Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Pasagerii avioanelor au dreptul la compensații și asistență dacă un zbor e devansat cu mai mult de o oră. Decizie CJUE

Publicat

wizzair, avion, calatorie

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis în urmă cu câteva zile, că atunci când o companie aeriană devansează un zbor cu mai mult de o oră, pasagerii au dreptul la compensații și asistență, pentru că se consideră că acel zbor este „anulat”.

Totodată, printr-o altă decizie, Curtea a stabilit că nu se pot cere compensații și asistență dacă un zbor este amânat cu mai puțin de trei ore, această situație nefiind considerată o „anulare” scrie avocatnet.ro

”Zbor anulat” atunci când ora zborului este mutată mai devreme

În primul rând, judecătorii au stabilit că „un zbor este considerat «anulat» atunci când operatorul efectiv de transport aerian devansează acest zbor cu mai mult de o oră”. Adică atunci când ora zborului este mutată mai devreme decât se stabilise inițial.

Interpretarea judecătorilor ține cont de faptul că o devansare a unui zbor provoacă neplăceri pasagerilor indiferent dacă aceștia reușesc să se îmbarce, până la urmă, sau nu. Prin urmare, cei aflați în această situație au dreptul la compensații și asistență.

„În consecință, legiuitorul Uniunii a recunoscut că o devansare semnificativă a unui zbor poate cauza pasagerilor neplăceri grave, la fel ca o întârziere a zborului, din moment ce o asemenea devansare conduce la pierderea posibilității acestora de a dispune în mod liber de timpul lor, precum și de a-și organiza călătoria sau șederea în funcție de așteptările lor.

Aceasta este în special situația unui pasager care, deși a luat toate măsurile de precauție necesare, nu este în măsură să se îmbarce în avion ca urmare a devansării zborului pe care l-a rezervat. Aceasta este situația și atunci când pasagerul se vede constrâns să se adapteze în mod semnificativ la noua oră de plecare a zborului său pentru a-l putea lua”, este explicat în decizie.

Nu este zbor anulat când ora plecării este decalată

În al doilea rând, judecătorii au stabilit că nu vorbim de un zbor „anulat” atunci când ora plecării este decalată de compania aeriană cu mai puțin de trei ore (adică apare o întârziere).

Mai precis, în decizie scrie că „un zbor nu este considerat «anulat» în sensul [legislației UE] atunci când operatorul de transport aerian amână ora de plecare a acestuia cu mai puțin de trei ore, fără să aducă vreo altă modificare acestui zbor.”

Conform Regulamentului european 261/2004, în cazul anulării unui zbor, pasagerii trebuie să beneficieze de asistență și compensații din partea companiei aeriene. Compensațiile se stabilesc în funcție de distanța zborului anulat și pot fi, de principiu, între 250 și 600 de euro. În cazul întârzierilor, pasagerii au dreptul, după caz, la mese și băuturi sau cazare și transport de la aeroport la locul de cazare (și înapoi).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax