasta cu suma corespunzătoare, după cum urmează:

Vehicule înmatriculate

– motociclete, tricicluri, cvadricicluri și autoturisme cu capacitatea cilindrică de până la 1.600 cm3 inclusiv: 8 lei/200 cm3

– motociclete, tricicluri și cvadricicluri cu capacitatea cilindrică de peste 1.600 cm3: 9 lei/200 cm3

– autoturisme cu capacitatea cilindrică între 1.601 cm3 și 2.000 cm3 inclusiv: 18 lei/200 cm3

– autoturisme cu capacitatea cilindrică între 2.001 cm3 și 2.600 cm3 inclusiv: 72 lei/ 200 cm3

– autoturisme cu capacitatea cilindrică între 2.601 cm3 și 3.000 cm3 inclusiv: 144 lei/ 200 cm3

– autoturisme cu capacitatea cilindrică de peste 3.001 cm3: 290 lei/ 200 cm3

– autobuze, autocare, microbuze: 24 lei/ 200 cm3

– alte vehicule cu tracțiune mecanică cu masa totală maximă autorizată de până la 12 tone, inclusiv: 30 lei/ 200 cm3

– tractoare înmatriculate: 18 lei/ 200 cm3

Vehicule înregistrate

– vehicule înregistrate cu capacitate cilindrică < 4.800 cm3: 2-4 lei/ 200 cm3

– vehicule înregistrate cu capacitate cilindrică > 4.800 cm3: 4-6 lei/ 200 cm3

– vehicule fără capacitate cilindrică evidențiată: 50-150 lei/an

În cazul mijloacelor de transport hibride, impozitul se reduce cu minimum 50%, conform hotărârii consiliului local.

În cazul unui ataș, impozitul pe mijlocul de transport este de 50% din impozitul pentru motocicletele respective.

Impozitul pe mijlocul de transport este datorat pentru întregul an fiscal de persoana care deține dreptul de proprietate asupra unui mijloc de transport înmatriculat sau înregistrat în România la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior.

Plata impozitului auto

Impozitul pe mijlocul de transport se plătește anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie și 30 septembrie inclusiv.

Pentru plata cu anticipație a impozitului pe mijlocul de transport, datorat pentru întregul an de către contribuabili, până la data de 31 martie a anului respectiv inclusiv, se acordă o bonificație de până la 10% inclusiv, stabilită prin hotărâre a consiliului local.

Impozitul anual pe mijlocul de transport, datorat aceluiași buget local de către contribuabili, persoane fizice și juridice, de până la 50 lei inclusiv, se plătește integral până la primul termen de plată. În cazul în care contribuabilul deține în proprietate mai multe mijloace de transport, pentru care impozitul este datorat bugetului local al aceleiași unități administrativ- teritoriale, suma de 50 lei se referă la impozitul pe mijlocul de transport cumulat al acestora.

Sunt scutite de plata impozitului auto anumite categorii, cum sunt veteranii de război, văduvele de război (pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului), persoanele cu handicap grav sau accentuat (inclusiv autovehiculele utilizate pentru transportul persoanelor cu handicap sau invaliditate, aflate în proprietatea sau coproprietatea reprezentanților legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat și ai minorilor încadrați în gradul I de invaliditate, pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului), persoanele persecutate din motive politice/entice, cei cu certificat de revoluţionar, instituţiile publice (pentru maşinile ce aparţin instituţiilor publice), mijloacele de transport public, vehiculele istorice, mijloacele de transport folosite exclusiv pentru intervenții în situații de urgență, cele ale instituțiilor sau unităților care funcționează sub coordonarea Ministerului Educației și Cercetării Științifice sau a Ministerului Tineretului și Sportului, cele acționate electric, autovehiculele second-hand înregistrate ca stoc de marfă (ce nu sunt utilizate în folosul propriu al operatorului economic, comerciant auto sau societate de leasing), cele deținute de către organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale.

sursă: legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax