Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Până la 200.000 de euro fonduri nerambursabile pentru afaceri non-agricole în mediul rural, în 2017

Publicat

satul sancel1 Românii pot trimi finanțare nerambursabilă pentru activitățile non-agricole desfășurate în spațiul rural, prin intermediul a două linii de finanțare din cadrul Programului Național de Dezvoltare Regională (PNDR – 6.2 și 6.4). Astfel, suma poate ajunge la 70.000 de euro, fără contribuție proprie, sau 200.000 de euro, cu o cofinanțare de 10%. 

În cadrul celor două programe de finanțare, sunt stabilite aceleași categorii de beneficiari eligibili, scrie avocatnet.ro. Astfel, ajutorul financiar nerambursabil poate fi solicitat de către întreprinderile private care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

– desfășoară activitățile propuse pentru obținerea finanțării, având totodată punctul de lucru înregistrat în spațiul rural;

– sunt înregistrate la Oficiul Registrului Comerțului cu statut minim de persoană fizică autorizată;

– în cazul acestor două programe de finanțare, persoanele fizice neautorizate la momentul depunerii cererii de finanțare nu pot fi eligibile.

Solicitanţii eligibili trebuie să se încadreze în categoria:

– microîntreprindere: maximum nouă salariaţi şi o cifră de afaceri de până la două milioane euro;

– întreprindere mică: între zece şi 49 de salariaţi şi o cifră de afaceri de până la zece milioane euro.

Pentru ce activități se poate solicita finanțare

Ajutorul financiar nerambursabil poate fi solicitat pentru o gamă variată de activități non-agricole desfășurate în spațiul rural. Totuși, în cadrul ghidului solicitantului este realizată o prioritizare a activităților eligibile, astfel că șansele de a obține finanțare sunt mai mari în cazul cererilor de finanțare implementate în următoarele sectoare cu potențial de creștere:

– textile și pielărie (exemplu: fabricarea de covoare și mochete, fabricarea de articole de îmbrăcăminte pentru lucru)

– industrii creative (exemplu: fabricarea săpunurilor hand-made, atelier de producție publicitară)

– activități meșteșugărești (exemplu: olărit, atelier de obiecte din sticlă)

– tehnologia informațiilor (exemplu: site de prezentare turistică, centru de reparații IT)

– servicii pentru populația din spațiul rural (exemplu: cabinet medical, service auto)

– agroturism (exemplu: pensiune agroturistică)

Activitățile încadrate într-unul dintre sectoarele amintite mai sus vor primi un punctaj suplimentar în cadrul procesului de evaluare, iar lista activităților eligibile poate fi consultată pe site-ul Agenției pentru finanțarea investițiilor rurale, aici.

Ajutorul maxim și cheltuieli eligibile

Ajutorul financiar nerambursabil este diferit în cazul celor două linii de finanțare din spațiul rural:

– măsura PNDR 6.2 finanțează doar înființarea unor activități non-agricole pe care solicitantul nu le-a desfășurat niciodată de la înființarea sa și până la momentul depunerii cererii de finanțare. Activitatea nou-înființată nu poate fi complementară unei alte activități desfășurate de către solicitant;

– activitățile de modernizare ale unei activități pot fi finanțate doar prin intermediul PNDR 6.4. Această linie de finanțare acordă finanțare și în cazul activităților noi, atunci când solicitantul optează pentru acest tip de finanțare, sau atunci când bugetul necesar investiției este superior valorii acordate prin intermediul PNDR 6.2.

Astfel, prin intermediul PNDR 6.2, solicitanții eligibili pot solicita un sprijin financiar diferențiat în funcție de activitatea ce urmează a fi desfășurată:

– 50.000 de euro în cazul activităților de servicii;

– 70.000 de euro în cazul activităților de producție, pensiunilor agroturistice și cabinetelor medicale și sanitar-veterinare.

În cadrul PNDR 6.2, ajutorul nerambursabil este acordat în două tranșe, în felul următor:

– după semnarea contractului de finanțare, beneficiarul încasează un avans în valoare de 70% din valoarea ajutorului nerambusabil;

– beneficiarul are la dispoziție nouă luni pentru demararea proiectului;

– sunt eligibile cheltuielile de realizare a investiției, precum: realizarea construcțiilor, achiziția utilajelor, a mobilierului și dotărilor;

– avansul poate fi, de asemenea, utilizat pentru orice altă cheltuială considerată de către beneficiar ca fiind necesară implementării proiectului, precum plata salariilor și a contribuțiilor sociale, achiziția de materii prime, plata utilităților, participarea la târguri și expoziții;

– beneficiarul este obligat să obțină, până la finalizarea proiectului, venituri de cel puțin 30% din valoarea primei tranșe încasate;

– proiectul trebuie să se finalizeze în cel mult cinci ani de la momentul semnării contractului de finanțare;

– tranșa finală de 30% din valoarea ajutorului financiar va fi acordată la finalizarea implementării, însă doar dacă proiectul a fost implementat corect, cu respectarea tuturor obiectivelor asumate;

– în cazul în care proiectul nu este implementat corect, iar obligațiile asumate nu au fost atinse, finanțatorul va retrage total sau parțial ajutorul financiar acordat.

În cadrul PNDR 6.4, ajutorul financiar nerambursabil este de cel mult 200.000 de euro, iar finanțarea nu acoperă decât cel mult 90% din valoarea eligibilă a proiectului.

Procentul ajutorului nerambursabil este diferențiat în funcție de activitatea supusă finanțării:

– se decontează cheltuielile eligibile în procent de 70% în cazul serviciilor;

– activitățile medicale, pensiunile agroturistice și activitățile de producție vor primi o decontare în procent de 90% a valorii eligibile a proiectului.

În cadrul aceste linii de finanțare, sunt eligibile doar cheltuielile pentru realizarea investiției:

– lucrările de construcții și branșament la utilități;

– achiziția de echipamente, utilaje și instalații de lucru;

– achiziția dotărilor și mobilierului;

– achiziția de echipamente IT și produse software necesare.

Cheltuielile de exploatare, precum salariile, plata materiilor prime și a utilităților, nu sunt eligibile și vor fi asigurate de către beneficiar din veniturile generate de activitatea finanțată prin proiect.

Finanțarea acordată prin PNDR 6.4 nu este condiționată de obținerea anumitor venituri de către activitatea finanțată prin proiect. Ajutorul financiar nerambursabil va fi încasat, în acest caz, ca o decontare a cheltuielilor deja efectuate de către beneficiar din fonduri proprii.

sursa: avocatnet.ro, afir.info

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax