Actualitate
Reguli noi de etichetare a produselor alimentare în UE, de sâmbătă. Ce precizări sunt obligatorii, pentru protejarea consumatorilor
Consumatorii din UE vor putea să mănânce mai sănătos, iar persoanele care suferă de intoleranță alimentară să fie mai bine protejate, odată cu intrarea în vigoare a noilor reguli de etichetare alimentară. Măsurile vor fi aplicate progresiv în ţările UE. Consumatorilor li se permite astfel să evite alergiile, să numere caloriile fără a avea nevoie de o lupă sau să nu ingereze nanomateriale, informează AFP.
Comisia Europeană a detaliat joi aceste noi măsuri, care vor intra în mod progresiv în vigoare începând din 13 decembrie, la trei ani după adoptarea lor, în urma unor numeroase confruntări și compromisuri cu industria agroalimentară.
Potrivit executivului european, această reglementare ar urma să-i ajute pe Începând de sâmbătă, prezența a 14 presupuși alergeni obișnuiți (arahide, lapte, nuci etc) va trebui să fie foarte clar indicată pe toate alimentele, inclusiv pentru produsele neambalate, ceea ce obligă brutăriile sau restaurantele să ia măsurile care se impun.
Pentru biscuiți sau dulciuri care conțin ulei sau grăsimi ‘vegetale’, fabricanții vor trebui să precizeze dacă este vorba de ulei de palmier, de floarea soarelui sau de alt tip. Obligatorie este și menționarea adaosului de apă sau de proteine, în timp ce ‘peștele’ sau ‘carnea’ reconstituite vor trebui etichetate ca atare.
Prezența de ‘nanomateriale manufacturate’ va trebui, de asemenea, să fie semnalată, o regulă menită să disipeze totala nebuloasă existentă astăzi în ceea ce privește utilizarea lor în industrie. Incluse foarte probabil în compoziția diverselor preparate, de exemplu a deserturilor cu ciocolată, a mezelurilor sau a supelor, se crede că aceste substanțe minuscule pot dăuna sănătății umane.
La presiunile industriei agroalimentare, Comisia Europeană intenționa să limiteze această obligație la transparență, însă Parlamentul European s-a opus acestui lucru.
‘Patriotismul alimentar’ va beneficia de extinderea, la carnea de porc, oaie, capră și pasăre, a indicației obligatorii de origine, impusă până acum doar cărnii de vită.
Transparență va trebui să existe și în ceea ce privește proveniența cărnii de pește, al cărui nume comercial și specie vor trebuie să fie precizate, împreună cu zona de unde acesta a fost capturat și modalitatea în care a fost pescuit.
În schimb, mousse-urile de ciocolată și crenvurștii vor putea continua să fie comercializați încă trei ani fără etichetare nutrițională (valoarea energetică, cantitatea de sare, de zahăr, de materii grase). Afișarea acestor date nu va deveni obligatorie decât de la 13 decembrie 2016.
Însă, chiar dacă producătorii menționează deja de bună voie aceste valori, de acum ei vor trebui să o facă de o manieră ‘lizibilă și vizibilă’: în cifre sau cuvinte și nu prin pictograme sau simboluri.
Aceste reglementări vor trebui să se aplice și vânzărilor online. Pentru a garanta respectarea acestor reguli, UE examinează în prezent o înăsprire a controalelor și sancțiunilor, care vor trebui să fie ‘disuasive’, potrivit unei surse europene.
sursa: agerpres
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News