Connect with us
Advertisement

Economie

Pensii 2021: Angajații dintr-o categorie profesională pot ieși la pensie cu 15 ani mai devreme. Lege adoptată de deputați

Camera Deputatilor, Parlament

Publicat

Un proiect de lege ce prevede reducerea cu 15 ani a vârstei de pensionare pentru avocații cu handicap grav a fost adoptat miercuri cu votul final în Parlament.

Proiectul se află la a doua trecere prin Parlament, la prima adoptare fiind întors de Curtea Constituțională întrucât conținea o condiționare contrară legii fundamentale informează avocatnet.ro.

Proiectul de lege trecut a doua oară de Parlament vizează modificarea Legii nr. 72/2016, document ce stabilește, de acum cinci ani, cadrul legal al sistemului de pensii şi al altor drepturi de asigurări sociale pentru avocaţi.

Sunt obligați, prin lege, să facă dovada handicapului, ulterior putânt să iasă cu 15 ani mai devreme, decât era prevăzut inițial în amendamentul votat de Camera Deputaților, anul trecut.

Președintele a sesizat CCR și a cerut modificarea legii

La prima formă adoptată, CCR a spus că e neconstituțională condiția preexistenței handicapului dobândirii calității de asigurat în baza Legii nr. 72/2016.

”Această reglementare instituie însă o soluţie legislativă discriminatorie în cadrul aceleiaşi categorii de persoane. Este contrară principiului egalităţii în drepturi a cetăţenilor, prevăzut de Constituţie.

Întrucât beneficiul instituit, nu are în vedere şi persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap grav. Handicap ivit ulterior dobândirii calităţii de asigurat”, a argumentat Klaus Iohannis.

Deputații au votat modificarea

După trimiterea sesizării către Curtea Constituțională, modificarea a fost aprobată unanim. Astfel că avocații cu handicap sever vor putea ieși la pensie cu 15 ani mai devreme, decât era prevăzut inițial. Decizia CCR, conform comunicatului, se aplică retroactiv celor care deja trebuiau să-și depună actele de pensionare aferente ieșirii la pensie.

”Curtea a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Preşedintele României şi a constatat că este neconstituţională sintagma „preexistent calităţii de asigurat” cuprinsă în articolul unic al Legii pentru completarea Legii nr. 72/2016 privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale avocaţilor.”, se spune în decizia CCR.

Camera Deputaților a votat amendamentul cu modificările neconstituționale, în opinia președintelui.

”După articolul 34 al Legii 72/2016 privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale avocaţilor este introdus un nou articol care prevede că: „persoanele cu handicap grav care au realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat beneficiază de reducerea cu 15 ani a vârstei standard de pensionare”, potrivit proiectul adoptat de către deputaţi.

Pot ieși la pensie mai devreme cu 15 ani

„Persoanele cu handicap grav care au realizat, în profesia de avocat, cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare în condiţii de handicap grav beneficiază de reducerea cu 15 ani a vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr.1”, scrie în forma adoptată miercuri la deputați a proiectului de lege care trece acum a doua oară prin Parlament.

Expunerea de motive poate fi descărcată de aici: expunere motive pensie avocați

Proiectul de lege poate fi vazut AICI: proiect lege pensie avocați

Potrivit Legii 72/2016, pentru perioada septembrie 2021 – decembrie 2021, vârsta standard de pensionare a avocaților este, în cazul femeilor, de 61 de ani și opt luni, în timp ce, în cazul bărbaților, aceasta este de 65 de ani. Începând din ianuarie 2035, vârsta standard de pensionare va fi aceeași, respectiv 65 de ani, indiferent dacă vorbim despre femei sau bărbați.

Atenție! Prevederile proiectului NU sunt în vigoare încă. Pentru a se putea aplica, proiectul mai trebuie acum să primească semnătura șefului statului și să apară în Monitorul Oficial.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Scarlatescu dorina

    sâmbătă, 18.09.2021 at 14:32

    De ce numai avocatii dar noi care am muncit di greu si ne-am ales cu un handicap nu ca am vrut noi de ce nu suntrm inclusi in acea lege ?. SCUZE dar se fac favoruri tot celor care au avut o muna mai modesta si cu bNi mai multi de ce nu se tine cont de toata lumea ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement