Connect with us
Advertisement

Actualitate

RADIOGRAFIA serviciilor sociale din Alba Iulia. Care sunt domeniile în care nu există centre de sprijin pentru grupuri vulnerabile

Publicat

ajutor social Situaţia serviciilor sociale din Alba Iulia pentru perioada 2015-2016, ce pot acoperi nevoile grupurilor vulnerabile din municipiu a fost prezentată Consiliului Local în şedinţa din octombrie. Sunt prezentate tipurile de servicii ce pot fi prestate, centrele sau aşezămintele ce oferă aceste servicii în prezent, dar şi propuneri şi categoriile sociale care pot beneficia de acestea.

Dacă în prezent anumite domenii sunt deservite de centre funcţionale în Alba Iulia, altele sunt deschise însă ONG-urilor care vor să se implice în ajutor pentru cei în nevoie. Astfel de exemple sunt servicii pentru integrarea copilului în familie, centre “respiro” sau “de criză” pentru persoane adulte cu dizabilităţi, cele de cazare pentru persoane fără posibilităţi sau chiar centru de asistenţă destinat agresorilor, în cazurile violenţei în familie. Alte variante sunt înfiinţarea unor echipe mobile de intervenţie stradală.

Lista serviciilor sociale pentru perioada 2015-2016 în Alba Iulia (AICI, lista pusă în dezbatere de primărie) – de precizat este faptul că există şi alte centre, însă nu se află pe lista făcută publică de administraţia locală, pentru că sunt în raza de acţiune a altor autorităţi

Servicii sociale pentru copii

Servicii pentru dezvoltarea deprinderilor de viață independentă: Nu sunt servicii în prezent la această secţiune.

Centre de consiliere și sprijin pentru părinți și copii: Serviciile sunt derulate de: Centrul pentru consiliere și sprijin pentru părinți și copii, în regim de zi “Sfânta Maria” – Direcția de Asistență Socială. Obiectivul este dezvoltarea competenţelor parentale, pentru prevenirea separării copilului de familia sa şi sprijinirea copiiilor cu probleme în dezvoltarea lor. Centrul se deschide în noiembrie 2015 şi va avea contractare de servicii permanente.

Centre de pregătire și sprijinire a reintegrării sau integrării copilului în familie: nu sunt servicii în prezent.

Centre de zi pentru copii cu dizabilități – servicii existente: Centrul de recuperare în regim de zi pentru copii cu dizabilități “Prietenii Mariei Beatrice” pentru copii cu afecțiuni neuromotorii, osteoarticulare și musculare – Asociația Non-Guvernamentală ”Maria Beatrice” şi Centrul pentru copii cu dizabilități multiple Alba Iulia pentru tulburări din spectrul autist, sindrom Down, retard psihic ușor, mediu sau sever, întârzieri în dezvoltarea psihomotorie și a limbajului expresiv – Asociația ACAS. Serviciile sunt de prevenirea abandonului şi instituţionalizării copiilor, prin asigurarea, pe timpul zilei, a unor activităţi de îngrijire, educaţie, abilitare-reabilitare, recreere-socializare, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viaţă independentă, orientare şcolară şi profesională pentru copii. Termenul de contractare este decembrie 2015.

UPDATE: Centrul de zi pentru copii cu dizabilităţi „Arnsberg” din Alba Iulia.

Centre de ziservicii existente: Centrul de zi ,,Sfântul Nicolae” Asociația Filantropia Ortodoxă. Serviciile sunt de prevenirea abandonului școlar/ familial şi prevenirea instituţionalizării copiilor, prin asigurarea, pe timpul zilei, a unor activităţi de îngrijire, abilitare-reabilitare, recreere-socializare, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viaţă independentă, orientare şcolară şi profesională pentru copii. Contractarea serviciilor este asigurată prin HCL 270/2014, cu valabilitate 2014-2017.

Servicii sociale pentru persoane adulte cu dizabilităţi

Centre de îngrijire și asistență (rezidențial): nu există asemenea servicii în Alba Iulia, în prezent.

Centre de recuperare și reabilitare (rezidențial): nu există asemenea servicii în Alba Iulia, în prezent.

Centre de integrare prin terapie ocupațională: nu există asemenea servicii în Alba Iulia, în prezent.

Centre de pregătire pentru viață independentăservicii existente: Așezământul social pentru persoane cu dizabilități ,, Sf. Meletie” – Centru de zi – Asociația Filantropia Ortodoxă. Serviciile sunt de participarea activă a persoanelor cu dizabilități la viața socială, prevenirea instituţionalizării acestora prin asigurarea, pe timpul zilei, a unor activităţi de abilitare-reabilitare, recreere-socializare, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viaţă independentă, orientare profesională. Termen de contractare: noiembrie 2015.

Centre respiro/ Centre de criză: nu există astfel de servicii în Alba Iulia, în prezent.

Centre de servicii comunitare și formare: nu există astfel de servicii în Alba Iulia, în prezent.

Locuințe protejate: nu există astfel de servicii în Alba Iulia, în prezent.

Servicii sociale acordate în comunitateservicii existente: Centrul de informare și consiliere în scleroza multiplă Alba Iulia – Asociația SM Speromax Alba. Serviciile sunt pentru informarea şi consilierea persoanelor afectate de scleroză multiplă şi a aparţinătorilor. Termen de contractare: aprilie 2016

Servicii sociale acordate la domiciliuservicii existente: Centrul de îngrijire medicală și asistență socială la domiciliu – Asociația Caritas Alba Iulia. Servicii pentru menținerea și asistarea persoanelor adulte cu handicap în familie. Termen de contractare februarie 2016.

Servicii sociale pentru adulţi (8 domenii)

Serviciile sociale cu cazare, centre rezidenţiale pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecţie a copilului – găzduirea temporară și dezvoltarea abilităților de viață independentă în vederea integrării în comunitate. Nu există asemenea servicii.

Serviciile sociale cu cazare pe o perioadă determinată, centre rezidenţiale pentru persoanele fără adăpost – asigurarea serviciilor de găzduire temporară, consiliere, orientare și integrare socio-profesională, în vederea prevenirii excluziunii sociale. Nu există.

Serviciile sociale acordate în comunitate, organizate ca adăposturi de noaptese propune transformarea Centrului Social de Urgență al Asociației Filantropia Ortodoxă în adăpost de noapte, pentru asigurarea serviciilor de cazare pe timpul nopții, informare și consiliere. Termen: octombrie – noiembrie 2015

Serviciile de asistență comunitară – pentru creşterea gradului de accesibilitate la serviciile sociale şi de asistenţă medicală comunitară; soluţionarea problemelor medico-sociale ale individului, în vederea menţinerii acestuia în propriul mediu de viaţă. Nu există.

Echipă mobilă de intervenție stradală

Servicii de ambulanță socială – asigurarea serviciilor medicale si sprijin de specialitate prin intermediul echipajelor mobile anumitor categorii sociale. Nu există.

Cantina socială – Cantina de Ajutor Social – Direcția de Asistență Socială. Servicii: menținerea și dezvoltarea serviciilor de pregătire și distribuire a hranei pentru persoanele aflate în situații economico-sociale sau medicale deosebite

Serviciile sociale acordate în sistem integrat cu alte servicii de interes general, destinate persoanelor adulte – Serviciul de Integrare Socio-Profesională Atelier Insert Decor-Asociația AGORA. Servicii: asigurarea serviciilor de consiliere socio-profesională la sediul atelierului, activități de practică în domeniul artizanat, croitorie, decorațiuni, cursuri de calificare.

Servicii sociale în domeniul violenţei în familie

Centrul pentru adăpostirea victimelor violenţei în familie – Direcția de Asistență Socială – informarea și consilierea victimelor violenței în familie asupra drepturilor pe care le au asigurarea cazării în cadrul Adăpostului pentru o perioadă determinată de timp în limita locurilor disponibile.

Centrul de asistenţă destinat agresorilor – nu există

Servicii pentru persoane vârstnice

Serviciile sociale cu cazare, centre rezidențiale destinate persoanelor vârstnice Căminul de persoane Vârstnice – Consiliul Local alba Iulia şi Aşezământul pentru persoane vârstnice “Sf. Andrei” Bărăbanț – Asociația “Sf. Andrei” – prevenirea marginalizării sociale şi sprijin pentru reintegrarea socială, îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor vârstnice prin petrecerea în mod activ şi plăcut a timpului liber.

Asigurarea serviciilor de găzduire şi de hrană, îngrijiri medicale, recuperare şireadaptare, activităţi de ergoterapie şi de petrecere a timpului liber, asistenţă socială şi psihologică.

Serviciile sociale cu cazare, organizate ca locuințe protejate pentru persoanele vârstnice – menţinerea, refacerea şi dezvoltarea capacităţilor individuale ale persoanelor vârstnice, pentru depăşirea unei situaţii de nevoie, în cazul în care persoana sau familia este incapabilă să o soluţioneze singură.

Serviciile de îngrijiri la domiciliu pentru persoane – Serviciul socio-medical de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice Alba Iulia – Asociația Filantropia Ortodoxă: asigurarea serviciilor de îngrijire personală, de supraveghere şi de menţinere a sănătăţii, persoanelor vârstnice lipsite de sprijin familial, asigurarea hranei la domiciliu. Termen contractare: februarie 2016

Şi

Centrul de îngrijire medicală și asistență socială la domiciliu – Asociația Caritas Alba Iulia: asigurarea serviciilor de îngrijire personală, de supraveghere şi de menţinere a sănătăţii, persoanelor vârstnice lipsite de sprijin familial, asigurarea îngrijirii medicale la domiciliu.

Centru de zi pentru persoane vârstnice – Direcția de Asistență Socială: prevenirea marginalizării sociale şi sprijinirea pentru reintegrarea socială, îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor vârstnice prin petrecerea în mod activ şi plăcut a timpului liber.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement