Actualitate
Proba practică şi cea teoretică de la examenul pentru obţinerea permisului de conducere vor fi înregistrate video
Proba practică şi cea teoretică din cadrul examenului pentru obţinerea permisului de conducere vor fi înregistrate video şi, după caz, audio, potrivit unui proiect de lege pentru modificarea Codului rutier, lansat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice (Codul rutier) a fost lansat marţi în dezbatere publică, pentru 10 zile, pe site-ul MAI.
„Pentru asigurarea şi verificarea legalităţii examenului de obţinere a permisului de conducere, modul de desfăşurarea a probei teoretice şi practice se înregistrează video şi, după caz, audio, cu sisteme tehnice de monitorizare”, se arată în proiect.
Sistemele tehnice de monitorizare a probei practice ar urma să fie montate pe autovehiculele folosite la susţinerea examenului, mai puţin în cazul motocicletelor şi mopedelor.
Înregistrările vor fi stocate de către Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, care organizează examenul, pentru o perioadă de cel mult un an, acesta, alături de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, fiind singurele care vor avea acces la înregistrări, potrivit proiectului.
Condiţiile în care se realizează înregistrările şi măsurile tehnice şi organizatorice pentru protejarea acestora vor fi stabilite prin ordin al ministrului Afacerilor Interne.
Proiectul mai introduce o modificare a Codului rutier şi în ceea ce priveşte răspunderea candidaţilor la examenul pentru obţinerea permisului în caz de accident. Ca şi în prezent, pe parcursul activităţii de pregătire practică sau de examinare în vederea obţinerii permisului de conducere, instructorul auto atestat ori, după caz, examinatorul împreună cu persoana pe care o supraveghează sau o examinează răspund pentru încălcarea de către aceasta a regulilor de circulaţie sau, după caz, pentru pagubele produse terţilor ca urmare a producerii unui accident de circulaţie. În proiect se mai precizează însă că, prin excepţie, cei care iau lecţii sau susţin examenul pentru obţinerea permisului pentru motociclete şi mopede răspund individual pentru încălcarea regulilor de circulaţie şi, după caz, pentru pagubele produse terţilor ca urmare a producerii unui accident.
sursa: Mediafax
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News