Connect with us
Advertisement

Economie

Profesor universitar Adela Socol: Modificări fiscale cu impact asupra microîntreprinderilor, apărute în seara zilei de 29 martie

Publicat

Profesorul universitar din Alba Iulia, Adela Socol, face o analiză a celor mai noi modificări aduse în domeniul în microîntreprinderilor.

Puțină retroactivitate în aplicarea legii fiscale pare a însoți noul demers legislativ în domeniul microîntreprinderilor….

Vineri, 29.03.2024, în a doua parte a serii, în MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA I, Nr. 274/29.III.2024, a fost publicată Ordonanță de urgență nr 31 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative, ordonanță care era așteptată de câteva zile cu deosebit interes de către contribuabilii de tip microîntreprinderi, al căror număr depășea 176000 de firme la finalul anului 2023 (potrivit informațiilor Ministerului Finanțelor Publice). 

Ordonanța aduce modificări în privința condițiilor pe care o societate comercială trebuie să le îndeplinească la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent pentru a putea aplica sistemul de impozitare al microîntreprinderilor.

Condițiile actuale specifice microîntreprinderilor, după ultimele modificări din data de 29.03.2024, sunt:

Legea 227/2015 – Codul Fiscal – Art. 47. – Definiţia microîntreprinderii

Definiţia microîntreprinderii

În sensul prezentului titlu, o microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

c) a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei a 500.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exerciţiului financiar în care s-au înregistrat veniturile;

d) capitalul social al acesteia este deţinut de persoane, altele decât statul şi unităţile administrativ-teritoriale;

e) nu se află în dizolvare, urmată de lichidare, înregistrată în registrul comerţului sau la instanţele judecătoreşti, potrivit legii.

f) a realizat venituri, altele decât cele din consultanţă şi/sau management, cu excepţia veniturilor din consultanţă fiscală, corespunzătoare codului CAEN: 6920 – «Activităţi de contabilitate şi audit financiar; consultanţă în domeniul fiscal», în proporţie de peste 80% din veniturile totale;

g) are cel puţin un salariat, cu excepţia situaţiei prevăzute la art. 48 alin. (3);

h) are asociaţi/acţionari care deţin, în mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot şi este singura persoană juridică stabilită de către asociaţi/acţionari să aplice prevederile prezentului titlu;

i) a depus în termen situaţiile financiare anuale, dacă are această obligaţie potrivit legii.

Reglementări vechi

Reglementarea veche abrogată integral – (11) În aplicarea prevederilor alin. (1) lit. c) limita privind veniturile realizate se verifică luând în calcul veniturile realizate de persoana juridică română, cumulate cu veniturile întreprinderilor legate cu aceasta, astfel cum sunt definite potrivit prevederilor Legii nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare.

Reglementări noi

Reglementarea nouă, 29.03.2024 – Articol nou introdus (11) În aplicarea prevederilor alin. (1) lit. c) limita privind veniturile realizate se verifică luând în calcul veniturile realizate de persoana juridică română, cumulate cu veniturile întreprinderilor legate cu aceasta, iar elementele care se iau în calcul sunt cele care constituie baza impozabilă prevăzută la art. 53.

În sensul prezentului titlu, persoana juridică română este legată cu o altă persoană dacă există oricare dintre următoarele raporturi:

Persoana juridică

a) persoana juridică română care verifică condiția deține la o altă persoană juridică română, direct și/sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, sau aceasta are dreptul de a numi sau de a revoca administratorul/majoritatea membrilor consiliului de administrație, de conducere ori de supraveghere al acelei alte persoane juridice române;

b) persoana juridică română care verifică condiția este deținută de o altă persoană juridică română, direct și/sau indirect, cu peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, sau, la persoana juridică română care verifică condiția, această altă persoană juridică română are dreptul de a numi sau de a revoca administratorul/majoritatea membrilor consiliului de administrație, de conducere ori de supraveghere;

c) persoana juridică română care verifică condiția este legată cu o altă persoană juridică română dacă o persoană deține, în mod direct și/sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, sau are dreptul de a numi sau de a revoca administratorul/majoritatea membrilor consiliului de administrație, de conducere ori de supraveghere atât la prima persoană juridică, cât și la cea de-a doua persoană juridică.

Despre persoana juridică

În situația în care persoana care deține titlurile de participare/drepturile de vot sau de numire/revocare este o persoană juridică română, persoana juridică română care verifică condiția cumulează și veniturile acestei persoane;

d) persoana juridică română care verifică condiția dacă are unul sau mai mulți acționari/asociați care dețin, direct și/sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot ale acestei persoane juridice române, acționari/asociați care desfășoară și activitate economică prin intermediul unei persoane fizice autorizate/întreprinderi individuale/întreprinderi familiale/altei forme de organizare a unei activități economice, fără personalitate juridică, autorizată potrivit legilor în vigoare.

În această situație, veniturile înregistrate potrivit reglementărilor contabile aplicabile sau norma anuală de venit, stabilită/ajustată/redusă, potrivit prevederilor titlului IV, ale/a persoanei fizice autorizate/ întreprinderii individuale/întreprinderii familiale/altei forme de organizare a unei activități economice fără personalitate juridică, autorizată potrivit legilor în vigoare, se cumulează cu cele realizate de persoana juridică română/alte întreprinderi legate.”

Noi prevederi. Despre ce este vorba

Prin noile prevederi se clarifică noțiunea de ”întreprinderi legate”, în vederea calculului plafonului de 500.000 euro, renunțându-se la trimiterea inițială la prevederile legii IMM-urilor nr. 346/2004 (problemă intens dezbătută în ultimele luni în mediul de afaceri).

Dar apare o altă problemă și anume faptul că noua ordonanță stabilește încadrarea unor societăți în regimul microîntreprinderilor începând cu 1 ianuarie 2024, încadrare care se testează cu îndeplinirea unor condiții valabile la 31 decembrie 2023 și pe care legiuitorul le-a făcut publice în data de 29.03.2024!!!.

Cu alte cuvinte, ordonanța 31/2024 proaspăt publicată, modifică retroactiv condițiile de încadrare valabile la 31.12.2023 în regimul microîntreprinderilor începând cu 1 ianuarie 2024!!!, de unde rezultă că ordonanța dată acum stabilește un tratament fiscal pentru trecut.

Reglementarea este în contradicție atât cu prevederile Codului fiscal, în special cu principiile fiscalității (certitudinea impunerii, eficiența impunerii, predictibilitatea impunerii), dar și cu Constituția României, care prevede că „Legea dispune numai pentru viitor, cu excepția legii penale sau contravenționale mai favorabile”.

De asemenea, prin ordonanța 31/2024 se prorogă termenul pentru comunicarea de către contribuabili organelor fiscale a intrării sau ieșirii din sistemul impunere pe veniturile microîntreprinderilor până la data de 15 aprilie 2024 inclusiv, iar contribuabilii care au comunicat deja organelor fiscale, până la data de 29.03.2024 – data intrării în vigoare a prevederilor prezentei ordonanțe de urgentă, depun, după caz, o nouă declarație de mențiuni pentru încadrarea în condițiile prevăzute la art. 47 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement