Actualitate
Recuperatorii de credite nu vor mai putea hărțui datornicii. Ce spune Codul de Conduită al AMCC
Stresul provocat de recuperatori persoanelor care au datorii la bănci, companii de leasing sau de utilităţi ar putea fi mult diminuat potrivit Codului de Conduită elaborat de Asociaţia de Management al Creanţelor Comerciale (AMCC), organizaţie care şi-a propus să limiteze pe cât posibil disconfortul provocat datornicilor şi să ajute la recuperarea pe cale amiabilă a creanţelor. Potrivit acestu cod, frecvenţa convorbirilor telefonice cu debitorul nu trebuie să depăşească 2 apeluri pe săptămână, exceptând cazul în care se poartă negocieri. În timpul unei vizite de colectare, agenţii de colectare pe teren pot acţiona în limita scopului autorizaţiilor pe care le deţin.
„Persoanele cu datorii doresc, în general, achitarea acestora, dar au întâmpinat dificultăţi financiare şi contextul economic din ultimii ani nu a fost în favoarea lor. Aceştia pot ajunge în situaţii financiare şi mai dificile, prin ignorarea datoriilor. Recomandăm soluţionarea pe cale amiabilă prin eşalonarea datoriilor, favorabilă atât pentru creditori, cât şi pentru debitori”, a declarat Georg Kovacs, preşedintele AMCC.
Ca atare, Codul de Conduită al AMCC, creat şi structurat după modelul şi în conformitate cu Codul de Conduită al FENCA – Federaţia Europeană a Asociaţiilor Naţionale de Colectare, conţine prevederi stricte privind activitatea de colectare, atât în ceea ce priveşte frecvenţa apelurilor către persoanele cu datorii, cât şi în ceea ce priveşte corespondenţa scrisă către aceştia.
Pentru a elimina controversele publicului larg cu privire la procedurile de colectare a creanţelor, reprezentanţii AMCC asigură, pe această cale, că toate companiile de colectare a creanţelor membre ale Asociaţiei acţionează respectând prevederile legale în materie, drepturile creditorilor, precum şi drepturile persoanelor fizice sau juridice care se află în incapacitate de plată.
„Comunicarea dintre persoanele cu datorii şi agenţii de colectare creanţe este calea cea mai rapidă şi uşoară de rezolvare a situaţiilor de neplată a datoriilor, în condiţii favorabile tuturor părţilor implicate. Agenţii de colectare poartă zilnic discuţii cu sute de mii de persoane aflate în situaţii financiare dificile, în încercarea de a găsi soluţii”, precizează AMCC.
Astfel, potrivit Codului de Conduită al AMCC, apelurile telefonice pot fi efectuate în orice moment şi în orice loc, „atât timp cât nu îi vor aduce neplăceri debitorului, respectiv în zilele de lucru, între 8:00 şi 21:00 şi sâmbătă între 9:00 şi 14:00, exceptând situaţiile în care debitorul solicită să fie contactat în alt interval orar”.
Dacă este posibil, se vor îndeplini solicitările debitorului privind apelurile sau vizitele de colectare, în orice alt moment decât cele anterior menţionate, cu excepţia cazurilor în care intenţia debitorului este de a evita orice contact/convorbire.
Convorbirile telefonice se poartă pe un ton politicos
Convorbirile telefonice trebuie desfăşurate într-un mod politicos, care să asigure protejarea şi nedivulgarea către terţi a informaţiilor privind obligaţiile de plată ale debitorului şi datele personale ale acestuia/acesteia.
Atunci când începe o convorbire, agentul de colectare trebuie să se prezinte, să comunice numele companiei pe care acesta/aceasta o reprezintă, precum şi numele creditorului pentru care acţionează. În cazul mandatelor fără reprezentare în care s-a convenit această modalitate cu creditorul, agentul colector se poate prezenta ca acţionând direct în numele creditorului.
În timpul convorbirii, agentul de colectare trebuie să explice motivul convorbirii cu debitorul, precum şi să clarifice orice nelămuriri sau întrebări ale acestuia.
„În timpul convorbirii, agentul de colectare trebuie să stabilească poziţia financiară şi situaţia personală a debitorului şi să adune toate informaţiile care îi pot permite să ia o hotărâre în privinţa finalităţii colectării şi a procedurii de colectare ulterioare”, se arată în Cod.
Potrivit acestuia, „frecvenţa convorbirilor telefonice cu debitorul nu trebuie să reprezinte un factor perturbator pentru acesta şi nici să ia forma unei hărţuiri”. Numărul maxim de apeluri este de 2 apeluri pe săptămână cu contact cu debitorul, exceptând cazul în care are loc o negociere activă cu debitorul şi situaţiile în care debitorul solicită să fie contactat în alt interval orar.
Colectarea de creanţe pe teren
Agenţii de colectare pe teren îi pot vizita pe debitori la o oră potrivită, respectiv în zilele de lucru, între orele 8:00 şi 21:00 şi sâmbătă între orele 9:00 şi 14:00 la adresa indicată astfel încât să nu-i provoace neplăceri acestuia, exceptând situaţiile în care debitorul solicită să fie contactat în alt interval orar.
„Agenţii de colectare pe teren trebuie să fie îmbrăcaţi corespunzător activităţii prestate. În timpul activităţilor de colectare a creanţelor şi al discuţiilor cu debitorii, aceştia trebuie să prezinte întotdeauna actul de identitate şi împuternicirea emisă de compania de colectare a creanţelor, în baza autorizaţiilor exprese emise de partea contractantă; agenţii de colectare creanţe trebuie să prezinte şi confirmarea de debit semnată de către debitor (dacă există), împuternicirea pentru colectare a creanţelor şi o solicitare de plată anterioară trimisă către debitor”, se arată în document.
Dacă la activităţile de colectare a creanţelor iau parte şi alte persoane decât debitorul, iar debitorul doreşte ca agentul de colectare să păstreze discreţia, o astfel de cerere poate fi îndeplinită, cu excepţia cazului în care evaluarea circumstanţelor indică faptul că debitorul încearcă să îl inducă în eroare pe agentul de colectare sau să se sustragă convorbirii.
În timpul convorbirii, purtată într-un mod politicos, agenţii de colectare pe teren trebuie să-i explice debitorului scopul discuţiei şi să clarifice orice nelămuriri sau întrebări legate de debit.
„În timpul unei vizite de colectare, agenţii de colectare pe teren pot acţiona în limita scopului autorizaţiilor pe care le deţin. Dacă se recuperează numerar, recuperatorul trebuie să emită o chitanţă pentru ridicare de numerar, care să poarte ştampila companiei de colectare a debitelor. Dacă debitorul doreşte informaţii despre prezentul Cod de Conduită, agenţii de colectare pe teren îi vor oferi în mod gratuit un exemplar”, se arată în documentul citat.
Practici interzise şi inacceptabile
În timpul desfăşurării activităţii de colectare a creanţelor, companiile de colectare a creanţelor şi persoanele care acţionează în numele acestora nu trebuie să recurgă la metode care să contravină legii sau regulilor de bună-cuviinţă.
Potrivit Codului de Conduită, se interzic utilizarea forţei, ameninţărilor cu sancţiuni inexistente sau care nu pot fi consecinţă a actelor/faptelor debitorului sau a altor acţiuni care atentează la demnitatea debitorului.
Interzisă este şi utilizarea unui limbaj vulgar sau a oricăror altor termeni care atentează la demnitatea debitorului; utilizarea unui ton nepoliticos, precum şi utilizarea oricăror altor metode, menite să hărţuiască debitorul.
Nu este permisă nici dezvăluirea informaţiilor despre debit şi despre evoluţia activităţilor de colectare a creanţelor unor terţi neautorizaţi, mai ales membrilor minori ai familiei debitorului, precum nici trimiterea sau utilizarea de documente sau scrisori care să sugereze în mod fals că activităţile sunt efectuate de către o instanţă judecătorească sau instituţie a statului, sau utilizarea informaţiilor caracteristice aparţinând sau fiind concepute pentru astfel de instituţii.
Agenţii nu au voie nici să furnizeze cu intenţie informaţii false privind debitul, precum a celor legate de caracterul, suma şi situaţia juridică a acestuia şi nici informaţii false despre situaţia, calificarea, experienţa şi atribuţiile profesionale ale agentului de colectare, cuprinzând în special acţiuni neautorizate, în numele unei alte companii de colectare a creanţelor sau furnizând informaţii neadevărate despre calificarea şi atribuţiile aferente profesiilor juridice.
De asemenea, se interzice furnizarea de informaţii neadevărate privind consecinţele nerambursării debitului, printre care arestul sau detenţia şi, în mod special, „acceptarea banilor din partea debitorilor de către agentul de colectare fără a emite o chitanţă aferentă”.
sursa: curierulnațional.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News