Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Psihologii, parteneri cu medicii de medicina muncii pentru prevenirea stresului ocupațional al angajaților. PROIECT

Publicat

Psihologii ar putea deveni parteneri cu medicii de medicina muncii, având atribuții specifice legate de prevenția stresului ocupațional și de implementarea măsurilor de reducere a riscurilor profesionale, potrivit unui proiect legislativ depus la Senat. 

Propunerea legislativă pentru completarea art.13 din Legea nr.319/2006 a securităţii şi sănătăţii în muncă a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 20 iunie.

Potrivit inițiatorilor, studiile de specialitate arată că problema sănătății emoționale și sociale la locul de muncă este frecventă și aduce multe costuri. Potrivit acestora, 3 din 10 angajați suferă în fiecare an din cauza problemelor legate de sănătatea lor emoțională și socială (anxietate, stări de panică, tulburări de somn, pierderea apetitului sexual, energie scăzută, stări depresive, fumat excesiv, agresivitate în interacțiunea cu ceilalți, etc.).

„91 de milioane de zile de muncă se pierd anual din cauza problemelor legate de sănătatea emoțională și socială a angajaților. Problemele legate de sănătatea emoțională și socială sunt în creștere și reprezintă în prezent 50% din problemele de sănătate ale angajaților (ele au reprezentat 15% în 1980, 30% în 1990) iar procentul este în creștere”, susțin parlamentarii, în expunerea de motive.

De asemenea, aceștia sunt de părere că testarea psihologică de tip apt/inapt nu mai poate răspunde din perspectiva utilizării rezultatelor acestui demers pentru angajator.

Astfel, aceștia consideră necesară modificarea legii nr. nr.319/2006, în așa fel încât psihologii, membri ai Colegiului Psihologilor din România, să devină parteneri cu medicii de medicina muncii, având atribuții specifice legate de prevenția stresului ocupațional și de implementarea măsurilor de reducere a riscurilor profesionale, în concordanță cu competențele lor de specializare în sănătate ocupațională, ca parte a psihologiei organizaționale.

sursa: senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax