Actualitate
România, pe locul 16 în clasamentul privind bunăstarea copiilor. Ce țări sunt pe primele locuri

România se află pe locul 16 în clasamentul țărilor privind bunăstarea copiilor. Potrivit unui raport UNICEF, au fost luate în considerare criterii precum sănătate mintală, sănătate fizică și competențe.
Pe primele locuri la acest capitol sunt Țările de Jos și Danemarca. Clasamentul include 36 de țări cu venituri ridicate.
Franța se află pe cea de-a treia poziție, urmată de Portugalia și de Irlanda. Raportul UNICEF a comparat date din 43 de țări membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și Uniunii Europene.
Noua Zeelandă, Columbia, Mexic, Turcia și Chile s-au situat pe ultimele locuri ale clasamentului.
Clasament pe domenii – sănătate mintală, performanțe școlare
România se situează pe locul 16 între cele 36 de țări cu venituri ridicate incluse în raport. România ocupă locul 5 în domeniul sănătății mintale și raportează niveluri scăzute în domeniile sănătății fizice și competenţelor (locul 32 și, respectiv, locul 26).
Conform raportului, nivelul de satisfacție în viață în rândul copiilor români în vârstă de 15 ani a scăzut de la 85% în 2018 la 81% în 2022, potrivit unicef.org.
Potrivit raportului, multe țări au suferit un declin important la nivelul performanțelor școlare din cauza închiderii școlilor în timpul pandemiei de COVID-19.
Copiii se confruntau cu diferite dificultăți chiar și înainte de pandemie, a declarat directorul UNICEF Innocenti, Bo Viktor Nylund.
”Acum, în fața unei incertitudini economice tot mai mari, țările trebuie să acorde prioritate educației, sănătății și bunăstării copiilor pentru a le asigura o viață fericită și plină de perspective și pentru a oferi siguranță economică societăților noastre”, a mai spus el.
Satisfacția în viață a copiilor a scăzut
Datele sunt incluse într-un raport publicat miercuri de Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), potrivit DPA .
În cele 43 de țări, un număr estimat de 8 milioane de copii cu vârsta de 15 ani – circa jumătate din cei care fac parte din această grupă de vârstă – au fost evaluați ca neavând un nivel funcțional de alfabetizare și de aritmetică, ceea ce înseamnă că puteau înțelege un text de bază.
Proporțiile cele mai ridicate s-au înregistrat în Bulgaria, Columbia, Costa Rica, Cipru și Mexic.
S-au înregistrat și progrese în ceea ce privește declinul constant în ceea ce privește moralitatea în rândul copiilor, reducerea per ansamblu a sinuciderilor în rândul adolescenților și o creștere observată în ceea ce privește ratele de finalizare a școlii.
Cu toate acestea, raportul ridică temeri în privința sănătății mintale după ce satisfacția în viață a copiilor a scăzut. Japonia a fost singura țară care a înregistrat o creștere semnificativă în această privință.
De asemenea, sănătatea fizică a copiilor s-a deteriorat, numărul copiilor supraponderali continuând să crească.
”După pandemie, datele prezintă tendințe îngrijorătoare privind bunăstarea copiilor, în special a celor din medii dezavantajate”, a spus Nylund.
”Având în vedere amploarea provocărilor cu care se confruntă copiii, avem nevoie de o abordare coerentă, holistică, care să vizeze întreaga perioadă a copilăriei și care să răspundă nevoilor copiilor în fiecare etapă a vieții lor”, potrivit sursei citate.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News