Connect with us
Advertisement

Economie

Prețul gazelor a explodat: este cu 900% mai mare față de anul trecut. Ministrul Energiei anunță când va începe să scadă

Publicat

Prețul gazelor a atins un nou record luni în Europa din cauza temperaturi mai reci și a preocupărilor legate de stocurile scăzute, scrie Reuters. Pe Bursa Română de Mărfuri prețul a ajuns la. 544 de lei/MWh.

Prețurile au crescut și din cauza îngrijorărilor legate de livrările de gaze naturale lichefiate. Analiștii de la Goldman Sachs au declarat că direcția prețurilor gazelor europene în această iarnă va fi înfluențată de disponibilitatea Rusiei în livrarea de gaze.

Prețul gazelor a explodat și pe piața austriacă CEGH, unde cotațiile au ajuns la 110 euro/MWh.

Evoluția va conduce foarte probabil la falimente în rândul micilor furnizori atât în România, dar și la nivel european scrie profit.ro

Creștere cu 900% față de anul 2020

Practic prețul gazelor este cu 900% mai mare decât anul trecut, iar acest lucru provoacă îngrijorări mari inclusiv în țările bogate cum ar fi Franţa şi Germania, care cer o reacţie coordonată a Europei la creşterea preţurilor.

Prețul gazelor cu furnizare în octombrie, dar și al celor pentru primul semestru al anului viitor, a sărit marți de 500 de lei/MWh, apropiindu-se de nivelul anticipat de experții citați în urmă cu o săptămână, de 550 lei/MWh.

Anul trecut, în urma scăderii consumului ca urmare a carantinării economiilor, prețul gazului ajunsese și la un nivel de 40 de lei/MWh.

Ministrul Energiei: energie ieftină ca anul trecut nu vom mai avea

Virgil Popescu ministrul Economiei din guvernul Cîțu – demis marți prin moțiune de cenzură- spune că energie ieftină ca anul trecut, când au fost cele mai mici prețuri, „nu vom mai avea”.

Această iarnă se arată extrem de grea, explozia prețului la gaze urmând să declanșeze o reacție în lanț în toată economia României. Pe lângă facturile la curent și gaze, românii vor avea de suportat și o creștere a prețurilor la servicii și mai ales la alimente.

Prețul ridicat al energiei va fi adăugat în costurile de producție la toate produselle de pe piață fie ele alimentare, nealimentare sau în servicii.

Prețul la gaze va începe să coboare în aprilie 2022

Ministrul Energiei spune că preţul la gazele naturale va începe să coboare din aprilie, însă energie electrică ieftină ca anul trecut, când au fost probabil cele mai mici prețuri, nu vom mai avea, spune ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Ce se întâmplă după expirarea schemelor de compensare și ajutor

Întrebat ce se va întâmpla după expirarea schemelor de compensare şi ajutor la energie şi gaze, ministrul a răspuns: „În funcţie de evoluţia certificatului de CO2 şi în funcţie de evoluţia pieţei de energie electrică, vom vedea ce măsuri vor fi luate în continuare”, relatează Agerpres.

Declarația a fost făcută după ce Guvernul a adoptat ordonanța de urgență privind compensarea facturilor la energie electrică și la gaze pentru sezonul rece 2021-2022.

Compensarea se va face pentru toate prețurile care depășesc prețul de 68 de bani pe megawatt. Impactul bugetar pentru compensarea facturilor este undeva la 1,3 -1,4 miliarde de lei, a precizat ministrul.

„Eu nu aş mai vrea să văd pe piaţa europeană o speculaţie pe piaţa certificatelor de CO2, în aşa fel încât preţul să crească atât de abrupt cum a crescut de anul trecut până anul acesta, de la 22 – 30 şi 60 de euro.

Cei doi factori care influențează prețul la energie

Deci, până la urmă, piaţa europeană a energiei electrice e influenţată de doi mari factori. Unul este preţul certificatului de CO2 şi altul este preţul gazului natural, pentru că din gaz natural foarte multe state, inclusiv România, produc energie electrică”, a explicat Popescu.

„Eu estimez că la gaze naturale preţul din aprilie, dacă vorbim de luna aprilie, va începe să coboare, am explicat de multe ori acest lucru.

Preţul, fiind influenţat de politica Federaţiei Ruse, de creşterea pe piaţa asiatică a necesarului de LNG (gaze naturale lichefiate – n. r.), de reducerea tranzitului prin Ucraina… practic totul pentru a demara cât mai repede, în viziunea celor de la Gazprom, a conductei Nordstream 2.

Deci, preconizez o scădere a preţului gazelor naturale, asta înseamnă că evident energia produsă din gaze naturale nu va mai fi atât de scumpă, deci va începe să-şi revină”, a adăugat el.

„Cert este că nu cred că energia electrică va mai ajunge la nivelul anului trecut, asta cu certitudine. Energie electrică ieftină ca anul trecut, când a fost probabil cea mai ieftină energie, nu vom mai avea”, a mai spus Virgil Popescu.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement