Connect with us
Advertisement

Actualitate

UPDATE: Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, REŢINUT de DNA. A fost prins după ce a luat MITĂ 25.000 de euro. Percheziţii în mai multe locaţii

Publicat

DNA Primarul municipiului Bucureşti, Sorin Oprescu, a fost reţinut de DNA, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în jurul orei 00.30, fiind acuzat că a luat mită 25.000 de euro. Procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale.

UPDATE 1: Procurorul şef DNA, Codruţa Kovesi, a precizat marţi că, în cazul lui Oprescu, nu s-a aplicat procedura flagrantă, potrivit Codului de procedură penală. Cu alte cuvinte, primarul nu a fost prins în flagrant luând mită, ci a fost citat de către procurori imediat după comiterea presupusei infracțiuni, cu mandat de aducere.

„Din considerente de tactică ale anchetei, nu a fost oprit în momentul săvârșirii presupusei fapte, ci imediat după. A fost citat cu mandat de aducere”, a repetat Laura Codruța Kovesi. „Mai mult decât atât, ca și un detaliu tehnic, potrivit Codului de procedură penală, nu se pot efectua percheziții domiciliare după orele 20:00, deci perchezițiile pe timp de noapte. Având în vedere că în această cauză sunt suspectate și alte persoane, din considerente de anchetă, acesta a fost citat cu mandat de aducere la scurt timp după presupusa comitere a faptei”, a spus șefa DNA, citată de Digi24.ro.

„O parte din bani (cei 5.000 de euro înseriați – n.r.) au fost găsiți cu ocazia percheziției corporale asupra suspectului, o parte din bani au fost găsiți la domiciliu, o parte din bani au fost găsiți la un martor care a fost audiat în aceeași seară”, a precizat Laura Codruța Kovesi răspunzând întrebărilor jurnaliștilor.

„Acest dosar a fost găsit ca urmare a unor plângeri formulate de două persoane fizice, altele decât persoana care a oferit în seara de 5 septembrie banii primarului. Persoana care a oferit această sumă de bani nu are calitatea de denunțător, ci are calitatea de suspect. El a fost propus cu măsura arestului la domiciliu în cursul zilei de ieri, măsură care a și fost aprobată de instanța de judecată, deci în prezent este în arest la domiciliu. Are calitatea de suspect și nu de denunțător”, a mai precizat Laura Codruța Kovesi.

Dosarul a fost deschis în primăvara acestui an, ca urmare a unor plângeri formulate de persoane fizice. „Nu a fost o sesizare venită de la serviciile de informații, nu a fost o sesizare din oficiu, ci două persoane fizice au depus o plângere, dacă nu mă înșel, la sfârșitul lunii martie”, a menționat șefa DNA.

UPDATE: Surse judiciare au precizat că în acest caz sunt efectuate mai multe percheziţii, inclusiv la domiciliul primarului Capitalei.

Printre locaţiile vizate sunt Primăria Capitalei, Administrația Cimitirelor și Centrul Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului.

„Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție — Secția de Combatere a Corupției efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, comise în perioada 2013 — 2015.

În cursul zilei de 6 septembrie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 13 locații, situate în municipiul București și județele Bacău, Călărași și Ilfov, din care 3 sunt sediile unor instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice”, se arată într-un comunicat al DNA postat duminică pe site-ul instituției.

Banii primiți drept mită de edilul Capitalei Sorin Oprescu au fost găsiți, o parte, asupra acestuia, iar o altă parte la domiciliul primarului, au declarat surse juridice. Potrivit acestora, seriile banilor găsiți au fost înregistrate de anchetatori.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a înființat în administrația locală din Municipiului București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului București.

Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% şi 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului București, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru inculpatul Oprescu Sorin Mircea.

Concret, membrii grupului, persoane cu funcţii de conducere din cadrul a două instituţii publice din subordinea Primarului Municipiului București facilitau câștigarea contractului, vorbeau cu angajaţii din subordine să accepte documentația de atribuire, precum și să aprobe și dispună efectuarea plății facturilor emise de firmele respective, foarte repede față de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcții de conducere în aparatul Primarului Municipiului București, precum și pentru Primar.

La data de 5 septembrie 2015, în baza unei înțelegeri prealabile cu conducătorul unei instituții publice din subordinea sa și o persoană de încredere a primarului, inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinși de cei doi de la un număr de patru denunțători pentru edilul municipiului Bucureşti.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații”, se arată în comunicatul DNA.

Oprescu va fi prezentat, duminică, Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

“Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, subliniază procurorii.

Primarul general al Capitalei deține, potrivit declarației de avere completată în luna iunie, două terenuri, la Ciolpani și Predeal, două locuințe, în București și Ciolpani, și obiecte de artă în valoare de 57.000 de euro.

De asemenea, potrivit declarației de avere afișată pe site-ul PMB, Oprescu are în proprietate un teren de 1.000 de metri pătrați la Ciolpani și unul de 500 de metri pătrați la Predeal. Edilul deține un apartament în București, de 172 de metri pătrați, și o casă de 480 de metri pătrați, la Ciolpani.

Primarul general al Capitalei are obiecte de artă în valoare de 57.000 de euro, obiecte de cult în valoare de 9.000 de euro, bijuterii, ceasuri, aparate electronice în valoare de 25.000 de euro.

Oprescu are conturi în bănci de 156.000 de lei și 32.800 de dolari, precum și două contracte de concesiune — unul de 597.400 lei și 20.500 euro, iar altul de 8.000 de lei.

La capitolul venituri Oprescu a menționat indemnizația de la PMB de 78.750 de lei pe an, salariul de profesor universitar și indemnizația de la academie, în total 69.560 de lei.

surse: comunicat DNA, agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Z.Z.

    marți, 08.09.2015 at 23:59

    Se pare ca nu au fost multi dezinformatori, decat vreo 75

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement