Economie
Prețul RCA este mai scump în 2023 chiar și pentru șoferii fără accidente. Unii asiguratori acceptă deja plata polițelor în rate
Prețul asigurărilor auto s-a dublat în România față de anul trecut, chiar și pentru șoferii care n-au provocat accidente rutiere.
Tarifele RCA cresc de la lună la lună. Prețurile au luat-o pe o pantă ascendentă după o modificare legislativă făcută recent de Autoritatea de Supraveghere Financiară, după discuțiile cu oficialii Comisiei Europene pentru rezolvarea procedurii de infringement deschise împotriva României pentru nereguli în piața RCA.
Spre exemplu, un şofer din Bucureşti încadrat la clasa bonus malus B8, adică unul care nu a avut evenimente rutiere, plătea 1.064 de lei în februarie 2022. Acum a ajuns să plătească însă 1.925 de lei.
Firmele de asigurări acceptă deja plata polițelor RCA în rate și, cel mai des, se iau în calcul variantele cu două sau chiar patru tranşe de plăţi, însă depinde de fiecare societate în parte, potrivit Antena 3.
Atunci când nu este posibilă plata în rate, şoferii cer poliţa pe o perioadă mai scurtă, de câteva luni, în speranţa unei scăderi de preţ.
Iar cei care aleg să plătească integral… verifică de două ori oferta, înainte de a achita suma cerută. Sau o aleg pe cea mai ieftină.
Cât va costa o asigurare RCA în România
Promotor a făcut o simulare a prețurilor RCA pentru trei dintre cele mai populare autoturisme din România
Pentru Renault Clio, cu o capacitate cilindrică 1.0, pe benzină, 5 locuri, folosită în scop personal, pe perioada de șase luni, cea mai ieftină asigurare pornește de la 1133,22 de lei, de la Asirom și poate ajunge la 3261 la Omniasig. Pentru perioada de 12 luni, cea mai ieftină asigurare vine de la Groupama, la 1566 de lei și poate ajunge până la 3488 de lei de la Omniasig.
În cazul unei mașini Dacia Duster cu o capacitate de 115 CP, pe motorină, cu 5 locuri, folosită în scop personal, o asigurare valabilă pentru șase luni începe la 1341 de lei la Asirom și ajunge până la 3626 la Omniasig. Un RCA valabil un an pornește de la 1856 de lei la Groupama și ajunge până la suma de 3878 de lei la Omniasig.
O Dacia Jogger, cu un motor de 1.0, pe benzină, cu 5 locuri, folosită în scop personal vine cu un RCA minim pe 6 luni de 1133 de lei la Asirom și poate ajunge la 3048 de lei la Omniasig. Pentru un an, RCA-ul la Dacia Jogger pornește de la 1446 la Groupama, ajungând la 3260 la Omniasig.
Euroins amendată de ASF
Majorările vin într-un moment în care piaţa RCA este tot mai instabilă. Compania cu cei mai mulţi asiguraţi a devenit şi cea mai amendată de către autorităţi, pe motiv că nu plăteşte la timp despăgubirile, relatează ObservatorNews.
Societatea Euroins România Asigurare-Reasigurare a fost sancţionată, în luna decembrie 2022, cu amendă de 309.400 lei, de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
,,Autoritatea de Supraveghere Financiară precizează că societatea Euroins România Asigurare-Reasigurare SA a fost sancţionată, în luna decembrie 2022, cu amendă în cuantum de 309.400 lei, pentru următoarele fapte:
– încălcarea prevederilor art. 21 alin. (4) din Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie, respectiv pentru nerespectarea termenului de plată de 10 zile de la data acceptării ofertei;
– încălcarea prevederilor art. 21 alin. (1) din Legea 132/2017, respectiv pentru nesoluţionarea cererii în termen de 30 de zile de la înaintarea acesteia prin netransmiterea unei oferte sau notificări în acest termen;
– încălcarea prevederilor art. 21 alin. (5) din Legea 132/2017, respectiv pentru neachitarea penalităţilor odată cu despăgubirea”, a informat, vineri, ASF.
Euroins este cel mai mare asigurător RCA după falimentul City Insurance, iar, în septembrie 2022, a fost din nou amendat de ASF, cu aproape 1,3 milioane de lei, pentru nerespectarea prevederilor legii privind autorizarea și supravegherea activității de asigurare.
,,Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a amendat, luna trecută, Euroins Romania Asigurare-Reasigurare S.A. cu 1.023.200 lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 237/2015 privind autorizarea și supravegherea activității de asigurare”, arăta un comunicat al instituției.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
RCA ?
duminică, 29.01.2023 at 09:20
Doar un prost, mai face RCA la pretul acesteia! Mai bine conduci atent si nu esti nici controlat !