Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Replică Gabriel Pleșa: Când stai cu poalele-n vânt, riști să te tragă curentul, chiar și pe trotuarul pe care nu îl vezi

Publicat

Pentru cei care văd că eșuează tot mai mult în recalificarea profesională, se impun câteva clarificări de fond, chiar dacă sunt convins că pot fi greu de înțeles. Și atunci, poate împrumutând limbajul de brutar, vom avea succes să îi explicăm neavenitului senator al melcilor câteva lecții simple de urbanism sau, mai exact, de conviețuire urbană. Domnule senator Călin Mătieș, nu cunosc obiceiul practicat la dumneavoastră în comună ori la București, dar la Alba Iulia, oraș care NU a fost gândit pentru un număr atât de mare de autoturisme, parcăm, atunci când se poate, în curți!

Și ar trebui să facem tot posibilul ca într-un oraș atât de înghesuit, să nu îi încurcăm pe ceilalți. Ține de bunul simț civic pe care cei mai mulți îl avem. Sigur, nu am pretenția de la dumneavoastră să înțelegeți aceste aspecte, dar trăind deja de mai bine de un an în aerul foarte rarefiat din Senatul României, începem să avem și noi oarece pretenții… atât cât se poate. Sau mai pe limba dumneavoastră: dintr-un pumn mic de maia (Alba Iulia de acum 20-30 de ani, cu câteva sute de mașini), aluatul a crescut atât de mult că a dat afară din covata care s-a dovedit a fi neîncăpătoare (Alba Iulia de astăzi, care are, pe aceeași suprafață, peste 39.000 de autovehicule înmatriculate). Sper ca măcar așa să putem vorbi aceeași limbă.

Citește și Călin Matieș: Gabriel Pleșa nemulțumește și sfidează o stradă din cartierul Tolstoi pentru a-i face pe plac unei persoane

Vreau să vă spun că omul Gabriel Pleșa nu face pe plac unei persoane, ci din contră, decizia despre care vorbiți, luată de altfel de către Comisia de Circulație a municipiului, comisie care are în componență și Poliția Rutieră, afectează câteva familii care domiciliază pe acea stradă folosită de zeci de ani implicit și ca trotuar. În caz că nu v-ați dat seama, alte zeci, sute sau mii de albaiulieni trec, pe acea stradă, fie cu mașina, fie ca și pietoni. Diferența este că, de când s-a impus această nouă regulă, trec fără a le mai fi teamă că sunt loviți de o mașină ori că lovesc ei, în calitate de conducători auto, o mașină parcată pe o stradă foarte îngustă, poate cea mai îngustă de acest tip din Alba Iulia.

În ceea ce privește soluțiile alternative, în caz că nu sunteți în cunoștință de cauză, vă asigur că fiecare imobil de pe acea stradă, conform reglementărilor urbanistice, dispune de curte care, în cele mai multe cazuri, asigură spațiul necesar pentru parcarea a cel puțin unui autoturism. Este de ajuns? Sigur că nu. Regândirea întregului areal, cu lărgirea străzilor necesită investiții masive, refacerea infrastructurii edilitare, planeități și infrastructuri care să nu pună în pericol stabilitatea terenului, pe care Alba Iulia, la acest moment, nu și le permite.

Vă spun însă ce am făcut doar de când am preluat acest mandat, după o lungă istorie pe care o cunoașteți prea bine:

– peste 240 de locuri de parcare rezidențială create;

-peste 162 de locuri de parcare publică create;

-peste 10.000 m² de pavaj;

-peste 2000 ml de bordură;

-peste 1400 m² de alei pavate.

Sunt convins că nu la fel stau rezultatele din partea dumneavoastră, unde nu am auzit de vreo lege importantă prin care să fi adus vreun beneficiu acestei țări care vă mai și plătește, regește, pentru a fi ceea ce, de multe ori, nu păreți a fi!

Șansa pentru ca Alba Iulia să redevină un oraș incluziv, nu doar al mașinilor, este prin proiecte de regenerare urbană a unor zone publice. Așa cum am spus și în campania electorală prin programul de guvernare locală, Alba Iulia trebuie să redevină un oraș prietenos pentru pieton, a cărui viață în multe zone este pusă în pericol. Pentru mămicile cu cărucioare sau pentru vârstnici, trotuarele din municipiu sunt o adevărată cursă cu obstacole. Nu mai vorbim despre trecerile de pietoni care nu sunt accesibile ori bine iluminate sau despre mobilierul urban din micile zone de recreere din cartiere care lipsește cu desăvârșire. Ne ocupăm de toate aceste aspecte și peste tot pe unde am intervenit deja, beneficiile se văd. Evident, nu de ochii orbiți de diletantism politic, ci de oamenii de rând, care văd că la Alba Iulia se poate și altfel. Cu toate sincopele, neajunsurile și problemele din trecut, lucrurile bune încep să se vadă. Vă dau dreptate la un singur capitol: sunt încă enorm de multe lucruri de făcut. Spre deosebire de mulți dintre parlamentarii României însă, noi nu stăm cu mâinile în sân, mereu puși pe scandal.

Gabriel Pleșa

Un om, un primar, un albaiulian!

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comentarii

 1. Cetatean loial

  marți, 15.02.2022 at 17:16

  Domnu primar cu aia care parcheaza pe trotuare si nu platesc nimic ce faceti?
  Noi ne certam intre noi,ca nu avem pe unde circula, cu caruciorul, la plimbare,faceti ceva in acest sens?

 2. pilu

  marți, 15.02.2022 at 19:10

  D-le Pleşa, aş vrea să ştiu şi eu in mandatul d-voastră reuşiţi să faceţi ceva cu pârloaga aia din centru vechi(am văzut că Trifu imobiliare scoate o postatie la vânzare) sau a rămas cu limbă de moarte de la Stalin să nu vă atingeţi de ea ? Ce anume lipseşte in această ecuaţie urbană ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Liceeni din Cugir și Abrud au aflat de la polițiști cum poate fi prevenită discriminarea, faptă sancționată de lege

Publicat

Polițiștii din Alba au fost prezenți, luni, la licee din Cugir și Abrud, pentru activități în cadrul Campaniei Săptămâna Prevenirii Criminalității. De data aceasta, au purtat discuții despre discriminare.

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Alba, împreună cu partenerii tradiționali în desfășurarea activităților informativ-preventive au susținut dezbateri pe această temă, sub sloganul ”Diferiți, dar egali!”.

Polițiștii au fost prezenți la Serviciul Public de Asistență Socială Cugir – Baia Socială, unde au prezentat criteriile și formele discriminării, în scopul de a înțelege că oamenii sunt diferiți, dar egali în drepturi.

Același mesaj a fost susținut și în fața elevilor care studiază la Colegiul Tehnic ”Ion D. Lăzărescu” Cugir și la Liceul ”Horea, Cloșca și Crișan” Abrud. Polițiștii i-au informat pe copii despre necesitatea acceptării și respectării drepturilor, dar și despre faptul că discriminarea este un comportament imoral, ilegal și sancționat de lege, transmite IPJ Alba.

Marți, activități de prevenire a violenței domestice

În perioada 22 – 27 mai 2022, la nivel național, se desfășoară evenimentul organizat de Poliția Română sub titlul „Săptămâna prevenirii criminalității”.

În context, Inspectoratul de Poliție Județean Alba, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, organizează, zilnic, activități preventive, obiectivele vizate fiind sensibilizarea cetățenilor cu privire la necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecție, precum și prezentarea consecințelor ce decurg din comiterea de infracțiuni.

Marți, 24 mai, vor fi desfășurate activități de prevenirea violenței domestice.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Consiliul Concurenței face investigații pe piața ecografelor. Posibile înțelegeri în legătură cu participarea la achiziții publice

Publicat

laptop calculator

Consiliul Concurenţei a declanșat o investigație privind o posibilă înțelegere între unele companii pe piața echipamentelor medicale de tip ecograf. Sunt derulate inspecții simultane în România, Germania și Italia.

Suspiciunea este că firmele Esaote Spa Italia, Camed Medical Systems Gmbh Germania, BMS Ultraschall Germania și DTL Medical SRL România s-ar fi înțeles pentru a limita comercializarea echipamentelor de ultrasonografie (ecografe) marca Esaote pe teritoriul României.

”Autoritatea de concurență are indicii că furnizorul Esaote Spa și distribuitorii Camed Medical Systems Gmbh, BMS Ultraschall și DTL Medical SRL au acționat în sensul limitării importului de ecografe marca Esaote, cu scopul de a bloca participarea altor concurenți la proceduri de achiziție publică, pe teritoriul României”, precizează Consiliul Concurenței, într-un comunicat.

Inspecţii inopinate în România, Italia și Germania

În cadrul investigaţiei, au fost efectuate simultan inspecţii inopinate atât în România, cât şi în Italia şi în Germania.

”Autorităţile de concurenţă din cele două state au efectuat inspecţii la sediile companiilor Esaote Spa din Italia şi ale Camed Medical Systems Gmbh și BMS Ultraschall din Germania, în condiţiile legale din aceste ţări, la solicitarea Consiliului Concurenţei din România, iar inspectorii români de concurenţă au asistat la desfăşurarea acestora.

Atât în Germania cât şi în România, inspecţiile inopinate sunt autorizate prin mandat judecătoresc şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate.

Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor”, potrivit sursei citate.

Documentele ridicate de către autoritățile de concurență din Germania și Italia vor fi transmise spre analiza autorităţii române de concurenţă.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Pe 1 iunie, la Aiud se lansează prima ediție a procesului de bugetare participativă. Suma alocată pentru proiectele cetățenilor

Publicat

La Aiud urmează să fie lansat, pe 1 iunie, prima ediție a procesului de bugetare participativă din municipiu. 

Bugetarea participativă este un proces derulat de Primăria Aiud, prin care ideile şi iniţiativele comunităţii se manifestă şi se transformă în realitate. Este un proces deschis, incluziv şi transparent prin care membrii comunităţii se implică direct în formularea deciziilor privind priorităţile de cheltuire a banilor din bugetul local.

Cum funcționează?

– Primăria alocă un buget
– Cetățenii propun proiecte
– Cetățenii votează pe site proiectele
– Cele mai votate propuneri vor fi implementate începând cu anul 2023.

Cine poate trimite propuneri de proiecte?

Pot participa la procesul de bugetare participativă cetăţenii care locuiesc în Municipiul Aiud şi au vârsta de cel puţin 16 ani. Cei care doresc să participe trebuie să se înscrie în platforma bugetării participative aiud.decide.direct.

Câte proiecte vor fi finanțare?

Bugetul acestei ediții (ediție pilot) a procesului de bugetare participativă din municipiul Aiud este de 80.000 de lei (inclusiv TVA). În funcție de bugetul propus al proiectelor câștigătoare, pot fi finanțare două sau mai multe proiecte.

Care este suma maximă alocată unui proiect?

Fiecare propunere trebuie să aibă un cost total de cel mult 40.000 de lei (inclusiv TVA).

Ce trebuie să știți despre depunerea de proiecte

Propunerile trebuie să se încadreze într-unul din următoarele domenii:

 • Infrastructură stradală: zone pietonale, alei, trotuare, aliniamente stradale , scuaruri – amenajare / reamenajare
 • Zone de agrement, spații verzi, locuri de joacă, spații publice – achiziție mobilier urban, iluminat public, etc. sau amenajare / reamenajare
 • Mobilitate, accesibilitate, siguranța circulației, soluții de eficientizare a traficului
 • Infrastructură sportivă, educațională, culturală, de sănătate sau socială
 • Smart City
 • Sprijinirea antreprenoriatului local și a producătorilor locali
 • Protecția mediului înconjurător
 • Turism

Fiecare participant poate depune unul sau mai multe proiecte.

Care este calendarul?

 • 1 iunie – 29 iulie – cetățenii depun proiecte
 • 1 august – 15 septembrie – proiectele sunt analizate de reprezentanții administrației locale
 • 16 septembrie – 31 octombrie – cetățenii votează
 • 2023 – proiectele câștigătoare sunt implementate

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un bărbat din Ocnișoara a murit după ce a căzut într-o groapă lăsată nesemnalizată. Dosar penal pentru ucidere din culpă

Publicat

Un dosar penal pentru ucidere din culpă este deschis în cazul unui bărbat din satul Ocnișoara, care a murit înecat, după ce a căzut într-o groapă săpată pe marginea drumului, în localitate. Groapa ar fi fost nesemnalizată, susțin mai multe surse alba24.ro. 

Fapta s-a petrecut în 29 aprilie, dar nu a fost anunțată de autorități. Potrivit surselor alba24.ro, bărbatul din satul Ocnișoara se întorcea, în seara de 29 aprilie, acasă și mergea pe marginea drumului.

În zona respectivă se executau mai multe săpături, iar lângă drum a fost săpată o groapă, însă aceasta nu ar fi fost semnalizată. În groapa respectivă, în timp, ar mai fi căzut și animale, însă chiar și după acele cazuri nu ar fi fost semnalizată.

În seara de 29 aprilie, groapa era plină de apă, iar când bărbatul se întorcea spre casă nu a observat-o. Atunci a căzut în groapa plină de apă și a murit înecat. A fost găsit a doua zi.

A doua zi, groapa a fost semnalizată, însă după ce a fost începută o anchetă în urma decesului bărbatului. Momentan a fost deschis un dosar penal in rem, pentru ucidere din culpă, iar cercetările sunt efectuate de polițiști sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud, au transmis reprezentații IPJ Alba, la solicitarea alba24.ro.

sursă foto: rol ilustrativ.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax