Educație
Proiectul privind construirea unui campus la Alba Iulia pentru elevi și studenți din învățământul dual, eligibil pentru finanțare
Proiectul CRESCENDO (Consorțiu REgional pentru Suport în Carieră, Educației Nonformală, Duală și tehnOlogică Alba), care vizează construirea unui campus modern pentru elevi și studenți din învățământul profesional dual, se află în prezent pe o poziție eligibilă pentru finanțare, au anunțat vineri reprezentanții Primăriei Alba Iulia.
Proiectul CRESCENDO – Consorțiul REgional pentru Suport în Carieră, Educație Nonformală, Duală și tehnOlogică Alba, urmărește construirea unui campus de învățământ, cu infrastructură educațională prietenoasă cu mediul înconjurător, atât pe partea de clădiri publice, cât și pe partea de infrastructură și echipamente utilizate, construirea unei clădiri rezidențiale în Alba Iulia, care să răspundă nevoilor de cazare ale tinerilor care participă la programele de studii și practică, și a unor spații de petrecere a timpului liber, dotate cu echipamente de învățare continuă, recreere și dezvoltare a aptitudinilor.
Locația identificată pentru construirea campusului este un teren de 20.000 mp, cu intrare de pe Bulevardul Republicii, zona Selgros.
Obiectivul proiectului este asigurarea accesului egal la educație și formare profesională inițială, de calitate, punând accent pe identificarea și incluziunea tinerilor, în special a elevilor și studenților care aparțin grupurilor vulnerabile, prin dezvoltarea unui parteneriat cu agenți economici și instituții de învățământ, în vederea adaptării învățământului profesional – tehnic, la cerințele pieței muncii.
„Urmare a contestațiilor depuse, proiectul a urcat în clasamentul consorțiilor la nivel național de pe locul 20 pe locul 16, iar pe Regiunea Centru a urcat de pe locul 5 pe locul 4. Avem toate premisele unui rezultat pozitiv, poziția pe care se află proiectul în acest moment fiind una eligibilă pentru finanțare din bugetul inițial”, au transmis reprezentanții Primăriei Alba Iulia.
În acest consorțiu regional, Municipiul Alba Iulia este lider de parteneriat, iar partenerii sunt următorii: Municipiul Sebeș, Orașul Cugir, Municipiul Blaj, Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – Extensia Alba Iulia, Liceul tehnologic ”Alexandru Domșa” Alba Iulia, Liceul tehnologic ”Apulum” Alba Iulia, Liceul tehnologic ”Dorin Pavel” Alba Iulia, Liceul tehnologic Sebeș, Liceul tehnologic ”ID Lăzărescu” Cugir, Star Assembly, Star Transmission SRL, Bosch Automotive SRL, IPEC, Elis Pavaje, Larry&Cory Vermessungen, Uzina Mecanică Cugir, Nova Grup Cugir și, nu în ultimul rând, probabil cel mai important partener, Consiliul Județean Alba.
Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 26.400.000 euro (130.629.840 lei fără TVA), din care 21.120.000 euro (104.503.872 lei fără TVA), valoarea nerambursabilă. Cofinanțarea este de 3.960.000 euro (19.594.476 lei fără TVA) – contribuție proprie a primăriei, la care se adaugă 1.320.000 euro (6.531.492 lei fără TVA) contribuția Consiliului Județean. Valoarea TVA (5.016.000 euro/24.819.669,6 lei) va fi asigurată din bugetul de stat.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Meseriasu’
sâmbătă, 08.07.2023 at 14:20
Cred ca ar fi extrem de util ca in Alba sa ne axam pe invatamantul profesional cum era denumit odata, mai bine o meserie onorabila si cautata decat o inutila si facila diploma universitara…. Parerea mea!