Actualitate
Recuperatorii ar putea fi aspru pedesiți pentru practicile de intimidare și amenințările la adresa datornicilor, potrivit ANPC
O lege prin care recuperatorii ar putea fi aspru pedepsiți pentru practicile de intimidare și amenințările la adresa datornicilor ar putea fi pusă în aplicare, potrivit Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor care are acest proiect în plan.
Potrivit inițiativei, vor fi interzise telefoanele la ore târzii, practicile de intimidare sau amenințările. Sancțiunile vor fi drastice pentru cei care încalcă regulile și vor merge chiar până la suspendarea activității firmelor de recuperare, scrie știrileprotv.ro.
În contextul în care în România nu există reguli clare în ceea ce privește firmele de recuperări, datornicii se tem de amenințări. Numărul creditelor neperformante a crescut în ultimii doi ani, iar peste un milion dintre ele au fost date de către banci recuperatorilor. Numărul acestora s-a dublat din 2012 până la ora actuală.
„Am fost sunat și eram în oraș, a răspuns băiețelul meu de 6 ani și i-a transmis acel operator de la firmă de recuperare că spune-i tatălui tău să sune la acest număr că i se întâmpla ceva rău! Vă dați seama ce poate să creadă un copil”, precizează unul dintre datornici despre clipele de coșmar prin care a trecut.
Deși aceste practici sunt pedepsite cu închisoarea până la 3 luni, puține cazuri au ajuns în atenția procurorilor. Cele mai multe dintre reclamații ajung la Protecția Consumatorilor, însă fără niciun rezultat.
„Avem sesizări, dar consumatorii nu au putut să vină cu dovezi și să sancționăm ca practică agresivă. Nu sunt de acord cu maniera de a suna noaptea, de a suna angajatorii, de a suna vecinii, de a pune afișe în fața blocului. Prin directiva 17/2014, o să intre în dezbatere în Parlament, în toamna aceasta, pentru că trebuie implementată până în martie 2016 și acolo putem adăuga câteva elemente prin care să reglementăm și acest domeniu”, a transmis președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Marius Duncă.
Până când proiectul va fi pus pe picioare, datornicii au alte soluții prin care pot scăpa de ameninățările recuperatorilor.
„O simplă înregistrare a convorbirii telefonice cu acel număr de telefon care este arondat unui recuperator de creanțe ar trebui sa fie mai mult decât suficient”, a declarat Adrian Cuculis, avocat.
sursa: stririleprotv.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News