Educație
Programul ”Masă sănătoasă” 2024: LISTA școlilor din Alba și din țară. Câți elevi vor primi alimente în acest an
”Masă sănătoasă” în școli. Ministerul Educației a publicat lista unităților de învățământ în care elevii vor primi alimente în anul 2024. În total, sunt 1.223 de unități, 28 dintre acestea din județul Alba.
Potrivit unui proiect pus în consultare publică de minister, suma totală propusă pentru derularea programului este de 1.019.223.000 lei. Vor primi alimente 458.833 de elevi.
Repartizarea sumelor pe unităţi/subdiviziuni administrativ-teritoriale şi pe unităţi de învăţământ precum şi normele metodologice de aplicare a Programului Naţional pentru anul 2024 se aprobă prin hotărâre a Guvernului la propunerea Ministerului Educaţiei.
Cu sumele repartizate se rectifică bugetele locale ale unităților/subdiviziunilor adminsitrativ-teritoriale, se arată în document.
În 8 septembrie 2023, ministrul Ligia Deca anunța că Programul „Masă caldă” continua să fie acordat pentru aceleaşi 450 de şcoli de până atunci, cu circa 180.000 beneficiari.
Din 2024, de anul viitor, conform noii legi a învăţământului preuniversitar, acest program este înlocuit cu Programul „Masă sănătoasă”.
Programul Național ”Masă sănătoasă” 2024 – LISTA școli Alba
Pentru județul Alba sunt propuse 28 de unități. De alimente vor beneficia 8.669 de elevi. Suma necesară este de 19.258.000 lei.
Anterior, erau doar 13 școli incluse în program.
- Școala Gimnazială „Avram Iancu” Unirea – 390 beneficiari/ 866.000 lei
- Școala Gimnazială ”Ștefan cel Mare” Cetatea de Baltă – 245 beneficiari/ 544.000 lei
- Școala Gimnazială ”Simion Balint” Roșia Montană – 210 beneficiari/ 467.000 lei
- Școala Gimnazială ”Ioan Maiorescu” Bucerdea Grânoasă – 233 beneficiari/ 518.000 lei
- Școala Gimnazială „Simion Bărnuțiu” Blaj-Tiur – 567 beneficiari/ 1.259.000 lei
- Școala Gimnazială Scărișoara – 141 beneficiari/ 314.000 lei
- Liceul Tehnologic „Țara Moților” Albac – 233 beneficiari/ 518.000 lei
- Școala Gimnazială „Aron Cotruș” Cergău Mare – 134 beneficiari/ 298.000 lei
- Școala Gimnazială Vidra – 115 beneficiari/ 256.000 lei
- Școala Gimnazială Gârbova – 230 beneficiari/ 511.000 lei
- Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” Bucium – 72 beneficiari/ 160.000 lei
- Școala Gimnazială Ciuruleasa – 95 beneficiari/ 211.000 lei
- Școala Gimnazială Hopârta – 157 beneficiari/ 349.000 lei
- Liceul Teoretic Teiuș – 744 beneficiari/ 1.652.000 lei
- Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleșeriu” Sebeș – 613 beneficiari/ 1.361.000 lei
- Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Ighiu – 579 beneficiari/ 1.286.000 lei
- Școala Gimnazială „Iuliu Maniu” Vințu de Jos – 489 beneficiari/ 1.086.000 lei
- Școala Gimnazială Câmpeni – 560 beneficiari/ 1.244.000 lei
- Școala Gimnazială „Iosif Pervain” Cugir – 337 beneficiari/ 749.000 lei
- Liceul „Dr. Lazăr Chirilă” Baia de Arieș – 312 beneficiari/ 693.000 lei
- Școala Gimnazială „Simion Lazăr” Lunca Mureșului – 307 beneficiari/ 682.000 lei
- Școala Gimnazială Șona – 346 beneficiari/ 769.000 lei
- Școala Gimnazială Șugag – 288 beneficiari/ 640.000 lei
- Școala Gimnazială „Decebal” Cricău – 140 beneficiari/ 311.000 lei
- Școala Gimnazială Ovidiu Hulea Aiud / Structura Școala Gimnazială Liviu Rebreanu Aiud – 85 beneficiari/ 189.000 lei
- Școala Gimnazială Vadu Moților – 72 benficiari/ 160.000 lei
- Școala Gimnazială Săsciori – 825 beneficiari/ 1.832.000 lei
- Școala Gimnazială Noșlac – 150 beneficiari/ 333.000 lei
Total: 28 unități, 8.669 beneficiari, 19.258.000 lei
Vezi integral: Lista școli 2024_PNMS
Programul ”Masă sănătoasă”. Condiții
Programul național ”Masă sănătoasă” constă în acordarea zilnică, cu titlu gratuit, a unui suport alimentar constând într-o masă caldă sau, după caz, într-un pachet alimentar.
Limita valorii zilnice este de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată.
Aceasta cuprinde prețul suportului alimentar: prețul materiei prime și a serviciilor de preparare a produselor și cheltuielile de transport.
Programul național ”Masă sănătoasă” se adresează preșcolarilor și elevilor prezenți la activitățile didactice, pe perioada cursurilor, conform structurii anului școlar.
Suportul alimentar nu se acordă pe perioada vacanțelor sau a altor zile declarate prin lege, ca zile nelucrătoare.
Suportul alimentar. Cum se acordă
Suportul alimentar constă, după caz, într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar pe zi, după cum urmează:
- a) masă caldă, preparată în regim propriu, pentru preșcolarii și elevii din unitățile de învățământ în care există cantină, respectiv unități care trebuie să funcționeze conform reglementărilor legale în vigoare și spațiu adecvat de servire a mesei
- b) masă caldă, în regim catering, pentru preșcolarii și elevii din unitățile de învățământ în care nu există cantină pentru prepararea în regim propriu.
Hrana poate fi servită în sala de clasă sau într-un alt spațiu amenajat în acest scop, cu respectarea prevederilor Ordinului ministrului sănătății nr. 1456/2020.
În situația în care hrana nu este servită într-un interval de 60 de minute de la livrare, produsele alimentare sunt păstrate, până la servire, în spații amenajate, în care sunt asigurate condiţiile de manipulare și depozitare indicate de producător.
- c) pachet alimentar, în situația în care nu există posibilitatea asigurării mesei calde în regim propriu sau de catering.
Pachetul alimentar este păstrat, până la servire, în spaţii amenajate, în care sunt asigurate condiţiile de manipulare și depozitare indicate de producător, în conformitate cu prevederile legale.
Diferenţierea tipului de suport alimentar se face în funcţie de:
- specificul unităţii de învăţământ dat de structura ciclurilor de învăţământ
- dispunerea geografică
- programul şcolar al elevilor
- alţi factori obiectivi.
Tipul de suport alimentar diferențiat şi modalitatea de distribuire a acestuia elevilor şi preşcolarilor se stabilesc la solicitarea directorului unităţii de învăţământ, cu aprobarea consiliului de administraţie.
Se propune ordonatorului principal de credite al unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale, care îl supune aprobării consiliului local.
Variante de meniu
Variante orientative de meniu care includ sugestiile Institutului Naţional de Sănătate Publică:
- 1. ciorbă de legume;
- 2. supă de pui cu legume;
- 3. ciorbă de văcuţă cu legume;
- 4. legume cu piept de pui la grătar;
- 5. mâncare de mazăre cu piept de pui;
- 6. pilaf cu legume şi ficăţei de pui;
- 7. piure de morcov cu grătar de pui;
- 8. piure de cartofi cu piept de curcan;
- 9. mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor;
- 10. ghiveci de legume cu pui;
- 11. orez cu legume şi pui la tavă;
- 12. sufleu de broccoli cu brânză;
- 13. cartofi gratinaţi cu piept de pui la grătar;
- 14. tocană de legume cu orez brun;
- 15. piure de cartofi cu sfeclă şi chifteluţe de legume;
- 16. omletă cu legume – ardei, ciuperci, ceapă verde şi brânză telemea;
- 17. sufleu de conopidă, broccoli şi brânză la cuptor;
- 18. dovlecel umplut cu brânză la cuptor;
- 19. ciuperci la cuptor umplute cu brânză, pentru copiii cu vârsta mai mare de 7 ani;
- 20. macaroane cu brânză;
- 21. cartofi franţuzeşti, la cuptor, cu brânză şi ou;
- 22. quinoa cu legume;
- 23. sandvici cu unt, şuncă, caşcaval şi legume – roşii, castravete, salată;
- 24. sandvici cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude – gogoşar, varză, morcov;
- 25. un fruct întreg.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News