Eveniment
Recoltarea de probe biologice șoferilor implicați în evenimente rutiere se poate face și în ambulanță, nu doar la spital
Recoltarea de probe biologice șoferilor implicați în evenimente rutiere se poate face și în ambulanță. Recoltarea de probe biologice șoferilor implicați în evenimente rutiere, procedură prin care se stabilește dacă aceștia au consumat alcool sau droguri, se poate face în spitalele care au și secție de urgență, instituțiile de medicină legală, dar și în ambulanțele ce au în echipaj un medic.
Ordinul MS nr. 1.252/2024, publicat în Monitorul Oficial pe 8 martie, prevede modificarea Ordinului MS nr. 1.512/2013 pentru aprobarea normelor metodologice privind recoltarea, depozitarea și transportul mostrelor biologice în vederea probațiunii judiciare prin stabilirea alcoolemiei sau a prezenței în organism a substanțelor psihoactive în cazul persoanelor implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier.
Potrivit documentului, recoltarea mostrelor biologice de la persoanele implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier, în vederea determinării alcoolemiei sau a prezenței în organism a substanțelor psihoactive, din dispoziția organelor abilitate, se realizează în regim de urgență de către personal medical care are aviz de liberă practică valabil, în cea mai apropiată dintre următoarele unități sanitare publice autorizate:
- unități sanitare care au în structură unitate de primire a urgențelor sau compartiment de primire a urgențelor;
- instituții de medicină legală.
Recoltarea de probe biologice șoferilor implicați în evenimente rutiere se poate face și în ambulanță
De asemenea, recoltarea mostrelor biologice de la persoanele implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier, în vederea determinării alcoolemiei sau a prezenței în organism a substanțelor psihoactive, din dispoziția organelor abilitate, se poate efectua și în ambulanță ori în autospecială cu funcție de ambulanță care aparține Serviciului mobil de urgență, reanimare și descarcerare, având echipaj cu medic.
Recoltarea mostrelor biologice se face după completarea de către polițistul rutier a formularului de cerere de analiză toxicologică a mostrelor biologice.
Stabilirea concentrației de alcool sau a prezenței în organism a substanțelor psihoactive se realizează în cadrul instituțiilor medico-legale.
Examenul medical al persoanei, în vederea interpretării stării clinice induse de consumul recent de băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive, se efectuează în toate cazurile în care se recoltează mostre biologice.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News