Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

România își retrage soldații din Afganistan. 27 de militari au murit acolo, iar unul dintre eroi este din Alba Iulia

Publicat

România își va retrage forţele din Afganistan, începând cu data de 1 mai 2021. Decizia a fost aprobată, marți, în ședința CSAT.

Potrivit unui anunț al Administrației Prezidențiale, CSAT a analizat şi a aprobat redislocarea în România a contingentului militar din Afganistan, la încheierea misiunii Resolute Support, conform unui calendar convenit cu partenerii din NATO.

Redislocarea va fi etapizată şi se va derula pe parcursul următoarelor luni.

Vasile Claudiu Popa- militarul din Alba Iulia ucis în Afganistan

Până acum, 27 de militari de elită ai Armatei Române au căzut la datorie în Afganistan. Unul dintre aceștia, sublocotenentul Vasile Claudiu Popa este din Alba Iulia.

Albaiulianul în vărstă de 28 de ani, căsătorit,  era la a doua misiune în Afganistan. A murit în 22 septembrie 2013 în timp ce se afla într-o misiune de patrulare în Kabul.

”Din nefericire, un eveniment tragic. O patrulă a fost surprinsă de explozia unui dispozitiv improvizat. Au decedat cinci militari, printre aceștia numărându-se doi români, anunța atunci ministrul Apărării.

”Au fost răniți grav, au fost transportați cu un elicopter la spital, iar în jurul orei 23 mi s-a comunicat că au decedat.

Suntem în legătură directă cu cei din Afganistan, ne deplasăm la familiile celor doi militari pentru a le înștiința”, a precizat ministrul de atunci al Apărării, Mircea Dușa.

YouTube video

Vasile Claudiu Popa a fost înmormântat în Cimitirul Eroilor din Alba Iulia. Consiliul Local i-a acordat titlul de Cetățean de Onoare al orașului. Militarul a lăsat în urmă o mamă și o soție îndurerată.

YouTube video

România va retrage forțele din Afganistan coordonat cu membrii de coaliție NATO începând cu 1 mai 2021. Toți cei 615 militari și peste 80 de tone de materiale și elemente de logistică vor fi extrase cu aeronave militare naționale și ale coaliției.

Țara noastră a fost constant printre principalii contribuitori la misiunea NATO din Afganistan.

Mii de miliari români au participat la această misiune de-a lungul timpului, fapt care a sporit gradul lor de pregătire în condiții de luptă și a condus implicit la profesionalizarea în ansamblu a Armatei României.

Prestația militarilor români a fost întotdeauna foarte apreciată de partenerii și aliații noștri.

România face parte din coaliția împotriva terorismului, iar militarii noștri care acționează în teatrele de operații și-au asumat mereu cu profesionalism și curaj riscurile și pericolele pe care le presupune lupta pe acest front.

Afganistanul va rămâne însă un loc marcat de profundă îndurerare, 27 de militari de elită ai armatei române au căzut la datorie și ei vor rămâne mereu în gândurile noastre.” – se arată în comunicatul Administrației.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax