Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Până la CINCI ani închisoare pentru încălcarea ordinului de protecție. Pedepse mai mari pentru agresori, din 22 august


Publicat

ordin protectie

Legea prin care încălcarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecție este pedepsită cu închisoare de la șase luni la cinci ani a intrat în vigoare sâmbătă, 22 august după ce a fost promulgată de președintele Iohannis.

Până acum, pedeapsa pentru această infracțiune e de cel mult un an de închisoare.

Potrivit noilor prevederi din Legea nr. 183/2020 (care modifică Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice), vor putea primi pedepse cuprinse între șase luni și cinci ani de închisoare , începând din 22 august, cei împotriva cărora a fost emis un ordin de protecție și care nu respectă măsurile stabilite prin intermediul acestuia, scrie avocatnet.ro.

Modalitatea de aplicare a legii 183/2020

În cazul violenței domestice, vor primi pedepse mai mari  agresorii care:

– refuză să fie evacuați temporar din locuința;

– nu permit accesul victimei sau a copiilor în locuința familiei;

– nu respectă limitarea dreptului de folosință asupra unei părți a locuinței comune, astfel încât să nu vină în contact cu victima;

– nu respectă obligația de a păstra distanță minimă stabilită față de victima, față de reședința sau locul de muncă ori față de membrii familiei acesteia;

– nu respectă interdicția de a se deplasa în anumite localități sau zone determinate pe care persoană protejată le frecventează ori le vizitează periodic;

– refuză să poarte un sistem electronic de supraveghere;
contactează, inclusiv telefonic, prin corespondență sau în orice alt mod, victima;

– refuză să predea armele deținute;

– refuză consilierea psihologică, psihoterapia ori internarea nevoluntară dispusă de instanța;

– nu se prezintă periodic, la intervalul stabilit de instanța, la secția de poliție competență;

– nu dau informații polițiștilor despre nouă adresa de domiciliu, în cazul în care a fost evacuat din locuința familiei.

Pedeapsa cu închisoarea de până la cinci ani se va aplică și în cazul nerespectării măsurilor stabilite printr-un ordin de protecție provizoriu, care sunt, în afară celor dispuse de instanța, similare cu cele de mai sus.

Noutate: Avocat din oficiu automat pentru persoanele care solicită ordin de restricție

Totodată, legea de modificare prevede și introducerea obligativității asigurării unui avocat din oficiu pentru persoanele care solicită un ordin de restricție și care nu au un avocat propriu. În prezent, victima violențelor domestice poate solicită asistență unui avocat desemnat din oficiu, dar nu i se oferă automat.

Proiectul de lege a fost inițiat de trei parlamentari Pro Europa – Mihaela Hunca, Gabriela Podasca și Oana-Silvia Vladuca- și modifică Legea 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestică. Legea fost adoptată de Camera Deputaților pe 28 iulie.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

BLAJ

Accident în Blaj: Fată de 12 ani, acroșată de o mașină. Minora traversa strada regulamentar

Publicat

O fată de 12 ani a fost rănită într-un accident rutier petrecut în Blaj și a fost transportată la spital. Minora traversa strada regulamentar, potrivit Poliției.

Accidentul s-a petrecut miercuri, în jurul orei 8.00.

Potrivit IPJ Alba, un bărbat de 66 de ani, din Blaj, în timp ce conducea un autoturism pe strada Clujului din municipiu, la intersecția cu strada Morii, ar fi acroșat o minoră de 12 ani, din municipiu, care se afla în traversarea străzii prin loc permis, semnalizat corespunzător cu marcaj și indicator rutier.

În urma accidentului rutier, minora a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportată la spital.

Cercetările sunt continuate.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

AJOFM Alba: Cum se poate deconta indemnizația acordată angajaților în perioada reducerii timpului de muncă. Acte necesare

Publicat

ajofm alba sediu

AJOFM Alba comunică angajatorilor procedura prin care se poate deconta indemnizația de 75% din salariu pentru salariați, dacă au redus timpul de muncă, în perioada stării de alertă.

În cazul reducerii temporare a activităţii determinate de instituirea stării de urgenţă/alertă/asediu, în condiţiile legii, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă a salariaţilor cu cel mult 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă, cu informarea şi consultarea sindicatului, a reprezentanţilor salariaţilor sau a salariaţilor, după caz, anterior comunicării deciziei salariatului.

Reducerea timpului de muncă se stabileşte prin decizia angajatorului, pentru o perioadă de cel puţin 5 zile lucrătoare consecutive, angajatorul având obligaţia de stabilire a programului de muncă pentru întreaga lună.

Pe durata reducerii timpului de muncă, salariaţii afectaţi de măsură beneficiază de o indemnizaţie de 75% din diferenţa dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă şi salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de muncă, în completarea drepturilor salariale cuvenite, calculate la timpul efectiv lucrat.

Indemnizaţia de mai sus este suportată de angajator şi se achită la data plăţii salariului aferent lunii respective, urmând a se deconta din bugetul asigurărilor pentru şomaj după îndeplinirea de către angajator a obligaţiilor declarative şi de plată aferente veniturilor din salarii şi asimilate salariilor din perioada pentru care se face solicitarea în conformitate cu prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Documentele necesare angajatorilor pentru decontarea indemnizației se vor descărca din plarforma aici.gov.ro, vor fi completate în format „PDF inteligent”, încărcate şi transmise agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă prin intermediul aceleiaşi platforme.

AJOFM recomandă angajatorilor să încarce în platforma aici.gov.ro doar formularele electronice în format “PDF inteligent” cu toate câmpurile completate.

Pentru o bună funcționalitate a formularelor PDF, angajatorilor li se recomandă să nu utilizeze browserul pentru deschidere ci să folosească aplicații dedicate (ex: Adobe Reader).

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Doi tineri din Constanța reținuți de polițiștii din Alba Iulia. Au furat mai multe trabucuri dintr-o benzinărie

Publicat

mascati, politie

Patru tineri din Constanța au fost ridicați miercuri seara de polițiști și jandarmi, din zona blocurilor M din Alba Iulia și duși la audieri la sediul central. 

Aceștia erau căutați de forțele de ordine pentru un furt din stația de carburanți OMV. 

Mai exact, angajații de la OMV au alertat prin 112 că mai multe persoane au sustras din benzinărie câteva cutii de trabucuri.

CITEȘTE ȘI: Operațiune a polițiștilor și jandarmilor din Alba Iulia, în cartierul Cetate. Patru bărbați au fost reținuți și duși la audieri

Pe baza informațiilor primite, în aproximativ 30 de minute polițiștii au descoperit mașina cu care tinerii s-au deplasat la benzinărie.

La audieri s-a stabilit că doar doi dintre cei patru tineri au participat la furt.

Aceștia au sustras din stația de carburanți, opt pachete de trabucuri în valoare de 1.000 de lei.

Momentan cei doi tineri au fost reținuți pentru o perioadă de 24 de ore.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Pe mâna cui lași ALBA IULIA după alegerile locale? LISTA candidaților la funcția de primar, în ordinea de pe buletinul de vot

Publicat

Duminică 27 septembrie, după ora 9 seara, vom afla rezultatele alegerilor locale şi vom şti cine va fi primarul municipiului Alba Iulia în următorii 4 ani.

Funcția de primar la Alba Iulia reprezintă miza cea mai mare pentru PNL care, la alegerile locale din 2020, a intrat în lupta electorală cu un nou candidat după șase mandate câștigate de Mircea Hava.

Aici afli prima dată cine a câştigat la alegeri locale 2020 pentru Primăria Alba Iulia. Primele rezultate ale alegerilor locale 2020 pentru Primăria Alba Iulia vor fi anunţate duminică 27 septembrie după ora 21:00, când se închid urnele în toată ţara.

Alegeri locale, 27 septembrie: Cine candidează în 2020 la Primăria Alba Iulia

Zece candidați s-au înscris în lupta pentru Primăria Alba Iulia. În ordinea de pe buletinul de vot la alegerile locale 2020, la primăria municipiului  Alba Iulia sunt următorii candidaţi:

Gheorge Beleiu – Partidul Pro România (PRO România)

Alin Stanciu – Partidul Social Democrat (PSD)

Bogdan Lazăr – Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE)

Marius Adrian Hațegan – Partidul Mișcarea Populară (PMP)

Voicu Paul – Partidul Național Liberal (PNL)

Hani Sasu – Partidul Verde

Ilie Sbuciumelea – Partidul Puterii Umaniste

Mircea Trifu – Partidul Acțiunea Națională Alba (ANA)

Gabriel Pleșa – Alianța USR PLUS

Alin Tudose – Alianța Pentru Unirea Românilor

Citește și Promisiunile celor 10 candidați care vânează fotoliul de primar la Alba Iulia. Exerciții de imaginație sau proiecte serioase?

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate