Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Obligații privind RCA, după schimbarea numărului de înmatriculare. Este sau nu necesară mențiunea lui pe poliță

Publicat

asigurare masina rca

Achiziționarea unui autoturism second hand naște anumite obligații privind asigurarea de răspundere civilă. Ce se întâmplă însă atunci când proprietarul rămâne același și se schimbă doar numărul de înmatriculare?

Două cazuri concrete sunt ambele posibile în România: unul în care o mașină de poliție n-are RCA pe numărul de înmatriculare și nu pățește nimic, altul în care, dimpotrivă, un șofer a fost amendat tocmai din acest motiv, sunt relevante pentru situație.

Prevederi legale

Persoanele care își schimbă, din diferite motive, numărul de înmatriculare al autoturismului trebuie să informeze cât de repede compania de asigurări privind această modificare, urmând ca asiguratorul să elibereze o nouă poliță auto, potrivit documentării realizate de Digi24.ro, care a implicat discuții cu oficiali ai Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și ai companiilor de asigurări .

În pofida practicii recomandate, nu trebuie să se înțeleagă că vechea asigurare nu este valabilă dacă numărul de înmatriculare trecut pe aceasta nu mai coincide cu noul număr al mașinii. Elementul central luat în calcul la stabilirea valabilității unei polițe de asigurare este seria de șasiu și nu numărul de înmatriculare.

„Polița de asigurare RCA conține în mod obligatoriu informații despre: părțile implicate în contract, perioada de valabilitate a asigurării, limitele maxime de despăgubire stabilite de asigurator, prima de asigurare, clasa bonus-malus și numărul de înmatriculare/înregistrare ori (sublinierea noastră) numărul de identificare al vehiculului, precum și statele în care acest document are valabilitate”, spune articolul 20 din Ordinul 14 din 2011 al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor numit pentru „punerea în aplicare a Normelor privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule”.

În conformitate cu legislația în vigoare, polițele de Răspundere Civilă Auto pot fi emise atât în baza numărului de înmatriculare, cât și a numărului de identificare al autoturismului (seria de șasiu)”, spun reprezentanți ai unei societăți de asigurări.

Adică, dacă nu găsiți o mașină în baza de date AIDA a asigurărilor obligatorii încheiate nu înseamnă că aceasta nu are asigurare. Concluzia poate fi trasă doar dacă și interogarea după seria de șasiu se soldează fără rezultat pozitiv.

Teoria e una, practica e alta

Pot atunci șoferii să stea liniștiți dacă poliția îi oprește și se constată că numărul de înmatriculare nu coincide cu cel din poliță? Nu. „Dacă legal nu există această obligație, practica este ca în cazul în care se schimbă numărul de înmatriculare semnatarul poliței să meargă la asigurator pentru îl informa și a i se face altă poliță RCA”, spune un oficiali ai ASF sub protecția anonimatului.

Asiguratorii avertizează

Un avertisment este tras și de societatea de asigurări City Insurance. Aveți legea de partea dvs., dar nu vă bazați pe aceasta. „Atât poliția rutieră, cât și poliția de frontieră nu vor accepta polița cu numărul gresit, ceea ce înseamnă că va trebui să-l actualizați conform talon. Însă, în caz de daună, despăgubirea va fi posibilă, aceasta făcându-se pe seria de șasiu”, spun reprezentanți ai unui asigurator

 

Sursă: Digi24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

UPDATE VIDEO: Maşină cuprinsă de flăcări în parcarea magazinului „Penny Market” din Sebeş

Publicat

masina flacari

Un incendiu a distrus un autoturism, în parcarea magazinului „Penny Market” din Sebeş. La faţa locului au intervenit pompierii din localitate. Maşina a ars cu flăcări puternice, ce au fost observate din trafic. „Garda de intervenţie Sebeş acţionează cu două autospeciale de stingere cu apă şi spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Guvernul rămâne fără bani pentru salariile bugetarilor. Document îngrijorător de la Ministerul Finanţelor

Publicat

bani

Ministerul Finanțelor solicită mai multor instituții bugetare să ia măsuri pentru reducerea cheltuielilor cu personalul, în condiţiile în care la rectificarea de buget nu ar urma să primească bani în plus la acest capitol şi în unele cazuri sumele aprobate nu acoperă salariile integral, în trimestrul IV. Asta în condiţiile în care salariile bugetarilor au […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Premiu special pentru o elevă din Aiud, la Olimpiada Naţională de Biologie 2019

Publicat

biologie

O elevă de la Şcoala Gimnazială „Axente Sever” Aiud a câştigat premiu special la etapa naţională a Olimpiadei de Biologie desfăşurată la Oradea, în perioada 21-24 aprilie. Potrivit IŞJ Alba, este vorba despre Bianca Antonia Budai, elevă în clasa a VII-a, pregătită de prof. Corina Pojar. Eleva a obţinut Premiul Special acordat de IŞJ Bihor. […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Pedeapsă majorată pentru bărbatul din Pianu de Jos care a violat o bătrână de 90 de ani. Decizie la Curtea de Apel

Publicat

Penitenciarul Aiud

Cuțitar Virgil, bărbatul din Pianu de Jos care a violat o bătrână de 90 de ani în propria casă și-a primit sentința finală. Magistrații Curții de Apel Alba Iulia i-au majorat pedeapsa cu încă 6 luni de închisoare pentru viol și violare de domiciliu. Mai exact, pentru faptele sale, bărbatul va sta după gratii 4 […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate