Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

PROIECT: Inteligența artificială noul aliat al organelor legii în lupta anti pedofiliei din România

Publicat

Polițiștii și procurorii care luptă împotriva pedofiliei on-line vor avea în viitor un aliat puternic. Este vorba despre SWEETIE 2.0, un program de inteligență artificială care ia chipul unui copil și atrage în discuții private posibile persoane suspectate de acte de pedofilie.

În România ultimilor ani s-au multiplicat cazurile semnalate de pedofilie on line, unde copii sunt atrași în capcanele internetului și ajung să fie atracția sexuală pentru pedofili.

Fie intră în necunoștință de cauză în discuții cu persoane adulte care sub chipul unor prieteni virtuali le cer poze sau filmări în ipostaze cu tente sexuale, sau chiar mai rău sunt obligați de părinți să comunice pe site-uri de video-chat, minorii pot fi victime ale pedofiliei.

Pentru a combate, identifica și aduce în fața justiției persoanele suspectate de pedofilie, organele legii au început implementarea în România a unui proiect ambițios numit Swettie 2.0.

Swettie a fost folosită prima dată în Olanda în anii 2013 unde un  avatar virtual sub forma unei fetițe de 10 ani, de origine filipineză, a fost plasată pe mai multe site-uri pornografice şi de videochat unde a intrat în discuție cu utilizatorii. Pentru ca fetiţa digitală să se comporte cât mai natural s-au folosit senzori de mişcare care au înregistrat mimica şi gesturile unor voluntari, date folosite la conceperea softului.

În capcana plasată de către olandezi în numai două luni şi jumătate, Sweetie a fost abordată de peste 20.000 de pedofili interesaţi să o plătească pentru a o vedea cum face diverse gesturi sexuale în faţa camerei web. Aproximativ o mie dintre clienţii interesaţi de procurarea unor astfel de servicii, din 65 de ţări, au fost identificaţi unii dintre ei condamnați în țările din care fac parte la închisoare cu executare.

Acum în 2018 s-a început implementarea programului și în România. Oamenii legii găsesc în el mai multe  întrebuințări: în primul rând identificarea unui pedofil, date despre persoana în sine, comportamentul său, posibile date pentru identificarea fizică (cum ar fi orașul, adresa).Pot afla dacă persoana vizată are interacțiune reală cu minori în mediul on line sau chiar în mediul real, aceste aspecte fiind cele mai importante.

Întrebările care se ridică înainte de implementarea programului în România și în timpul folosirii lui sunt cele legate de legislația în vigoare.

Va putea fi condamnată o persoană acuzată de pedofilie după ce a interacționat cu programul, ținând cont ca Swettie nu este o victimă reală? Și în condițiile în care nu există un comportament sexual implicit din partea adultului către minorul virtual?

Este o tentativă de pedofilie sau o formă consumată a faptei? Și mai ales din punct de vedere procedural ținând cont de ART 6 CEDO, Swettie 2.0 va putea fi luat în calcul ca un agent provocator? Agent sub acoperire, sau un dispozitiv de înregistrare? Aspecte care dacă vor fi considerate temeinice pot duce la acuzarea suspectului pentru pedofilie infantilă, totul mulțumită unui program de inteligență artificială.

Sursă: Justitiaprocetatean.ro

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax