Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Premierul Ciucă anunţă suplimentarea Programului ”Anghel Saligny” cu 15,5 miliarde lei. Alte măsuri vizate de guvern

Publicat

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat miercuri că urmează să fie aprobat un act normativ pentru suplimentarea cu 15,5 miliarde de lei a bugetului destinat Programului naţional de investiţii „Anghel Saligny”.

Guvernul va adopta, de asemenea, o ordonanță de urgență prin care pentru beneficiarii Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), TVA va fi suportată de bugetul de stat.

Este vorba de domeniile care țin de dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor și creșterea producției de energie din resurse regenerabile precum biomasă, biogaz și geotermal.

„În baza unei hotărâri pe care am luat-o ieri în coaliţie, vom adopta un act normativ prin care vom suplimenta bugetul la Programul naţional de investiţii ‘Anghel Saligny’ cu aproximativ 15,5 miliarde. 10 miliarde vor fi destinaţi pentru construcţia şi modernizarea drumurilor, iar 5,5 miliarde pentru extinderea reţelei de gaze.

În felul acesta, suma totală a programului va fi de 65,5 miliarde şi ea va viza cu preponderenţă modernizarea drumurilor, extinderea reţelelor de apă şi canalizare şi extinderea reţelei de gaz”, a spus premierul Nicolae Ciucă, potrivit Agerpres.

Suplimentarea a fost anunțată inițial de ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila

Potrivit ministrului, este vorba despre „o oportunitate de moment” cu care premierul şi coaliţia sunt de acord, şi anume aceea că în Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) s-a desfăşurat un apel de proiecte şi peste 20 de UAT-uri au câştigat finanţări pentru introducerea, respectiv modernizarea reţelelor de racordare la gaze naturale, dar nu au prins fonduri.

„Maturitatea acestor proiecte este astăzi. Anul viitor, aceste proiecte nu mai sunt mature, în sensul în care avizele, autorizaţiile expiră şi proiectele trebuie refăcute.

Astfel, prin OUG, aceste 105 proiecte ale UAT-urilor vor fi preluate de la POIM în Programul naţional de investiţii „Anghel Saligny”.

Vorbim aici de 8 proiecte care privesc oraşe, în valoare totală de 750 de milioane de lei. În urma aprobării guvernamentale, aceste proiecte, cu toată documentaţia tehnică, vor veni de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene la Ministerul Dezvoltării”, a explicat ministrul Cseke Attila.

Astfel, a arătat el, primăriile celor 8 oraşe vor trebui să depună documente pe care le cunosc deja din Programul „Anghel Saligny”, astfel încât în foarte scurt timp să poată fie încheiate contracte de finanţare.

Ministrul estimează că, având în vedere această decizie guvernamentală, partea financiară a Programului este stabilită, iar în luna mai Programul „Anghel Saligny” ar putea avea lista de proiecte eligibile.

La ședința de guvern de miercuri se vor lua măsuri în sistemul de asigurări sociale de sănătate

Guvernul urmează să aprobe şi un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se reglementează stabilirea, începând cu trimestrul II al anului, a unor măsuri în sistemul de asigurări sociale de sănătate prin care să se asigure tranziţia spre o situaţie similară celei anterioare contextului pandemic.

Una dintre măsuri vizează acordarea şi suportarea din bugetul FNUASS a serviciilor medicale şi medicamentelor pentru tratarea cazurilor COVID-19 şi complicaţiile acestora pentru toate persoanele aflate pe teritoriul României.

O altă măsură cuprinsă în proiect se referă la consultaţiile medicale la distanţă acordate în asistenţa medicală primară şi ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile clinice, precum şi unele servicii conexe actului medical care se acordă şi se validează fără a fi necesară utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate sau a documentelor înlocuitoare ale acestuia, prin derogare de la prevederile articolul 337 alineat (2) din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    miercuri, 06.04.2022 at 16:18

    D-le prim ministru, ceea ce spui tu este apanajul lui Ciolacu, el anunţă electoratul ceea ce face guvernul, numai PSD-ul poate să facă aşa ceva. Matale eşti de-a PNL-ului, ăştia totdeauna au dat-o în bară.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax