Educație
Rezultate DEFINITIVAT 2022 în ALBA: TOP 20 de candidați cu cele mai bune medii la examen în județ
Rezultate Definitivat 2022: Ministerul Educației a publicat miercuri notele la examen. În Alba, sunt două medii de 10. Rata de promovare a examenului este de 72%.
Proba scrisă a fost organizată în 2022 pentru 138 de candidați la 26 de specializări în Alba. Majoritatea candidaților înscriși au fost de învățământ preșcolar în limba română, învățământ primar, educație fizică și sport. Au fost prezenți 118 candidați.
Concursul de definitivat reprezintă un examen de intrare și avansare în cariera didactică. Examenul poate fi susținut de cadrele didactice care au cel puțin un an vechime în învățământ și este obligatoriu pentru obținerea gradelor didactice.
TOP 20 cele mai bune rezultate în ALBA (medii la concurs) – Definitivat 2022, rezultate înainte de contestații:
Nume/Media/Disciplina de examen
- Mihai Octavian Groza – 10.00 – Istorie / Maria Jantea – 10.00 – Educație Muzicală și Studii Teoretice
- Silvia Bashir – 9.86 – Psihopedagogie Specială / Cristina Giorgiana Javla – 9.86 – Limba și Literatura Română și Matematică, Metodica Predării Limbii și Literaturii Române / Comunicării în Limba Română și Metodica Predării Matematicii / Matematicii și Explorării Mediului în Invățământul Primar (Învățământ Primar în Limba Română) / Dan Penciu – 9.86 – Electrotehnică, Electromecanică, Energetică (maiștri Instructori)
- Ioan Marian Guț – 9.83 – Educație Fizică și Sport
- Ioan Adrian Buta – 9.82 – Religie Ortodoxă
- Romică Ilie David – 9.77 – Educație Fizică și Sport
- Gabriela Drăghiță – 9.72 – Limba și Literatura Engleză
- Horvath Ladislau Alexandru – 9.65 – Limba și Literatura Engleză / Mihaela Roșiu – 9.65 – Educație Muzicală Specializată (Arta Vocală, Muzică Instrumentală)
- Farkas Ervin – 9.61 – Religie Romano-Catolică de Limba Maghiară
- Otvos Dana-Maria – 9.58 – Limba Română și Literatura pentru copii și Metodica Activităților Instructiv – Educative în Grădinița de copii
- Anca Roxana Sârbu – 9.51 – Limba Română și Literatura pentru copii și Metodica Activităților Instructiv – Educative în Grădinița de copii
- Alina Violeta Cilcer – 9.47 – Limba și Literatura Română și Matematică, Metodica Predării Limbii și Literaturii Române / Comunicării în Limba Română și Metodica Predării Matematicii / Matematicii și Explorării Mediului în Învățămantul Primar (Învățământ Primar în Limba Română)
- Alina Anamaria Precup – 9.44 – Limba Română și Literatura pentru Copii și Metodica Activităților Instructiv – Educative în Grădinița de copii
- Aurelia Șerbănescu – 9.39 – Limba și Literatura Română și Matematică, Metodica Predării Limbii și Literaturii Române / Comunicării în Limba Română și Metodica Predării Matematicii / Matematicii și Explorării Mediului în Învățămantul Primar (Învățământ Primar în Limba Română)
- Iulia Viorica Decean – 9.37 – Limba Română și Literatura pentru Copii și Metodica Activităților Instructiv – Educative în Grădinița de copii / Elena Nicoleta Suciu – 9.37 – Limba Română și Literatura pentru Copii și Metodica Activităților Instructiv – Educative în Grădinița de copii
- Sorina Burz – 9.30 – Limba Română și Literatura pentru Copii și Metodica Activităților Instructiv – Educative în Grădinița de copii / Simona Rău – 9.30 – Limba Română și Literatura pentru Copii și Metodica Activităților Instructiv – Educative în Grădinița de copii
Definitivat – rezultate în Alba din anii precedenți
În 2021, în județul Alba, rata de promovare Definitivat a fost de 76,6% (78,2% după contestații) – locul 7 în clasament național. Erau două medii de 10 și patru note de 10, 30 de note între 9,5 și 9,99. Au fost înscriși 140 de candidați, iar 124 au susținut proba scrisă. Examenul a fost organizat la 29 de specializări.
În 2020, rata de promovare era de 69,3% și o medie de 10. În 2019, procentul de promovare era de 75%, iar în 2018 de 76,5%.
DEFINITIVAT 2022 – CALENDAR:
- 16 septembrie – 14 octombrie 2021: înscrierea candidaților la unitățile de învățământ
- 1-7 octombrie 2021: emiterea deciziilor de constituire a comisiilor de examen județene/Comisiei de examen a municipiului București
- 15-29 octombrie 2021: transmiterea dosarelor de înscriere la inspectoratul școlar, verificarea și avizarea acestora, conform graficului elaborat și comunicat de fiecare inspectorat școlar; înștiințarea candidaților cu privire la admiterea sau respingerea dosarului de înscriere
- până la 3 iunie 2022: efectuarea inspecțiilor de specialitate
- 6-17 iunie 2022: completarea dosarelor și validarea datelor de înscriere existente în aplicația informatică specifică
- 20 iulie 2022: susținerea probei scrise
- 27 iulie 2022: afișarea rezultatelor
- 27-28 iulie 2022: înregistrarea contestațiilor
- 28 iulie—3 august 2022: soluționarea contestațiilor
- 4 august 2022: afișarea rezultatelor finale
- 4-9 august 2022: transmiterea la Ministerul Educației a tabelelor nominale cu rezultatele candidaților promovați
- 9-16 august 2022: validarea rezultatelor examenului prin ordin al ministrului educației
Soluționarea contestațiilor – Definitivat 2022
În cazul în care diferenţa – în plus sau în minus – dintre nota acordată la soluţionarea contestaţiei şi nota acordată la evaluarea lucrării este mai mică de 1,5 puncte sau egală cu 1,5 puncte, rămâne definitivă nota acordată la soluţionarea contestaţiei.
În cazul în care diferenţa – în plus sau în minus – dintre nota acordată la soluţionarea contestaţiei şi nota acordată la evaluarea lucrării este mai mare de 1,5 puncte, lucrarea este reevaluată de alţi doi evaluatori, nominalizaţi prin decizie a inspectorului şcolar general, în conformitate cu prevederile procedurii specifice privind evaluarea lucrărilor scrise şi soluţionarea contestaţiilor.
Rezultatul acestei ultime evaluări este definitiv, reprezintă nota finală acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei şi poate fi atacat numai prin procedura contenciosului administrativ, contestaţia reprezentând plângerea din cadrul procedurii prealabile reglementate de art. 7 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
După afişarea rezultatelor finale, candidaţii pot solicita comisiei de examen să îşi vadă lucrarea, fără ca, în urma vizualizării, să obţină reevaluarea lucrării şi/sau modificarea notelor acordate.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News