Connect with us

Actualitate

Raport de admitere în Senat pentru legea privind pedepsirea șoferilor drogați. Pedepse de la unu la cinci ani

Șoferii pot solicita al doilea control

Publicat

Comisiile juridică și de sănătate din Senat au acordat, luni, raport de admitere cu amendamente propunerii legislative privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, medicamentele pe baza unei prescripții medicale fiind excluse.

Proiectul a fost amânat de două ori în Comisia juridică pentru a avea timp suplimentar pentru formularea de amendamente.

‘Trebuie să avem mai mult timp pentru a vedea care este varianta cea mai bună pentru o reglementare limpede și fără echivoc’, a explicat, pe 25 martie, președintele Comisiei juridice din Senat, Ion Rujan, citat de Agerpres.

Proiectul referitor la pedepsirea șoferilor drogați a fost amendat luni de cele două comisii, astfel încât pedepsele au rămas, ca în prezent, de la unu la cinci ani și nu au mai fost majorate de la doi la șapte ani, cum prevedea proiectul de lege în forma inițială.

Vezi și VIDEO REPORTAJ: Drumul din iadul drogurilor până la vindecare. Povestea unui dependent din Alba Iulia care a reușit să se salveze

”Conducerea unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care are în sânge droguri sau alte substanțe cu efecte psihoactive se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Nu se pedepsește fapta (…) dacă prezența în sânge a substanțelor psihoactive a fost determinată de administrarea anterioară a unor medicamente utilizate în baza unei prescripții medicale, eliberate în condițiile legii, cu respectarea dozei terapeutice și a celorlalte indicații și recomandări privind administrarea acestora”, prevede forma amendată a propunerii legislative pentru modificarea Legii 286/2009 privind Codul penal.

Prezenta lege intră în vigoare în termen de un an de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, se precizează în actul normativ modificat.

”Până la data intrării în vigoare a legii, Ministerul Sănătății va elabora lista substanțelor psihoactive care va fi aprobată prin lege, în conformitate cu prevederile art. 241 din Legea nr.187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, și va lua măsurile necesare astfel încât eliberarea medicamentelor care conțin substanțe psihoactive sau cu efecte psihoactive să se realizeze doar în baza unei prescripții medicale”, au stabilit senatorii celor două comisii.

Pe 30 ianuarie, la Senat, ca primă Cameră sesizată, a fost depusă o inițiativă legislativă care prevede că un șofer a comis o infracțiune atunci când în sângele său a fost depistată o substanță psihoactivă.

Propunerea legislativă de modificare a Codului penal a fost inițiată de mai mulți parlamentari, printre care se numără Alina Gorghiu, Robert Cazanciuc, Cristian Niculescu-Țâgârlaș și Daniel Fenechiu.

Inițiatorii proiectului au precizat că proiectul de lege este menit ‘să protejeze viața’.

În expunerea de motive a propunerii legislative se arată că ”legiuitorul a considerat, dintotdeauna, gravă conduita persoanei care conduce autovehiculul ulterior consumului de substanțelor psihoactive, indiferent de cantitatea consumată sau de concentrația depistată în organism, având în vedere efectele pe care astfel de substanțe le produc asupra organismului”.

Proiectul de lege și raportul cu amendamente ar putea intra luni în plenul Senatului, în calitate de prim for legislativ sesizat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement