Connect with us

Actualitate

România, mai puțin atractivă pentru afaceri decât Ucraina și Rusia, în ciuda războiului

Publicat

România, mai puțin atractivă pentru afaceri decât Ucraina și Rusia, în ciuda războiului. Cel mai recent raport publicat de StartupBlink, una dintre cele mai respectate platforme globale de analiză a ecosistemelor antreprenoriale, indică o scădere abruptă pentru România. Față de ediția anterioară, țara noastră a coborât patru poziții în clasament și a înregistrat o depreciere de 4,4% a scorului general.

În prezent, România ocupă locul 48 la nivel mondial. Este situată imediat după Bulgaria și Ucraina, fiind depășită inclusiv de Grecia, în timp ce doar Letonia se află în urma sa, scrie Termene.ro.

România are un scor general de 4.802 puncte, ceea ce este considerabil mai mic decât scorurile primelor trei țări clasate:

  • Estonia: 30.722 de puncte (locul 1);
  • Australia: 28.837 de puncte (locul 2);
  • China: 26.942 de puncte (locul 3).

De asemenea, în clasamentul general al celor 100 de țări analizate, România riscă să iasă complet din Top 50 dacă tendința actuală continuă.

Pe ultimele locuri sunt:

  • Uzbekistan: 0,358 puncte (locul 98);
  • Oman: 0,349 puncte (locul 99),
  • Somalia: 0,330 puncte (locul 100).

Clasamentul regional al Europei de Est

România se află pe locul 9 în Europa de Est, ceea ce înseamnă că este aproape de a ieși din Top 10 regional. A pierdut o poziție față de anul trecut, ceea ce confirmă un declin constant și în comparație cu țările vecine, potrivit Termene.ro.

România este devansată de Cehia, Polonia, Rusia, Turcia, Bulgaria și Ucraina, toate plasate mai bine în clasamentul global (locurile 30-42). Totodată, aceste țări nu doar că au scoruri mai mari, dar au și evoluții mai bune ale ecosistemelor antreprenoriale.

De asemenea, Ucraina, în ciuda războiului, a avut cea mai mare creștere procentuală a scorului dintre țările din intervalul 41-50 (cu +26,22%), urcând:

  • 4 poziții global
  • 1 poziție regional

Grecia, cu o creștere de 12,07%, a surclasat România, ceea ce accentuează ritmul lent sau lipsa de progres a României. Doar Ungaria (locul 51), Serbia (56), și Republica Moldova (90) se află în urma României.

Orașe analizate la nivel global

În topul celor 1.000 de orașe analizate la nivel global, România are șase reprezentante.

București se află pe locul 116 la nivel global, dar a coborât 7 poziții față de anul trecut. Deși se menține în Top 10 al Europei de Est (locul 8), nu înregistrează progrese notabile.

Totuși, rămâne lider regional în domeniul inteligenței artificiale, fiind pe locul 28 mondial în acest sector.

Cluj-Napoca a avut o creștere de peste 16% și a urcat 5 locuri, ajungând pe poziția 385 global. Intră în Top 100 mondial în domeniul dezvoltării web, ocupând locul 87.

Celelalte orașe românești prezente în clasament au avut evoluții mixte:

  • Timișoara: a coborât 6 locuri, până pe 649;
  • Oradea: a urcat 15 locuri, ajungând pe 729;
  • Iași: a crescut ușor până pe 819;
  • Brașov: a suferit o scădere drastică de 123 de poziții, ajungând pe 977;
  • Sibiu, Craiova și Târgu Mureș: toate au înregistrat scăderi semnificative.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.