Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Reorganizare la ANAF. Inspectorii antifraudă vor avea competenţe de control peste tot în ţară, indiferent de direcţia regională din care provin. Alte schimbări

Publicat

inspectori antifrauda Un proiect de hotărâre de guvern aduce modificări în organizarea ANAF. Iniţiativa făcută publică de Ministerul Finanţelor se referă la completarea Hotărârii Guvernului nr.520/2013 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei. Printre schimbările propuse se află regula ca inspectorii atifraudă să aibă competenţe de control peste tot în ţară, indiferent de direcţia regională din care provin.

În proiect se arată că Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili va putea acorda mandat de reprezentare structurilor juridice din cadrul direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice pentru instrumentarea dosarelor aflate pe rolul instanțelor de judecată.

De asemenea Direcţia executări silite cazuri speciale se reorganizează, prin preluarea structurilor teritoriale de executări silite cazuri speciale, respectiv a posturilor şi personalului aferent acestora, sub denumirea Direcţia generală executări silite cazuri speciale, în subordinea directă a preşedintelui Agenţiei.

Astfel, serviciile executări silite cazuri speciale şi compartimentele regionale de monitorizare valorificare bunuri din cadrul direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice, vor fi preluate la nivel central, “în vederea unei coordonări distincte a acestora de la nivelul central al Direcţiei executări silite cazuri speciale”, potrivit documentului.

Motivul este “volumul foarte mare de lucru şi complexitatea activităţii desfăşurate, în raport disproporţionat cu numărul faptic de funcţionari care îşi desfăşoară activitatea la data prezentă în cadrul Direcţiei executări silite cazuri speciale şi a structurilor de executări silite cazuri speciale de la nivelul direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice”, după cum se precizează în nota de fundamentare.

Din datele ANAF, la 1 ianuarie erau înregistrate 21.000 hotărâri judecătoreşti definitive pronunţate în materie penală care au fost introduse în aplicaţia informatică MonitorSP, în comparaţie cu cele 2000-3000 estimate la începerea activităţii direcţiei, hotărâri prin care s-a dispus recuperarea unor creanţe bugetare de la debitori persoane fizice, juridice sau de la alte entităţi, transmise şi înregistrate la organelle fiscale teritoriale spre punere în executare.

Şi la Direcţia generală a vămilor vor fi schimbări. Dacă acum este sub coordonarea directă a preşedintelui ANAF, aceasta va avea o “coordonare dedicată, care să poată asigura operativ toate deciziile privind desfăşurarea în condiţii optime a activităţii direcţiei generale şi a activităţii vamale pe ansamblu”. Va fi numit un vicepreşedinte, cu rang de subsecretar de stat, de către premier şi va primi o echipă de trei angajaţi la Cabinet.

Nu în ultimul rând, se propune acordarea pentru inspectorii antifraudă a competenţei de control pe întregul teritoriu al ţării, indiferent de direcţia regională antifraudă fiscală din care aceştia fac parte.

De asemenea, va fi înfiinţat, în subordinea secretarului general, Compartimentul suport conducere, cu atribuţii de asistenţă şi secretariat la nivelul superior al conducerii Agenţiei Naţionale de Administare Fiscală.

Modificările au drept scop creşterea veniturilor bugetare prin creşterea gradului de recuperare a prejudiciilor stabilite de către instanţele judecătoreşti, creşterea gradului de valorificare a bunurilor confiscate în materie penală, precum şi prin aplicarea în mod operativ şi eficient a sancţiunilor internaţionale.

foto: antifrauda.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax