Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Obligaţii fiscale 2018: Cum se calculează şi se plăteşte impozitul auto


Publicat

Impozitul auto este datorat de orice persoană care are în proprietate un mijloc de transport ce trebuie înmatriculat/ înregistrat în România. Acesta este anual, cu excepţia unor cazuri reglementate în Codul Fiscal, fiind datorat pe perioada cât mijlocul de transport este înmatriculat sau înregistrat în România.

Această taxă se achită la bugetul local al unității administrativ- teritoriale unde persoana își are domiciliul, sediul sau punctul de lucru, după caz.

Pentru mijloacele de transport cu tracţiune mecanică, impozitul se calculează în funcție de capacitatea cilindrică, prin înmulțirea fiecărei grupe de cm3 sau fracțiune din aceasta cu suma corespunzătoare, după cum urmează:

Vehicule înmatriculate

– motociclete, tricicluri, cvadricicluri și autoturisme cu capacitatea cilindrică de până la 1.600 cm3 inclusiv: 8 lei/200 cm3

– motociclete, tricicluri și cvadricicluri cu capacitatea cilindrică de peste 1.600 cm3: 9 lei/200 cm3

– autoturisme cu capacitatea cilindrică între 1.601 cm3 și 2.000 cm3 inclusiv: 18 lei/200 cm3

– autoturisme cu capacitatea cilindrică între 2.001 cm3 și 2.600 cm3 inclusiv: 72 lei/ 200 cm3

– autoturisme cu capacitatea cilindrică între 2.601 cm3 și 3.000 cm3 inclusiv: 144 lei/ 200 cm3

– autoturisme cu capacitatea cilindrică de peste 3.001 cm3: 290 lei/ 200 cm3

– autobuze, autocare, microbuze: 24 lei/ 200 cm3

– alte vehicule cu tracțiune mecanică cu masa totală maximă autorizată de până la 12 tone, inclusiv: 30 lei/ 200 cm3

– tractoare înmatriculate: 18 lei/ 200 cm3

Vehicule înregistrate

– vehicule înregistrate cu capacitate cilindrică < 4.800 cm3: 2-4 lei/ 200 cm3

– vehicule înregistrate cu capacitate cilindrică > 4.800 cm3: 4-6 lei/ 200 cm3

– vehicule fără capacitate cilindrică evidențiată: 50-150 lei/an

În cazul mijloacelor de transport hibride, impozitul se reduce cu minimum 50%, conform hotărârii consiliului local.

În cazul unui ataș, impozitul pe mijlocul de transport este de 50% din impozitul pentru motocicletele respective.

Impozitul pe mijlocul de transport este datorat pentru întregul an fiscal de persoana care deține dreptul de proprietate asupra unui mijloc de transport înmatriculat sau înregistrat în România la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior.

Plata impozitului auto

Impozitul pe mijlocul de transport se plătește anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie și 30 septembrie inclusiv.

Pentru plata cu anticipație a impozitului pe mijlocul de transport, datorat pentru întregul an de către contribuabili, până la data de 31 martie a anului respectiv inclusiv, se acordă o bonificație de până la 10% inclusiv, stabilită prin hotărâre a consiliului local.

Impozitul anual pe mijlocul de transport, datorat aceluiași buget local de către contribuabili, persoane fizice și juridice, de până la 50 lei inclusiv, se plătește integral până la primul termen de plată. În cazul în care contribuabilul deține în proprietate mai multe mijloace de transport, pentru care impozitul este datorat bugetului local al aceleiași unități administrativ- teritoriale, suma de 50 lei se referă la impozitul pe mijlocul de transport cumulat al acestora.

Sunt scutite de plata impozitului auto anumite categorii, cum sunt veteranii de război, văduvele de război (pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului), persoanele cu handicap grav sau accentuat (inclusiv autovehiculele utilizate pentru transportul persoanelor cu handicap sau invaliditate, aflate în proprietatea sau coproprietatea reprezentanților legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat și ai minorilor încadrați în gradul I de invaliditate, pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului), persoanele persecutate din motive politice/entice, cei cu certificat de revoluţionar, instituţiile publice (pentru maşinile ce aparţin instituţiilor publice), mijloacele de transport public, vehiculele istorice, mijloacele de transport folosite exclusiv pentru intervenții în situații de urgență, cele ale instituțiilor sau unităților care funcționează sub coordonarea Ministerului Educației și Cercetării Științifice sau a Ministerului Tineretului și Sportului, cele acționate electric, autovehiculele second-hand înregistrate ca stoc de marfă (ce nu sunt utilizate în folosul propriu al operatorului economic, comerciant auto sau societate de leasing), cele deținute de către organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale.

sursă: legestart.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Elevii din Câmpeni și Sebeș au aflat de la polițiști cum să prevină violența în școli, în familie și pe internet

Publicat

Elevii din Câmpeni și Sebeș au discutat cu polițiștii și specialiștii Centrului Regional de Prevenire și Consiliere Antidrog Alba despre siguranță. Acțiunile informativ-preventive, în unitățile de învățământ, vor continua pe toată durata noului an școlar, a transmis IPJ Alba.

În săptămâna 20-24 septembrie, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba împreună cu polițiștii de proximitate din cadrul Poliției Orașului Câmpeni au desfășurat activităţi informativ-preventive la Colegiul Național „Avram Iancu” din Câmpeni, Școala Gimnazială Câmpeni și la Liceul Tehnologic Silvic din Câmpeni.

Alături de specialiștii Centrului Regional de Prevenire și Consiliere Antidrog Alba, polițiștii de la prevenire au susținut lecția siguranței la Liceul Tehnologic Sebeș.

Elevii au fost provocaţi la dezbateri care au vizat prevenirea violenţei în unităţile de învăţământ şi în mediul intrafamilial, prevenirea pornografiei infantile și a traficului de persoane, prevenirea traficului şi consumului de droguri, prevenirea riscurilor din mediul online şi nu în ultimul rând siguranța rutieră.

Poliţiştii le-au oferit tinerilor explicaţii legate de bullying, modalităţile de prevenire a victimizării precum şi recomandări cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte într-o astfel de situaţie, atât de pe poziţia de victimă cât şi de pe cea de martor.

Siguranţa în şcoli rămâne prioritatea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, iar activităţile preventive vor continua pe durata întregului an școlar.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

O femeie de 102 ani și fiica sa de 80 de ani din Alba s-au vindecat de COVID. Ambele femei au fost vaccinate

Publicat

”Nana Ană” o femeie de aproape 102 ani din Sâncel, dar și fiica sa de 80 de ani s-au vindecat de COVID.

Cele două femei au fost externate vineri, 24 septembrie din Spitalul Municipal Blaj, informează agerpres.ro. 

Ana Oniga este cea mai  în vârstă persoană din comuna Sâncel. Femeia s-a născut în 1 decembrie 1919, la un an după Marea Unire de la Alba Iulia.

În comuna Sâncel, momentan se înregistrează cea mai mare rată de infectare cu virusul SARS-CoV-2 din judeţul Alba.

Ambele femei erau vaccinate. Ele au fost internate timp de 9 zile în spitalul din Blaj, la Secţia Infecţioase, însă, în final, au reuşit să învingă boala. Informaţia a fost confirmată, pentru AGERPRES, de către primarul comunei Sâncel, Ilie Frăţilă.

Născută în 1 decembrie 1919, la un an după Marea Unire de la Alba Iulia, Ana O., care locuieşte în Sâncel alături de fiica şi ginerele său, nu s-a confruntat până acum cu probleme majore de sănătate.

„Nana Ană”, cum i se spune, este cea mai vârstnică persoană din satul de lângă Blaj. La împlinirea vârstei de 100 de ani, femeia a fost felicitată de către primarul din Sâncel, care i-a înmânat o diplomă, în semn de apreciere, un buchet de flori şi un tort de ciocolată, precum şi de preotul paroh, Vasile Brumar, care i-a oferit o icoană.

sursă: Alba24.ro.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Doi politicieni din Alba, pe lista premierului pentru Biroul Executiv al PNL. Cu cine se prezintă Cîțu la alegerile de sâmbătă

Publicat

 Confruntarea care a împărțit în ultimele luni PNL în două tabere se va termina sâmbătă, 25 septembrie. Dacă Florin Cîțu va câștiga sâmbătă alegerile interne în detrimentul actualului președinte PNL, Ludovic Orban, Biroul Executiv al partidului va fi alcătuit din patru prim-vicepreședinți, un secretar general, 24 de vicepreședinți pe domenii și regiuni.

Lista susținută de Florin Cîțu pentru componența Biroul Executiv National al PNL a fost prezentată joi, 23 septembrie, de Hotnews.ro.

Pe lista se regasesc si doi oameni politici din Alba: deputatul de Alba Florin Roman care este trecut pe listă cu propunerea de a fi ales vicepreședinte PNL pe probleme de administrație și europarlamentarul originar din Ocna Mureș, Rareș Bogdan.

Cel din urmă va ocupa poziția de prim-vicepreședinte PNL dacă Florin Cîțu caștigă sâmbătă alegerile.

În timp ce pe lista lui Florin Cîțu se regăsesc două persoane din Alba, pe lista lui Ludovic Orban nu figurează nici un politician din județ.

Lista integrală are următoarea componență:

Dan Vîlceanu (secretar general),

Iulian Dumitrescu (prim-vicepreședinte),

Rareș Bogdan (prim-vicepreședinte),

Gheorghe Flutur (prim-vicepreședinte),

Lucian Bode (prim-vicepreședinte),

Nicolae Ciucă (vicepreședinte),

Alexandru Muraru (vicepreședinte),

Alin Nica (vicepreședinte),

Alin Tișe (vicepreședinte),

Cristian Bușoi (vicepreședinte),

Robert Sighiartău (vicepreședinte),

Daniela Câmpean (vicepreședinte),

Sorin Cîmpeanu (vicepreședinte),

George Stângă (vicepreședinte),

Pavel Popescu (vicepreședinte),

Gheorghe Falcă (vicepreședinte),

Virgil Popescu (vicepreședinte Economie),

Mircea Fechet (vicepreședinte Mediu),

Florin Roman (vicepreședinte Administrație),

Monica Anisie (vicepreședinte Români de Pretutindeni),

Alina Ghorghiu (vicepreședinte Grupuri Vulnerabile și Minorități),

Adrian Cozma (vicepreședinte Tineret și Sport),

Ionel Bogdan (vicepreședinte Nord Vest),

Nelu Tătaru (vicepreședinte Nord Est),

Ciprian Dobre (vicepreședinte Centru),

Marcel Vela (vicepreședinte Vest),

Gigel Știrbu (vicepreședinte Sud Vest),

Silviu Coșa (vicepreședinte Sud Est) și Hubert Thuma (vicepreședinte București – Ilfov).

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Apă potabilă, toalete ecologice și buletine pentru mai multe familii care locuiesc în zona Talciocului din Alba Iulia

Publicat

Aproape de 40 de familii care trăiesc în zona modulelor de pe strada Gheorghe Șincai, din Alba Iulia, au de vineri, 24 septembrie, acces la apă potabilă.

Mai mult de atât, în zonă au fost amplasate și mai multe toalete ecologice. 

În zona respectivă a fost instalată o cișmea de apă. De la cișmea se vor putea alimenta pentru consum toate familiile care locuiesc atât în cele 11 module amplasate de primărie, cât și în construcțiile din zonă.

Cel care s-a implicat activ în amplasarea cișmelei și a toaletelor ecologice este Călin Pădurean, liderul Partidului Phralipe al Romilor.

Pe lângă că a făcut formalitățile pentru a aduce apă potabilă în zonă, Călin Pădurean s-a ocupat și ca persoanele care stau în zonă să își facă buletine. Mare parte dintre cei care locuiesc acolo au buletine provizorii, însă de acum își vor putea face acte de identitate pe adresa la care sunt amplasate modulele.

Până în prezent, opt persoane din zonă și-au făcut buletin.

Călin Pădurean a precizat că pe viitor în zonă vor fi amplasate încă 12 module de către Primăria Alba Iulia.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate