Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

RADIOGRAFIA serviciilor sociale din Alba Iulia. Care sunt domeniile în care nu există centre de sprijin pentru grupuri vulnerabile


Publicat

ajutor socialSituaţia serviciilor sociale din Alba Iulia pentru perioada 2015-2016, ce pot acoperi nevoile grupurilor vulnerabile din municipiu a fost prezentată Consiliului Local în şedinţa din octombrie. Sunt prezentate tipurile de servicii ce pot fi prestate, centrele sau aşezămintele ce oferă aceste servicii în prezent, dar şi propuneri şi categoriile sociale care pot beneficia de acestea.

Dacă în prezent anumite domenii sunt deservite de centre funcţionale în Alba Iulia, altele sunt deschise însă ONG-urilor care vor să se implice în ajutor pentru cei în nevoie. Astfel de exemple sunt servicii pentru integrarea copilului în familie, centre “respiro” sau “de criză” pentru persoane adulte cu dizabilităţi, cele de cazare pentru persoane fără posibilităţi sau chiar centru de asistenţă destinat agresorilor, în cazurile violenţei în familie. Alte variante sunt înfiinţarea unor echipe mobile de intervenţie stradală.

Lista serviciilor sociale pentru perioada 2015-2016 în Alba Iulia (AICI, lista pusă în dezbatere de primărie) – de precizat este faptul că există şi alte centre, însă nu se află pe lista făcută publică de administraţia locală, pentru că sunt în raza de acţiune a altor autorităţi

Servicii sociale pentru copii

Servicii pentru dezvoltarea deprinderilor de viață independentă: Nu sunt servicii în prezent la această secţiune.

Centre de consiliere și sprijin pentru părinți și copii: Serviciile sunt derulate de: Centrul pentru consiliere și sprijin pentru părinți și copii, în regim de zi “Sfânta Maria” – Direcția de Asistență Socială. Obiectivul este dezvoltarea competenţelor parentale, pentru prevenirea separării copilului de familia sa şi sprijinirea copiiilor cu probleme în dezvoltarea lor. Centrul se deschide în noiembrie 2015 şi va avea contractare de servicii permanente.

Centre de pregătire și sprijinire a reintegrării sau integrării copilului în familie: nu sunt servicii în prezent.

Centre de zi pentru copii cu dizabilități – servicii existente: Centrul de recuperare în regim de zi pentru copii cu dizabilități “Prietenii Mariei Beatrice” pentru copii cu afecțiuni neuromotorii, osteoarticulare și musculare – Asociația Non-Guvernamentală ”Maria Beatrice” şi Centrul pentru copii cu dizabilități multiple Alba Iulia pentru tulburări din spectrul autist, sindrom Down, retard psihic ușor, mediu sau sever, întârzieri în dezvoltarea psihomotorie și a limbajului expresiv – Asociația ACAS. Serviciile sunt de prevenirea abandonului şi instituţionalizării copiilor, prin asigurarea, pe timpul zilei, a unor activităţi de îngrijire, educaţie, abilitare-reabilitare, recreere-socializare, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viaţă independentă, orientare şcolară şi profesională pentru copii. Termenul de contractare este decembrie 2015.

UPDATE: Centrul de zi pentru copii cu dizabilităţi „Arnsberg” din Alba Iulia.

Centre de ziservicii existente: Centrul de zi ,,Sfântul Nicolae” Asociația Filantropia Ortodoxă. Serviciile sunt de prevenirea abandonului școlar/ familial şi prevenirea instituţionalizării copiilor, prin asigurarea, pe timpul zilei, a unor activităţi de îngrijire, abilitare-reabilitare, recreere-socializare, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viaţă independentă, orientare şcolară şi profesională pentru copii. Contractarea serviciilor este asigurată prin HCL 270/2014, cu valabilitate 2014-2017.

Servicii sociale pentru persoane adulte cu dizabilităţi

Centre de îngrijire și asistență (rezidențial): nu există asemenea servicii în Alba Iulia, în prezent.

Centre de recuperare și reabilitare (rezidențial): nu există asemenea servicii în Alba Iulia, în prezent.

Centre de integrare prin terapie ocupațională: nu există asemenea servicii în Alba Iulia, în prezent.

Centre de pregătire pentru viață independentăservicii existente: Așezământul social pentru persoane cu dizabilități ,, Sf. Meletie” – Centru de zi – Asociația Filantropia Ortodoxă. Serviciile sunt de participarea activă a persoanelor cu dizabilități la viața socială, prevenirea instituţionalizării acestora prin asigurarea, pe timpul zilei, a unor activităţi de abilitare-reabilitare, recreere-socializare, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viaţă independentă, orientare profesională. Termen de contractare: noiembrie 2015.

Centre respiro/ Centre de criză: nu există astfel de servicii în Alba Iulia, în prezent.

Centre de servicii comunitare și formare: nu există astfel de servicii în Alba Iulia, în prezent.

Locuințe protejate: nu există astfel de servicii în Alba Iulia, în prezent.

Servicii sociale acordate în comunitateservicii existente: Centrul de informare și consiliere în scleroza multiplă Alba Iulia – Asociația SM Speromax Alba. Serviciile sunt pentru informarea şi consilierea persoanelor afectate de scleroză multiplă şi a aparţinătorilor. Termen de contractare: aprilie 2016

Servicii sociale acordate la domiciliuservicii existente: Centrul de îngrijire medicală și asistență socială la domiciliu – Asociația Caritas Alba Iulia. Servicii pentru menținerea și asistarea persoanelor adulte cu handicap în familie. Termen de contractare februarie 2016.

Servicii sociale pentru adulţi (8 domenii)

Serviciile sociale cu cazare, centre rezidenţiale pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecţie a copilului – găzduirea temporară și dezvoltarea abilităților de viață independentă în vederea integrării în comunitate. Nu există asemenea servicii.

Serviciile sociale cu cazare pe o perioadă determinată, centre rezidenţiale pentru persoanele fără adăpost – asigurarea serviciilor de găzduire temporară, consiliere, orientare și integrare socio-profesională, în vederea prevenirii excluziunii sociale. Nu există.

Serviciile sociale acordate în comunitate, organizate ca adăposturi de noaptese propune transformarea Centrului Social de Urgență al Asociației Filantropia Ortodoxă în adăpost de noapte, pentru asigurarea serviciilor de cazare pe timpul nopții, informare și consiliere. Termen: octombrie – noiembrie 2015

Serviciile de asistență comunitară – pentru creşterea gradului de accesibilitate la serviciile sociale şi de asistenţă medicală comunitară; soluţionarea problemelor medico-sociale ale individului, în vederea menţinerii acestuia în propriul mediu de viaţă. Nu există.

Echipă mobilă de intervenție stradală

Servicii de ambulanță socială – asigurarea serviciilor medicale si sprijin de specialitate prin intermediul echipajelor mobile anumitor categorii sociale. Nu există.

Cantina socială – Cantina de Ajutor Social – Direcția de Asistență Socială. Servicii: menținerea și dezvoltarea serviciilor de pregătire și distribuire a hranei pentru persoanele aflate în situații economico-sociale sau medicale deosebite

Serviciile sociale acordate în sistem integrat cu alte servicii de interes general, destinate persoanelor adulte – Serviciul de Integrare Socio-Profesională Atelier Insert Decor-Asociația AGORA. Servicii: asigurarea serviciilor de consiliere socio-profesională la sediul atelierului, activități de practică în domeniul artizanat, croitorie, decorațiuni, cursuri de calificare.

Servicii sociale în domeniul violenţei în familie

Centrul pentru adăpostirea victimelor violenţei în familie – Direcția de Asistență Socială – informarea și consilierea victimelor violenței în familie asupra drepturilor pe care le au asigurarea cazării în cadrul Adăpostului pentru o perioadă determinată de timp în limita locurilor disponibile.

Centrul de asistenţă destinat agresorilor – nu există

Servicii pentru persoane vârstnice

Serviciile sociale cu cazare, centre rezidențiale destinate persoanelor vârstnice Căminul de persoane Vârstnice – Consiliul Local alba Iulia şi Aşezământul pentru persoane vârstnice “Sf. Andrei” Bărăbanț – Asociația “Sf. Andrei” – prevenirea marginalizării sociale şi sprijin pentru reintegrarea socială, îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor vârstnice prin petrecerea în mod activ şi plăcut a timpului liber.

Asigurarea serviciilor de găzduire şi de hrană, îngrijiri medicale, recuperare şireadaptare, activităţi de ergoterapie şi de petrecere a timpului liber, asistenţă socială şi psihologică.

Serviciile sociale cu cazare, organizate ca locuințe protejate pentru persoanele vârstnice – menţinerea, refacerea şi dezvoltarea capacităţilor individuale ale persoanelor vârstnice, pentru depăşirea unei situaţii de nevoie, în cazul în care persoana sau familia este incapabilă să o soluţioneze singură.

Serviciile de îngrijiri la domiciliu pentru persoane – Serviciul socio-medical de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice Alba Iulia – Asociația Filantropia Ortodoxă: asigurarea serviciilor de îngrijire personală, de supraveghere şi de menţinere a sănătăţii, persoanelor vârstnice lipsite de sprijin familial, asigurarea hranei la domiciliu. Termen contractare: februarie 2016

Şi

Centrul de îngrijire medicală și asistență socială la domiciliu – Asociația Caritas Alba Iulia: asigurarea serviciilor de îngrijire personală, de supraveghere şi de menţinere a sănătăţii, persoanelor vârstnice lipsite de sprijin familial, asigurarea îngrijirii medicale la domiciliu.

Centru de zi pentru persoane vârstnice – Direcția de Asistență Socială: prevenirea marginalizării sociale şi sprijinirea pentru reintegrarea socială, îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor vârstnice prin petrecerea în mod activ şi plăcut a timpului liber.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Șoferul surprins pe contrasens pe autostrada A3 acum câteva zile, a făcut accident la câteva secunde după ce a fost filmat

Publicat

Șoferul care mergea pe contrasens acum câteva zile,pe autostrada A3, Gilău-Turda, a făcut accident la câteva secunde după ce a fost filmat. Asociația Pro Infrastructură cere implicarea autorităților.

Bărbatul a intrat greșit pe autostrada, între Gilău şi Turda  și-a continuat drumul pe banda a doua, chiar dacă de mai multe ori a fost la un pas de accident.

Potrivit Asociației Pro Infrastructură se pare că șoferul a făcut accident cu o mașină care circula regulamentar, la câteva secunde după ce a fost filmat.

 

Menținându-și sensul de mers pe banda a doua iar un alt șofer care circula regulamentar l-a ocolit în ultimul moment, evitând un accident cu consecințe grave.

La câteva secunde după ce a fost surprins pe filmare, șoferul inconștient a implicat într-un accident. Bărbatul a intrat în coliziune frontală cu o altă mașină. Din fericire nu au fost consecințe grave.

 

Asociația Pro Infrastructura cere intervenția autorităților, explicând pe pagina oficială de Facebook aceste fenomen, care se pare că este des întâlnit pe autostrăzile din România.

,,Circulația pe contrasens pe autostradă nu este un fenomen specific românesc: mulți șoferi ajung din greșeală în această situație chiar și în Germania sau SUA.

 

Din păcate investigarea acestor incidente în România relevă o concluzie îngrijorătoare: mulți români ajung pe contrasens perfect conștient, nu din neatentie, după ce au intrat pe autostradă legal dar nu în direcția în care doreau să se deplaseze. Pentru a corecta această situație întorc pur și simplu vehiculul și pornesc în sens opus!”

 

Din păcate investigarea acestor incidente în România relevă o concluzie îngrijorătoare: mulți români ajung pe contrasens perfect constient, nu din neatentie, după ce au intrat pe autostradă legal dar nu în direcția în care doreau să se deplaseze.

La prima vedere autoritățile nu au ce face ca să evite astfel de cazuri, că doar nu putem lua măsuri pentru fiecare șofer care încalcă legea în mod grosolan.

Dar acești șoferi pun viețile altora în pericol, și e destul loc de mai bine în semnalizarea nodurilor rutiere și intersecțiilor din țară. Cerem așadar CNAIR să revizuiască semnalizarea rutieră în noduri, în colaborare cu societatea civilă.

Pentru a corecta această situație întorc pur și simplu vehiculul și pornesc în sens opus!

Asociația Pro Infrastructura cere Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere sa revizuiască semnalizarea rutieră în noduri.

De asemenea cerea Ministerului Transporturilor să colaboreze cu Ministerul de Interne care a investigat aceste incidente și să publice o situație a nodurilor în care au avut loc astfel de incidente, orelor din zi, vârstele șoferilor, și alte informații relevante. Este important ca societatea să înțeleagă magnitudinea și gravitatea acestui fenomen.

Ideal ar fi ca toate nodurile să fie testate înainte de a fi construite, folosind de exemplu focus-grupuri sau realitate virtuală. Este necesară și o campanie de sensibilizare a publicului la consecințele circulației pe contrasens pe autostrăzi” se arată în postarea celor de la Pro Infrastructură.

Sursa: Facebook/ Asociația Pro Infrastructură

Flavius Lazăr

 

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Ministrul Economiei promite ZERO TAXE pe salariul minim, din 2022. ”Românii fac salariul aproape jumi-juma cu statul”

Publicat

România are cea mai mare povară fiscală pe salariul minim, angajaţii făcând salariul aproape jumi-juma cu statul, de aceea, din 2022, va începe aplicarea măsurii privind zero taxe pe salariul minim în diferite sectoare ale economiei, afirmă ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Mediului de Afaceri, Claudiu Năsui.

“Primesc zilnic mesaje şi comentarii care întreabă despre măsura pe care deja o promovăm de mai bine de doi ani, respectiv #zerotaxepesalariulminim.

Vezi și Ministrul Economiei: Casele de marcat puse în funcțiune sunt deductibile din impozit. Măsura se aplică pe perioada 2018-2021

Am vorbit constant despre asta: cea mai mare problemă economică a României este sărăcia. Povara fiscală mare asupra celor mai mici salarii este una dintre cauzele majore ale gonirii românilor de pe piaţa oficială a muncii şi chiar din ţară.

România are cea mai mare povară fiscală pe salariul minim din UE

Prea mulţi oameni trăiesc în sărăcie cu toate că muncesc 40 de ore pe săptămână. România are cea mai mare povară fiscală pe salariul minim din UE, românii făcând salariul aproape jumi-juma cu statul. La fiecare leu câştigat, statul opreşte aproape 45 de bani.

Acest lucru ar fi mai uşor de tolerat dacă serviciile oferite în schimb ar fi unele impecabile, însă adevărul este că, pe lângă taxarea dureroasă a muncii, românii mai plătesc şi TVA, accize şi alte taxe şi impozite.

Citește și Ministrul Economiei: Introducem IMPOZIT ZERO pe salariul minim din agricultură. Măsura ar putea fi aplicată începând din 2021

Acestea sunt câteva din motivele pentru care ne-am luptat să cuprindem această măsură în programul de guvernare. Ceea ce am obţinut nu este ideal, dar este un început: din 2022 vom începe aplicarea măsurii în diferite sectoare ale economiei”, a scris ministrul, joi seara, pe pagina sa de Facebook.

Claudiu Năsui: “Suntem campionii din Uniunea Europeană” la sărăcia în muncă

El a adăugat că “suntem campionii din Uniunea Europeană” la sărăcia în muncă (procentul de oameni care, deşi au un salariu, nu se ajung cu banii de la o lună la alta) şi pe al doilea loc la numărul de oameni aflaţi în sărăcie sau risc de sărăcie, la mică diferenţă faţă de Bulgaria.

“Lucrurile acestea nu se rezolvă reinventând roata şi testând iar soluţii care au eşuat în trecut. De asemenea, soluţia nu este creşterea salariilor din pix prin decrete de stat.

Pentru a avea cu adevărat un impact pozitiv, trebuie să venim cu reforme curajoase ce pun contribuabilul pe primul loc. Netaxarea primilor 2.230 de lei (sau cât este salariul minim) pentru fiecare angajat este un mare pas în asigurarea bunăstării tuturor românilor”, a explicat Năsui.

sursa: agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Mesaj alarmant de la Centrul European pentru Controlul Bolilor: pregătiți-vă şi pentru un număr crescut de pacienţi în spitale

Publicat

„Mesajul esenţial este vă vă pregătiţi pentru o escaladare rapidă de la rigoarea măsurilor (pentru a contracara virusul) în săptămânile care vin cu scopul de a menţine capacităţi de îngrijire, precum şi de a accelera campaniile de vaccinare.

Dat fiind că populaţiile responsabile de transmitere nu vor fi vaccinate pentru încă câteva luni, este recomandat ca statele membre să fie prudente înainte de a le relaxa măsurile de restricţie„, a transmis Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC), în actualizarea evaluării riscurilor în Uniunea Europeană.

Din cauza dovezilor contagiozităţii semnificativ mai mari a noilor variante care îngrijorează, autorităţile naţionale ar trebui să fie pregătite să ia măsuri şi mai stricte şi să încurajeze populaţia să le respecte„, a mai avertizat Agenţia europeană, care recomandă ca statele să se pregătească şi pentru un număr crescut de pacienţi în spitale.

ECDC, care cuprinde cele 27 de ţări ale Uniunii Europene, precum şi Marea Britanie, Norvegia şi Islanda, a apreciat la „crescut/ foarte crescut” evaluarea privind riscurile sanitare asociate noilor variante, faţă de „crescut” în prima evaluare de la sfârşitul lui decembrie.

Pentru varianta aşa-numită britanică („VOC 202012/01” ou „B.1.1.7”), ECDC a recenzat marţi 1.300 de cazuri în ţările sale membre în afară de Marea Britanie, unde tulpina domină.

Pentru varianta sud-africană („501Y.V2”), 27 de cazuri au fost depistate în zece ţări din zona ECDC, între care Germania, Franţa şi Belgia, potrivit bilanţului din 19 ianuarie.

Aşa cum a solicitat deja Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Agenţia europeană cu sediul la Stockholm a cerut membrilor săi să-şi consolideze capacităţile de testare şi mai ales secvenţierea pentru a putea detecta mai bine noile aşa-numite variante britanică, sud-africană sau braziliană.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

618 persoane au fost vaccinate joi împotriva COVID-19, în Alba. Situația pe localități

Publicat

Joi, 21 ianuarie, în județul Alba au fost imunizate anti-COVID în total 618 persoane, potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) Alba. 

540 dintre acestea au fost vaccinate în centrele fixe din județ amenajate pentru faza II, astfel:

  • 240 la Alba Iulia,
  • 60 la Aiud,
  • 60 la Sebeș,
  • 60 la Blaj,
  • 60 la Cugir,
  • 60 la Câmpeni

Alte 78 de persoane au fost imunizate de echipele mobile în centre rezidențiale din județ.

Potrivit DSP Alba, nu au fost raportate pierderi de vaccin și nu au fost semnalate reacții adverse imediate.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate