Connect with us
Publicitate

Actualitate

Roșia Montană: Aviz important pentru exploatarea RMGC suspendat temporar de o instanță din Suceava. Decizia nu este definitivă

Fosta cariera ”Cetate” de la Rosia Montana

Publicat

Fosta cariera ”Cetate” de la Rosia MontanaTribunalul din Suceava a admis, joi, solicitarea înaintată de trei ONG-uri, de suspendare temporară a certificatului de descărcare arheologică pentru masivul Cârnic emis în iulie 2011 în favoarea Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), însă decizia nu este irevocabilă şi poate fi atacată în instanţă.

„Admite acţiunea. Respinge ca nefondate cererile de intervenţie accesorii. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare”, se arată în hotărârea Tribunalului Suceava.

Potrivit unui comunicat remis, de Gabriel Resources Ltd., certificatul de descărcare arheologică 9/2011 pentru masivul Cârnic rămâne valabil, întrucât decizia nu este irevocabilă şi poate fi atacată.

Acţiunea a fost înaintată pe 20 noiembrie 2013, de Centrul Independent pentru dezvoltarea resurselor de mediu, Asociaţia aurarilor Alburnus Maior Roşia Montană şi Asociaţia „Salvaţi Bucureştiul”.

Următoarea audiere în acest caz este programată la Tribunalul din Buzău, pe 10 februarie 2014.

Pe 9 septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti a respins o cerere similară formulată de alte două ONG-uri într-un proces separat. Nici în acest caz decizia nu a fost irevocabilă.

Pe 14 iulie 2011, Direcţia de Cultură Alba a emis certificatul de descărcare arheologică pentru Masivul Cârnic, potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii emis în aceeaşi zi.

Ministerul Culturii a mai emis un certificat de descărcare de sarcină arheologică pentru Masivul Cârnic în 2004, acesta fiind anulat în instanţă trei ani mai târziu, în urma acţiunii asociaţiei Alburnus Maior.

„Acesta este primul pas necesar în procesul de a asigura salvarea, conservarea şi valorificarea moştenirii arheologice şi arhitectonice de la Roşia Montană”, se spunea în comunicatul ministerului din iulie 2011, în care era menţionat şi un plan în acest sens iniţiat de ministrul de atunci, Kelemen Hunor.

Pe 15 iulie 2011, a fost încheiat un protocol între Institutul Naţional al Patrimoniului şi Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), prin care compania aloca o finanţare de 70 de milioane de dolari pentru restaurarea şi punerea în valoare a unor monumente, în condiţiile aprobării exploatării miniere.

Protocolul nu a fost făcut public până pe 21 octombrie 2013, când Ministerul Culturii a fost executat silit de ActiveWatch şi Asociaţia pentru Monitorizarea Justiţiei, după ce, printr-o sentinţă din 25 martie 2013, Tribunalul Bucureşti a obligat instituţia să facă public acest document, solicitat de cele două ONG-uri.

Includerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO este una dintre revendicările celor care se opun proiectului minier.

Adversarii proiectului minier mai cer cer retragerea proiectului de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România şi demiterea celor patru iniţiatori ai proiectului de lege, miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Duţu.

Din 1 septembrie 2013, în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară, dar şi peste hotare au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.

sursa: Mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

12 Comentarii

12 Comentarii

  1. Bogdan

    vineri, 31.01.2014 at 18:06

    Ongurile nu au alta treaba decat sa se plimbe prin tribunale? Zau asa. Sa investeasca la Rosia Montana, sa ajute oamenii de acolo. Daca nu sunt in stare, atunci sa lase Rmgc sa termine ce a inceput!

    • Calin

      sâmbătă, 01.02.2014 at 12:51

      asta este treaba lor, sa se plimbe prin tribunale, pentru asta sunt finantati de unii cu interese. dar scrie si in articol ca Tribunalul Bucuresti le-a respins actiunea acelorasi ONGuri, adica au decis ca certificatul este perfect legal! atunci de ce nu au fost stiri?

      • nicolae mircea

        vineri, 14.02.2014 at 20:44

        Ma da voi astia cu rmgc-u nu aveti altceva mai bun de facut decat sa postati comentarii sau vi le deconteaza? Sper ca a 2 a optiune este adevarata altfel e grav ce a ajuns societatea.

  2. Ion Diaconu

    vineri, 31.01.2014 at 21:31

    Foarte bine ca nu este definitiva! E culmea si’asa ca inca se mai amana inceperea proiectului, pe care motii il doresc. Ce sa faci altceva la Rosia Montana daca nu minerit si… fara investitii? Nu vad ecologistii sa se grabeasca sa investeasca in Rosia Montana!

    • Calin

      sâmbătă, 01.02.2014 at 12:52

      mineritul este singura sansa reala de dezvoltare a zonei, singura sansa a oamenilor de a le oferi un viitor copiilor. e trist ca ongistii astia incearca sa condamne oamenii la saracie si somaj!

  3. vasile

    sâmbătă, 01.02.2014 at 05:38

    Mai fratilor voi nu sunteți constienti de dezastrul ecologic ce se va produce în țara asta la toti va este gândul numai la bani,va gânditi să vă fie vouă bine dar la generatiile viitoare dai încolo

    • Calin

      sâmbătă, 01.02.2014 at 12:50

      ce dezastru ecologic? se vor folosi cele mai noi si mai sigure tehnologii de extragere. dar dezastrul ecologic e in prezent la Rosia Montana, iar cei de la RMGC vor reecologiza zona pe cheltuiala lor. informeaza-te, te rog

  4. Calin

    sâmbătă, 01.02.2014 at 12:50

    Vad ca Tribunalul Bucuresti hotarase deja ca certificatul de descarcare este perfect legal, dar ONGistii sunt platiti sa dea in judecata pe banda rulanta, nu le pasa de nimic altceva.

  5. vasile

    duminică, 02.02.2014 at 20:46

    Asta este numai pe fata ce spun dar in realitate privește cum s-au distrus toata industria in tara asta și nimeni nu face nimic, așa o sa fie și cu acest proiect în cativa ani o sa ajungem în faliment total

    • Calin

      luni, 03.02.2014 at 08:34

      sa speram ca nu se va ajunge acolo si ca totusi se vor destepta autoritatile si vor porni investitiile in minerit! este o sansa foarte buna pentru tara noastra, ar fi pacat sa ii dam cu piciorul

  6. andrei

    miercuri, 12.02.2014 at 17:35

    Mama,ce de ‘postaci’ RMGC

    • nicolae mircea

      vineri, 14.02.2014 at 20:45

      problema mare este ca au succes

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate