Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Povestea maistrului Nicolae Sterca de la Cugir, cel care a inventat primul pistol-mitralieră fabricat în România


Publicat

nicolae stercaPrintre „legendele” uzinei de armament din Cugir s-a numărat și Nicolae Sterca sau „Tetea Lae” cum era numit de apropiați. De măiestria acestuia se leagă primul pistol-mitralieră produs în România, în 1939, denumit „Oriţa”. Nicolae Sterca a lucrat continuu în fabrică din 1937 până în 1984, iar apoi, rechemat din pensie, până în 1993.

Primul pistol-mitralieră de calibrul 9 mm fabricat în România începând cu anul 1939, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi câţiva ani după a fost „Orița”, un proiect ceho-român. Arma fost numită după căpitanul Marin Oriţa, care a omologat în România acest model. La realizarea pistolului-mitralieră a mai contibuit, pe lângă Nicolae Sterca şi un inginer ceh – Leopold Jašek.

orita-1949Prima versiune a armei a intrat în dotarea armatei române în 1943. O nouă versiune, îmbunătăţită, avea pat fix de lemn sau pat rabatabil din metal. „Orița” s-a dovedit deosebit de fiabilă pe fronturile celui de-al Doilea Război Mondial şi a rămas astfel în dotarea armatei române, până ce a fost înlocuită cu un calibru mai mare, în versiunea românească a automatului AK-47. Arma a rămas în serviciul Gărzilor patriotice până în anii 1970.

„Orița” a fost primul proiect de succes al viitorului maistru Nicolae Sterca, apelat de prieteni şi cunoscuţi ca „Tata Lae” sau „Tetea”. Acesta a lucrat continuu timp de 47 de ani în uzina mecanică şi a contribuit decisiv la alte zeci de proiecte ale fabricii din Cugir, atât în domeniul militar, cât şi în cel civil. Sterca a inventat arme care au ajuns în toate colţurile lumii, dar şi maşini de cusut celebre care au ajuns, de asemenea, atât în ţară cât şi în străinătate. Meşterul Sterca a inventat peste 80 de prototipuri de arme şi utilaje, fiind omul al cărui destin se suprapune perfect cu istoria U.M. Cugir. Cea mai mare parte a activităţii şi-a desfăşurat-o ca maistru şef al atelierului „Prototipuri”.

Nicolae Sterca s-a născut în satul Cărpiniş din Munţii Apuseni, la 22 martie 1922. În copilărie era pasionat de maşini şi „bâte”, cum le spunea el puştilor. Pasiunea l-a determinat să se înscrie la Şcoala de Arte şi Meserii din Miercurea Sibiului, unde a fabricat, pe ascuns, o puşcă. A fost descoperit, dat afară din şcoală, dar a fost reprimit după ce conducerea şcolii a înţeles că tânărul Sterca era un mic geniu. A absolvit şcoala cu brio după care, la 17 ani, a intrat pe poarta uzinei din Cugir pentru a se angaja.

În legătură cu examenul de la angajare circula o legendă. Proba de lăcătuşerie a terminat-o într-un timp extrem de scurt. Din acest motiv, a început să „caşte gura” printr-o secţie. Unui superior ceh i s-a părut suspect faptul ca un tânăr se plimba prin secţie şi i-a cerut să vadă piesa pe care a realizat-o. Probabil că fineţea şi perfecţiunea piesei au reprezentat ceva neclar pentru superiorul ceh, motiv pentru care l-a pus sa realizeze altă piesă. A terminat-o și pe aceasta la fel de repede dar şi la acelaşi standard de calitate. Patronul a rămas uimit şi l-a angajat rapid, dar nu cu categoria a şaptea, cum ar fi fost normal, ci cu a şasea, respectiv cu salariul echivalent.

„Când am intrat în fabrică, actuala uzină de armament – Uzina de Sus – mi se părea că am pus piciorul într-o catedrală. La început lucram la normă. Ca toţi ceilalţi. Şi ca să nu pierd vremea, am meşterit un dispozitiv semiautomat, ca să fac mai repede unele operaţii. Apoi i-am adăugat un dispozitiv de aruncat. Cum terminam o piesă, dispozitivul o arunca peste capul colegilor, direct în coşul colector. Era la vreo zece metri de mine, nu mai făceam drumul până la el. Era prima zi, l-am gătat, i-am dat drumul! Fără să bag de seamă, în spatele meu s-au adunat toţi şefii: patronul, directorul, ingineri, maiştri. Toate piesele nimereau în coş, nici una alături. Atunci, pe loc, mi-au triplat salariul, m-au făcut maistru şi m-au mutat la prototipuri. Şi-acolo am rămas până-n ’84, apoi, rechemat din pensie, până-n ’93”, spunea Nicolae Sterca într-un interviu publicat în revista culturală Omniscop.

„Oriţa” a fost primul model de succes creat de Nicolae Sterca în 1939, la vârsta de doar 17 ani. Arma a fost fabricată special pentru Regele Carol, care a şi vizitat fabrica din Cugir. Ulterior, pistolul-semiautomat a fost folosit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial de armata română. Renumele maistrului de la Cugir a ajuns şi la urechile dictatorului Nicoale Ceauşescu, căruia i-a făcut în 1983 un AKM modificat cu calibru de 5,6 mm, cu pat rabatabil şi cu încărcător de 20 de cartuşe. Arma i-a fost oferită lui Ceauşescu de ziua lui şi a ajuns în colecţia personală a acestuia, care, în final, avea să numere peste 100 de arme. „Tetea Lae” a realizat şi prima maşină de cusut din România denumită Casnica. Aceasta a stat la baza următoarelor tipuri de maşini de cusut care au făcut istorie la Cugir. Uzina mecanică de la Cugir în perioada interbelică Nicolae Sterca a murit în anul 2000, la vârsta de 78 de ani, iar în 2004 a devenit cetăţean de onoare post-mortem al oraşului, ca urmare a undei hotărâri adoptată de Consiliul Local Cugir.

sursa: adevărul.ro

foto: omniscop.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

 1. dorel

  luni, 25.01.2016 at 22:23

  Nascut in satul Carpinis din comuna Girbova, nu din muntii Apuseni!

  • Nae Muntean

   marți, 26.01.2016 at 18:27

   De acord , dar nu prea ……ori a intrat la serviciu la 17 ani la Cugir la fabrica, ori a inventat pusca Orita .,Si eu am lucrat la Uz. din Cugir si chiar la montaj masini de cusut dar …..nu prea stiu ca , masina de cusut Casnica sa fie inventia d-lui Sterca….cand am lucrat la Cugir imi amintesc de d-l maistru Sterca ,dar nu stiu unde lucra si …..evident fiint tanar nu cunosteam valoarea domniei sale.
   Daca asa o fi cinste domniei sale.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Avertizare meteo Cod Portocaliu de viscol puternic și ninsori viscolite în Alba și alte județe din țară, până luni

Publicat

Meteorologii au emis duminică avertizări Cod Portocaliu și Cod Galben de intensificări susținute ale vântului, viscol puternic și vizibilitate redusă, valabile în zonele montane din Alba și din țară până luni, 25 ianuarie. 

Potrivit ANM, în perioada 24 ianuarie, ora 22:00 – 25 ianuarie, ora 10:00, este în vigoare un Cod Portocaliu de intensificări susținute ale vântului, viscol puternic, vizibilitate redusă în Carpații Meridionali, la altitudini de peste 1.800 m

În intervalul menționat, la altitudini de peste 1800 m în Carpații Meridionali vor fi intensificări susținute ale vântului, cu rafale de peste 100…120 km/h, va ninge moderat cantitativ, iar ninsoarea va fi puternic viscolită și vizibilitatea va scădea sub 50 m.

În perioada 24 ianuarie, ora 22:00 – 25 ianuarie, ora 10:00 este în vigoare un Cod Galben de intensificări ale vântului în Banat, zona Carpaților Occidentali și Meridionali; ninsori viscolite și local moderate cantitativ în zona montană înaltă a Carpaților Meridionali și Occidentali.

În intervalul menționat, în zona Carpaților Occidentali și Meridionali, vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 80…90 km/h, iar îndeosebi în zona înaltă a Carpaților Meridionali, rafalele vor depăși 100 km/h și va fi viscol.

Temporar va ninge în zona Carpaților Occidentali și Meridionali, iar la altitudini de peste 1800 m, ninsorile vor fi moderate cantitativ (în general 15…20 l/mp) și se va depune strat nou de zăpadă consistent.

În Banat, vor fi perioade în care rafalele vântului vor depăși 55…65 de km/h și izolat 70 km/h.

Spre dimineață, în regiunile vestice ploile se vor transforma în lapoviță și ninsoare.

În perioada 25 ianuarie, ora 10:00 – 25 ianuarie, ora 22:00 este în vigoare o informare meteorologică de intensificări ale vântului.

În intervalul menționat, vor fi intensificări temporare ale vântului în cea mai mare parte a țării, cu viteze în general de 45…55 km/h, iar la munte, precum și în regiunile nord-vestice, centrale, sudice și sud-estice vor fi intervale în care rafalele vor depăși 55…65 de km/h și izolat 70 km/h.

În zona montană înaltă, la altitudini de peste 1800 m, rafalele vor depăși 80…100 km/h.

Temporar va ninge în zona de munte și pe arii restrânse în regiunile intracarpatice.

sursa: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

HARTĂ: SEBEȘ, în topul poluării pe țară, duminică. Valorile corespunzătoare particulelor în suspensie PM10, depășite

Publicat

Calitatea aerului în zona Sebeș este duminică, 24 ianuarie, foarte rea. Potrivit raportărilor de pe site-ul calitateaer.ro, stația de monitorizare AB-2 din Sebeș indica, până la ora 13:00, un indice specific 5 – „foarte rău” – corespunzător particulelor în suspensie (PM10), respectiv o valoare de 113.58 µg/mc.  

Din cele peste 100 de stații de monitorizare în timp real, care alcătuiesc Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA), doar într-o singură locație valorile erau apropiate de cele de la Sebeș. Este vorba despre stația DJ-6 din județul Dolj, o stație care măsoare emisiile generate de trafic, la Calafat. Până la ora 13:00, aceasta indica o valoare PM10 de 106.06 µg/mc corespunzătoare de asemenea indicelui 5 – „foarte rău”. 

La Sebeș, cea mai mare valoare a PM10 înregistrată în ultimele ore a fost de 203.63 µg/mc (în noaptea de sâmbătă spre duminică), ceea ce reprezintă de peste 4 ori valoarea limită zilnică recomandată pentru protecția sănătății umane.

Reamintim faptul că indicele specific corespunzător particulelor în suspensie < 10 µm se stabilește prin încadrarea mediei aritmetice a valorilor orare, înregistrate în ultimele 24 de ore.

După cum se poate vedea pe hartă, cele două stații de monitorizare din municipiile Sebeș și Calafat sunt singurele cu indicele 5 – „foarte rău”, în timp ce în mai multe zone din țară stațiile de la nivel local indicau valori ceva mai scăzute, spre exemplu 4 – „rău” la Alba Iulia, Zlatna, Hunedoara sau în unele zone din Cluj-Napoca.

Potrivit legii nr. 104 din 15 iunie 2011 privind calitatea aerului înconjurător, valoarea limită zilnică pentru protecția sănătăţii umane în cazul particulelor în suspensie PM10 este de 50 µg/mc.

Particule în suspensie PM10 și PM2.5

Particulele în suspensie reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid.

Surse naturale: erupții vulcanice, eroziunea rocilor furtuni de nisip și dispersia polenului.

Surse antropice: activitatea industrială, sistemul de încălzire a populației, centralele termoelectrice. Traficul rutier contribuie la poluarea cu pulberi produsă de pneurile mașinilor atât la oprirea acestora cât și datorită arderilor incomplete.

Efecte asupra sănătăţii populaţiei:

Dimensiunea particulelor este direct legată de potențialul de a cauza efecte. O problemă importantă o reprezintă particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas și gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări.

Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii.

Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer, și în consecință mai mulți poluanți. Ei respiră mai repede decât adulții și tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil.

Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii. Expunerea pe termen lung la o concentrație scăzută de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură.

sursa: calitateaer.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Exponatul lunii, la Muzeul Municipal din Sebeş: Fragment din eşarfa unui drapel de luptă românesc din Războiul de Independenţă

Publicat

Exponatul lunii ianuarie, la Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeş, este un fragment de eşarfă tricoloră care a fost ataşată de unul dintre steagurile de luptă româneşti folosite în timpul Războiului de Independenţă al României (1877-1878).

La asediul redutei Griviţa, un stindard de luptă era pe punctul de a fi capturat de otomani, de la stegarul român ucis, moment în care plutonierul Alexandru Fărcăşanu, originar din Apoldu de Jos, jud. Sibiu, emigrat în România şi combatant în acest război, a intervenit şi l-a recuperat din mâinile turcilor. S-a încins la brâu cu el şi cu eşarfa şi a continuat să lupte, salvând astfel drapelul şi batalionul de la dezonoare.

După încheierea războiului, Alexandru Fărcăşanu a păstrat eşarfa drapelului, care după moartea sa a ajuns în posesia preotului Aurel Gligor, originar din Bistra, jud. Alba, preot-paroh la Mărtineşti (astăzi sat component al comunei Tureni din județul Cluj), în perioada interbelică. Acesta a împărţit-o în mai multe fragmente, unul dintre ele ajungând în patrimoniul muzeului din Sebeş, fiind donat, în anul 1961, de către prof. Ion Munteanu, directorul de atunci al Casei Pionierilor din localitate.

Fragmentul de eşarfă a fost tăiat sub forma unui fanion, are culorile dispuse longitudinal, de la stînga la dreapta – roşu, galben şi albastru şi dimensiunile 25×14,5 cm, fiind fixat cu un şnur de mătase roşie, pe un document semnat de preotul Aurel Gligor, care-i atestă autenticitatea.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

1.816 cazuri COVID confirmate în România în ultimele 24 de ore. 54 decese noi, 1.020 pacienți la ATI. Date oficiale, 24 ianuarie

Publicat

Au fost raportate 1.816 noi cazuri de COVID-19, în ultimele 24 de ore, la nivel național, potrivit datelor transmise duminică, 24 ianuarie, de Grupul de Comunicare Strategică.

Numărul total al îmbolnăvirilor, de la începutul pandemiei este 711.010.

Citește și ALBA: 33 de cazuri COVID înregistrate în ultimele 24 de ore. Incidența pe orașe și comune din județ, la 14 zile

Sunt 54 decese noi. 1.020 pacienți sunt internați la ATI.

Grupul de Comunicare Strategică:

Până astăzi, 24 ianuarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 711.010 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

653.125 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.816 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distribuția pe județe a cazurilor per total și a celor noi o regăsiți în tabelul de mai jos.

Județ

Număr de cazuri confirmate(total)

Număr de cazuri nou confirmate

Incidența înregistrată la 14 zile

Alba

13498

36

1,53

Arad

15413

27

1,38

Argeș

19996

23

0,86

Bacău

18295

63

1,35

Bihor

19659

73

1,61

Bistrița-Năsăud

8079

18

1,05

Botoșani

9477

31

1,5

Brașov

28023

116

2,25

Brăila

9191

14

1,43

Buzău

8850

14

0,52

Caraș-Severin

7483

27

1,86

Călărași

6981

9

1,02

Cluj

34476

88

2,9

Constanța

29284

44

1,83

Covasna

5457

15

0,89

Dâmbovița

16214

42

1,23

Dolj

17034

79

1,25

Galați

18366

40

1,68

Giurgiu

7173

51

1,26

Gorj

5574

10

0,76

Harghita

5693

6

0,59

Hunedoara

13156

58

1,33

Ialomița

7481

18

0,87

Iași

30584

94

0,8

Ilfov

27788

52

2,91

Maramureș

12845

66

2,47

Mehedinți

5457

14

0,8

Mureș

16354

33

1,06

Neamț

12343

36

1,24

Olt

10376

24

0,58

Prahova

25607

25

0,93

Satu Mare

8068

26

1,67

Sălaj

6971

33

1,85

Sibiu

18213

27

1,23

Suceava

18181

83

1,87

Teleorman

8715

3

1,2

Timiș

31086

127

3,52

Tulcea

5974

19

1,09

Vaslui

11721

25

1,2

Vâlcea

10834

43

1,23

Vrancea

7631

17

0,6

Mun. București

115532

342

2,37

Cazuri noi nealocate pe județe

1877*

-175

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este calculat de către Direcțiile de Sănătate Publică, la nivelul Municipiului București și al județelor. Mai jos aveți graficul realizat în baza raportărilor primite de CNCCI de la Direcțiile de Sănătate Publică:

Până astăzi, 17.776 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 23.01.2021 (10:00) – 24.01.2021 (10:00) au fost raportate 54 decese (33 bărbați și 21 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Brăila, Brașov, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Dâmbovița, Mehedinți, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiș, Vaslui, Vâlcea și București.

Dintre acestea, 3 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, 3 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 10 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 19 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 19 decese la categoria de peste 80 de ani.

53 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.803. Dintre acestea, 1.020 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 5.300.790 de teste RT-PCR și 77.927 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 10.916 teste RT-PCR (6.491 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 4.425 la cerere) și 3.586 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 46.125 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 10.725 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 71.601 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 146 de persoane.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate