Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect de lege: Recompensele poliţiştilor, date de superiori ierarhici sau de cei cu competenţă de numire în funcţie

Publicat

politistiRecompensele poliţiştilor vor putea fi acordate de către persoanele care au competenţa de numire în funcţie a acestora sau de către şefii ierarhici superiori, potrivit unui proiect de lege al Ministerului Afacerilor Interne.

Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii 360/2002 privind Statutul poliţistului a fost pus în dezbatere publică de către Ministerul Afacerilor Interne, după ce, printr-o Decizie a Curţii Constituţionale din 2 iulie 2014, a fost admisă excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor articolului 59 alineatul 2, articolului 60 alineatul 1 şi ale articolului 62 alineatul 3 din actul normativ.

Curtea Constituţională a analizat dispoziţiile Statutului poliţistului referitoare la procedura cercetării prealabile, stabilirea competenţelor privind aplicarea sancţiunilor disciplinare, activitatea consiliilor de disciplină, care delegă ministrului Afacerilor Interne dreptul de reglementare în aceste materii.

Proiectul de act normativ vizează punerea în acord a dispoziţiilor statutare cu Decizia Curţii Constituţionale, precum şi reglementarea sistemului de recompense.

Soluţiile propuse vizează mai multe aspecte. Astfel, proiectul de act normativ stabileşte că recompensele care pot fi acordate poliţistului sunt: ridicarea unei sancţiuni disciplinare aplicate, mulţumiri scrise, felicitări, premii în bani sau obiecte, însemne onorifice (ecusoane, insigne etc.), diplomele de merit şi distincţiile, arme albe sau de foc, titluri de onoare, înscrierea pe placa de onoare a instituţiilor de învăţământ pentru formarea personalului a gradului profesional, numelui şi prenumelui şefilor de promoţii.

”Recompensele se acordă de către persoanele care au competenţa de numire în funcţie a poliţistului sau, după caz, de către superiorii ierarhici ai acestora, care au competenţă de gestiune a resurselor umane. În cazul particular al recompensei «ridicarea unei sancţiuni disciplinare aplicate», se acordă de către şeful care, anterior, a dispus sancţionarea, la propunerea şefului unităţii în care îşi desfăşoară activitatea poliţistul sancţionat, iar în cazul în care poliţistul sancţionat disciplinar a fost mutat la altă unitate, se acordă de către şeful care îndeplineşte funcţia similară celui care a aplicat sancţiunea disciplinară. Această recompensă se acordă cu prioritate faţă de celelalte recompense, dacă se propune recompensarea unui poliţist aflat sub efectul unei sancţiuni disciplinare”, se arată în nota de fundamentare care însoţeşte documentul.

Proiectul de lege reglementează principiile pe care se fundamentează procedura disciplinară: prezumţia de nevinovăţie, garantarea dreptului la apărare, celeritatea procedurii, contradictorialitatea, proporţionalitatea, unicitatea sancţiunii, legalitatea sancţiunii, dar şi regulile de procedură a cercetării disciplinare, instituindu-se următoarele garanţii pentru poliţistul citat: citarea, ascultarea, consemnarea susţinerilor, dreptul poliţistului cercetat de a cunoaşte în întregime actele cercetării şi de a solicita probe în apărare.

Din aceeaşi categorie face parte şi dreptul de a solicita efectuarea unei expertize extrajudiciare, însă pe cheltuiala sa, dreptul de a fi asistat la cerere, stabilirea şi aplicarea sancţiunilor disciplinare numai după cercetarea prealabilă şi după consultarea Consiliului de disciplină.

Documentul mai prevede că cercetarea prealabilă poate fi dispusă de persoana care are competenţa de numire în funcţie sau de către şeful ierarhic superior, iar pentru poliţiştii încadraţi sau detaşaţi la serviciile publice comunitare, detaşaţi sau delegaţi în alte unităţi ale MAI, ori aflaţi la cursuri în instituţii de învăţâmânt ale MAI, se stabilesc reguli specifice de determinare a competenţei.

Poliţiştii desemnaţi să efectueze cercetarea prealabilă vor fi nominalizaţi numai din rândul poliţiştilor care au calitatea de organe de cercetare penală ale poliţiei judiciare sau care au studii juridice şi, de regulă, sunt cel puţin egali în grad profesional sau în funcţie cu poliţistul cercetat.

sursa: mediafax.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax