Actualitate
Produse alimentare sau feluri de mâncare gătită cu conținut de zahăr. Recomandări pentru prevenirea problemelor de sănătate
![](https://alba24.ro/wp-content/uploads/2022/09/mancare-traditionala_FB.jpg)
InfoCons atenționează privind produsele alimentare cu conținut de zahăr și recomandă utilizatorilor să verifice felurile de mâncare consumate.
Fiecare consumator pune pe masă multă mâncare din diverse sortimente. Pentru mâncarea pregătită sunt utilizate diferite ingrediente, fiecare având cantitatea lor de zahăr.
10 tipuri de produse care au peste 10 grame zahăr
- Dulceață cu până la 61 grame zaharuri la 100 grame produs finit
- Ciorba de perișoare cu până la 32.45 grame de zahăr pe porție
- Paste carbonara cu până la 22.87 grame de zahăr pe porție
- Pizza Quattro Formaggi cu până la 25.13 grame de zahăr pe porție
- Ketchup dulce cu până 24.8 grame de zahăr pe 100 grame de produs
- Platou cu brânzeturi cu până la 11.92 g raportată la 100 grame de produs
- Praline umplute cu ciocolată cu până la 67.7 grame de zahăr la 100 grame de produs
- Cozonac cu nucă, rahat și stafide cu până la 26 grame de zahăr pe 100 grame de produs
- Caffe Latte cu până la 12.8 grame de zahăr
- „Sucul cu pai” cu până la 15.1 grame de zaharuri la 100 ml de produs
Zahărul, ingredientul omniprezent în nenumărate alimente și băuturi, este direct responsabil pentru multe aspect ale sănătății noastre. În timp ce oferă organismului nostru energie, consumul excesiv poate avea un impact negativ asupra sănătății.
Valoarea nutrițională a zahărului alb la 100 de grame este următoarea: energie 387 kilocalorii, carbohidrați 99,98 g, zaharuri 99,91 g. Atât zahărul granulat alb, cât și cel brun, sunt de la 97% până la 100% carbohidrați.
![](https://alba24.ro/wp-content/uploads/2025/01/Tobimar-Angajari.gif)
Riscurile consumului excesiv de zahăr
Consumul excesiv de zahăr este asociat cu numeroase probleme de sănătate. Iată câteva dintre riscurile semnificative:
- Obezitatea: consumul ridicat de zahăr, în special din băuturi și gustări dulci, contribuie la creșterea în greutate și la obezitate. Excesul de zahăr oferă o cantitate mare de kilocalorii cu valoare nutritivă mică, ceea ce duce la dezechilibre energetice.
- Diabet de tip 2: aportul constant ridicat de zahăr poate duce în timp la rezistența la insulină, un precursor al diabetului de tip 2. Pancreasul produce mai multă insulină pentru a gestiona nivelurile crescute de glucoză din sânge, iar în timp, acest lucru poate duce la rezistența la insulină.
- Boli de inimă: consumul excesiv de zahăr este legat de risc crescut de boli de inimă. Dietele bogate în zahăr pot duce la niveluri mai ridicate de trigliceride, colesterol LDL și inflamație, toate acestea fiind factori de risc pentru bolile de inimă.
- Probleme dentare: zahărul este o cauză principală a cariilor dentare. Hrănește bacteriile dăunătoare din gură, ceea ce duce la formarea plăcii bacteriene și carii.
- Dependență: zahărul poate crea dependență, declanșând căi de recompensă în creier similare cu substanțele care creează dependență. Acest lucru poate duce la creșterea poftelor și a consumului, creând un cerc vicios, potrivit InfoCons.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
![](https://alba24.ro/wp-content/uploads/2021/09/sigla_alba24_300-x-92-1.png)