Connect with us
Advertisement

Eveniment

Românii vor fi obligați să își recicleze hainele pe care nu le mai folosesc. Cum ar urma să funcționeze sistemul de reciclare

Publicat

Românii vor fi obligați să își recicleze hainele pe care nu le mai folosesc. Este vorba despre o directivă la nivel național, de reciclare a materialelor textile. 

Modul în care acestea vor fi reciclate a fost explicat de ministrul Mediului, Mircea Fechet, la digi24.ro. Mai exact, acesta a spus că la punctele de colectare selectivă a deșeurilor (deșeu menajer, plastic, carton și metal) va fi amenajat un nou punct de reciclare. Cel pentru materiale textile. 

Operatorii de salubritate vor fi obligați să monteze la fiecare punct de colectare a deșeurilor și un container pentru haine. Măsura ar urma să fie implementantă din acest an, a mai adăugat Mircea Fechet.

Operatorii de salubritate obligați să monteze puncte de colectare a textilelor

Obligația este aceea de a modifica contractele de delegare pentru serviciul de salubrizare, astfel încât, începând cu anul acesta să avem și colectarea separată a textilelor.

Am constatat, atunci când am făcut determinări de compoziție a deșeurilor care ajung pe groapa de gunoi, că o parte însemnată din volumul acelor deșeuri era alcătuită și din astfel de materii, cum ar fi textilele, haine vechi sau alte tipuri de textile. Ele trebuie tratate, și trebuie reciclate”, a spus Mircea Fechet.

”Punctele de colectare pentru materialele textile nu vor arăta foarte diferit de orice alt tip de punct de colectare pentru ambalaj reciclabil, pentru că materialul textil nu are potențial de a contamina mediu, nu generează niciun fel de problemă, așa cum se întâmplă în cazul deșeurilor periculoase, sau în cazul altor tipuri de deșeuri”, a mai spus ministrul.

Mediul rural și mediul urban

Dacă în mediul urban colectare se poate face în puncte speciale, în mediul rural situația va fi un pic diferită a explicat Fechet.

”(…) măsura în care această colectare a fracției textile se va face din poartă în poartă, sau la puncte de colectare cu aport voluntar, rămâne la latitudinea primarului”, a explicat ministrul.

Obligația fiecărui UAT  este aceea de a asigura puncte de colectare. Că aceste puncte vor fi unul la 10 blocuri, sau unu la 20 de blocuri, rămâne la latitudinea fiecărui primar. E puțin probabil să mai să avem o nouă fracție colectată din poartă în poartă, pentru că acest tip de colectare generează niște costuri, iar în cazul materialelor reciclabile, ideal ar fi ca acele costuri de colectare să fie acoperite din vânzarea materialului reciclabil”, a mai declarat ministrul la digi24.ro.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement