Actualitate
Oficial, de la Guvern: Peste 12.000 de angajaţi din penitenciare vor beneficia de majorarea cu 10% a salariilor de la 1 octombrie
Funcționarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare vor beneficia de majorarea cu 10% a cuantumului brut al salariilor de bază, începând cu 1 octombrie 2017, transmite Guvernul, într-un comunicat de presă. Este vorba despre 12.539 de angajaţi din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor
Guvernul a completat, în şedinţa de miercuri, printr-o ordonanță de urgență, art. II din Legea nr. 152/2017 pentru aprobarea OUG nr. 99/2016 privind unele măsuri pentru salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare.
Actul normativ urmărește eliminarea discrepanțelor în ceea ce privește stabilirea salariilor lunare ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, care nu au beneficiat de aplicarea majorărilor prevăzute de Legea nr. 152/2017 şi OUG nr. 56/2017.
Potrivit OUG 56/2017 privind completarea prevederilor Legii nr. 152/2017, adoptată de Executiv în şedinţa din 7 august a.c, s-a acordat o creştere de 10% a cuantumului brut al salariilor de funcție ale polițiștilor din Ministerul Afacerilor Interne şi de 15% a cuantumului brut al salariilor de bază ale personalului civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională. Singura categorie profesională din sistemul de ordine publică şi siguranţă naţională care nu a beneficiat de aplicarea majorărilor salariale a fost cea a funcționarilor publici/sau a fost reprezentată de funcționarii publici cu statut special din penitenciare. Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi unitățile subordonate fac parte din instituțiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională ale statului, potrivit HG nr. 756/2016.
Un nou penitenciar va fi construit la Berceni, în judeţul Prahova
De asemenea, Guvernul României a aprobat achiziţionarea, de către Ministerul Justiţiei, a unui studiu de fezabilitate destinat construirii unui penitenciar de 1.000 de locuri de cazare în comuna Berceni din județul Prahova. Realizarea noului penitenciar a fost decisă de Guvern printr-un memorandum aprobat în 2016.
În prezent, la nivelul Administrației Naționale a Penitenciarelor se înregistrează un deficit de 7.408 de locuri de cazare, existând 26.529 deținuți pe 19.108 locuri.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat la data de 25 aprilie 2017, hotărârea-pilot în cauza Rezmiveș și alții împotriva României (nr. 61467/12, 39516/13, 48231/13 și 68191/13) în ceea ce privește condițiile de detenție din închisorile și centrele de reținere și arest preventiv din România, hotărâre care a devenit definitivă.
Curtea a solicitat statului român ca, în termen de 6 luni de la data rămânerii definitive a hotărârii, să prezinte, în cooperare cu Comitetul de Miniștri ai Consiliului Europei, un calendar pentru punerea în aplicare a măsurilor care să soluționeze problema supra-aglomerării și îmbunătăţirea condițiilor de detenție.
Totodată, în vederea respectării recomandărilor Comitetului European pentru Prevenirea Torturii și ale dispozițiilor Ordinului ministrului Justiției nr. 433/2010 pentru aprobarea normelor minime obligatorii privind condițiile de cazare a persoanelor private de libertate, este necesară asigurarea unei suprafețe aferentă unei persoane private de libertate pentru cazarea în comun de 4 mp.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News