Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Restaurarea și punerea în valoare a Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia. Licitație pentru servicii de proiectare, în SEAP

Publicat

Restaurarea și punerea în valoare a Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia. Institutul Național al Patrimoniului a lansat luni, 27 mai, în SEAP, o licitație pentru servicii de proiectare și asistență tehnică pentru elaborarea documentației tehnico-economice pentru consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a Bibliotecii Batthyaneum (fosta mănăstire a trinitarienilor) din Alba Iulia.

Valoarea totală este estimată la peste 1.628.385 lei, fără TVA.

Prin restaurarea imobilului, acesta va fi reintrodus în circuitul atât turistic cât şi cultural, redevenind astfel un punct de atracţie important al localităţii. Datorită zonei, a arhitecturii imobilului şi a posibilităţii de a atrage grupuri diferite de public, se estimează un număr de 5000 de vizitatori anual, cu afluenţă mai ridicată în lunile verii.

Potrivit documentației, statutul de monument istoric al clădirii presupune condiţionări în privinţa intervenţiei pe sistemului constructiv și finisaje, considerate părţi integrante ale monumentului istoric. Prin urmare, orice intervenţie structurală trebuie să aibă în vedere acest aspect şi să se bazeze atât pe evaluarea comportamentului structural, cât şi pe stabilirea valorilor culturale ale sistemului structural tradiţional.

Autenticitatea monumentului istoric cuprinde atât forma şi compoziţia arhitecturală, cât şi componentele şi soluţiile structurale. Intervenţiile trebuie, deci, proiectate în aşa fel încât să pună în valoare sistemul structural istoric şi, în măsura în care este necesar, să introducă elemente complementare, dar în nici un caz să nu îl substituie.

Intervenţiile menite să rezolve probleme de natură geo-tehnică şi de fizica construcțiilor se rezolvă pornind de la aceleaşi exigenţe, ale protejării valorilor și substanţei monumentului istoric, care cuprind și soluţiile compoziționale, structurale şi tehnice.

Starea de degradare a unor elemente și alcătuiri constructive, a unor finisaje sau componente artistice nu justifică înlocuirea lor. Se va alege întotdeauna restaurarea existentului şi nu se va accepta înlocuirea, decât în situaţii limită, în care nu se poate identifica o soluţie de conservare şi restaurare viabilă.

Restaurarea și punerea în valoare a Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia. Ce prevede tema de proiectare

Potrivit temei de proiectare, lucrările de restaurare şi conservare trebuie să respecte următoarele principii de calitate:

  • minima intervenţie,
  • compatibilitatea materialelor şi alcătuirilor constructive noi cu cele istorice,
  • reversibilitatea intervenţiei,
  • utilizarea acolo unde este posibil a tehnicilor şi materialelor tradiţionale de construcţie şi, prin urmare, se va evita apelul la analogii cu alte clădiri similare în vedere reconstruirii componentelor și elementelor care nu se mai păstrează în situ sau ca informaţie.

Intervenţia de restaurare a imaginii specifice va propune o arhitectură contemporană care interpretează arhitectura istorică, evitându-se pastişele sau falsul istoric.

Tototodată, se vor respecta exigenţele punerii în operă a materialelor care să le reproducă pe cele istorice, cu grijă extremă pentru detaliu şi calitate a proiectării şi execuţiei (teste de rezistenţă a materialelor şi a alcătuirilor constructive, prin probe de laborator şi teste in situ).

În prezent, conform situaţiei din teren, se consemnează necesitatea următoarelor intervenţii directe:

  • consolidarea conform concluziilor expertizei tehnice;
  • eliminarea intervențiilor realizate necorespunzător. Se vor identifica soluţi şi tehnologiii reversibile (în grad cât mai mare) şi compatibile cu cele istorice;
  • eliminarea umidității şi a cauzelor ce au dus la aceasta cu soluţii compatibile pe clădiri istorice;
  • restaurarea învelitorii şi a șarpantei, cu respectarea materialelor şi soluţiilor constructive istorice;
  • restaurarea tencuielilor interioare şi exterioare;se vor evita soluţii de retencuire sau decapare acolo unde se menţin tencuielile originale; zonele de zidărie cu tencuieli
    decapate se vor retencui cu materiale compatibile cu structura istorică;
  • conservarea – restaurarea picturii murale interioare;
  • restaurarea; tâmplăria istorică nu se va înlocui — se permit înlocuiri locale ale unor fragmente sau elemente, doar atunci când acestea nu mai prezintă rezistenţă mecanică suficientă; Tâmplăriile noi se vor realiza în baza unui releveu detaliat al tâmplăriilor istorice; se pot propune soluţii de eficienţă energetică a părţii vitrate, dar fără ca această componentă să definească geometria sau aspectul tâmplăriilor;
  • restaurarea /refacerea sistemului de alimentare cu energie electrică şi a iluminatului interior şi exterior;
  • propunerea unui sistem de iluminat interior care să valorifice spaţiul arhitectural;
  • propunerea unui iluminat de gardă / ambiental şi arhitectural exterior pentru punerea în valoare a monumentului istoric;
  • asigurarea instalaţiilor împotriva trăsnetului;
  • se va studia posibilitatea asigurării instalaţiilor de protecţie împotriva incendiilor, a instalaţiilor antiefracţie, a curenților slabi, a iluminatului de urgenţă, a unui sistem de iluminat interior şi a unui iluminat de gardă / ambiental și arhitectural exterior pentru punerea în valoare a monumentului istoric;
  • se va studia posibilitatea asigurării accesului persoanelor cu dizabiltăţi;
  • se va studia posibilitatea de utilizare de energie regenerabilă;

Scurt istoric al Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia

Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia a fost înfiinţată în 31 iulie 1708, din iniţiativa episcopului romano-catolic al Transilvaniei Batthyâny Ignâc (1741-1798). Alături de un observator astronomic, mai multe colecţii cu caracter muzeal, biblioteca constituia o parte a fundaţiei culturale de interes public creată de acesta cu denumirea de Institutum Batthyaniani / Institutul lui Batthyani din Alba Iulia.

Institutul a fost amenajat în clădirea fostei Biserici trinitariene din Alba Iulia. Edificiul, construit în stil baroc între 1719-1738 a suferit modificări în cursul secolului al XVIII-lea
impuse de destinațiile succesive ale acestuia:

  • biserică cu două turle (1719-1784),
  • depozit apoi spital al armatei (1786-1792)
  • observator astronomic şi bibliotecă (1792-1798).

Nucleul de astăzi al Biliotecii Batthyaneum, totodată fondul-tezaur al acesteia, îl constituie colecţia privată a episcopului Batthyâny Ignâc, formată din 18.000 de unităţi bibliografice, tipărituri şi manuscrise datate începând cu secolul al IX-lea. Ele au fost procurate prin achiziţiile efectuate în ultimele două decenii ale secolului al XVIII-lea.

Cele mai importante sunt biblioteca arhiepiscopului Vienei, Cristoforo Migazzi, şi cea a Bisericii Sfântul Iacob din Levota. Donaţiile au constituit forma principală de îmbogăţire a fondurilor bibliotecii în cursul secolului al XIX-lea şi în prima jumătate a secolului al XX-lea.

Observatorul astronomic a funcţionat numai până la Revoluţia din 1848, când a fost bombardat. Ulterior, a fost transformat în muzeu, destinaţie cu care a mai funcţionat vreme de un secol.

Biblioteca a funcţionat neîntrerupt până astăzi, fiind administrată de episcopia romano-catolică din Alba Iulia până în 1953. În 1962, a devenit filială a Bibliotecii Centrale de Stat, actuala Bibliotecă Naţională a României.

Cea mai reprezentativă sală a bibliotecii, Aula Magna, păstrează amenajarea de la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea, în stilul austriac „Zopf”, amestec de Neoclasicism şi Rococo, având aceeaşi structurare interioară a spaţiului în nava supraînălţată de o galerie, altar şi cor.

În 1912, s-au pus aici bazele unui valoros muzeu de arheologie şi de artă sacră, care şi-a îmbogăţit colecţiile în perioada interbelică, perioadă din care datează şi denumirea de Batthyaneum.

Valoarea Bibliotecii este dată şi de cele două arhive ale Transilvaniei, a Conventului de la Cluj-Mănăştur şi a Capitlului de la Alba Iulia.

Capitolul recent cel mai important din biografia Bibliotecii Naţionale a României (SIL RO-B-011) poate fi considerat anul 1955 când a fost înfiinţată (prin H.C.M. nr. 1193/25.06.1955) Biblioteca Centrală de Stat, ca principală bibliotecă publică a ţării, o instituţie creată pe baze biblioteconomice moderne, având atribuţiile specifice unei biblioteci naţionale, conform standardelor UNESCO.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax