Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Salariul mediu net a depășit 1000 de euro pe lună, în România. Unde sunt cele mai mari venituri

Publicat

Salariul mediu net a depășit 1000 de euro pe lună, în România, a anunțat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu.

”Așa cum spuneam la începutul anului, salariul mediu net de peste 1.000 euro va deveni normalitate în 2024.

Iată că cifrele de la Institutul Național de Statistică ne confirmă acest lucru:

Salariul mediu net a depășit 1.000 euro/lună, ajungând la 1.043 eur în valoare nominală”, a scris ministrul, pe pagina sa de Facebook.

Salariul mediu net. Datele Institutului Național de Statistică

În luna martie 2024, câştigul salarial mediu brut a fost 8.502 lei, cu 512 lei (+6,4%) mai mare decât în luna februarie 2024, arată datele Institutului Național de Statistică.

Câştigul salarial mediu net a fost 5.185 lei, în creştere cu 309 lei (+6,3%) față de luna februarie 2024.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun (13250 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (2779 lei).

Comparativ cu luna martie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 13,9%.

Vezi și: Val de scumpiri la produse și servicii. Categoriile la care s-au înregistrat cele mai mari creșteri de prețuri

În luna martie 2024, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de

 • prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paște)
 • drepturi în natură şi ajutoare băneşti
 • sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, creșterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte).

Salariul mediu net. Domeniile în care au fost cele mai mari creșteri

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează:

 • cu 42,1% ȋn fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 35,6% în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale)
 • între 20,0% și 24,0% în fabricarea băuturilor, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), telecomunicaţii
 • între 13,0% și 17,5% în fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activităţi de editare, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, activităţi de servicii anexe extracţiei, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice
 • între 7,5% și 12,0% în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, colectarea şi epurarea apelor uzate, captarea, tratarea şi distribuţia apei, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului.

Salariul mediu net. Sectoarele în care a scăzut

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna februarie 2024 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de

 • premii ocazionale  / prime anuale sau pentru performanțe deosebite, al 13-lea salariu
 • drepturi în natură şi ajutoare băneşti
 • sume din profitul net şi din alte fonduri.

De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează:

 • cu 11,1% în activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii
 • între 3,0% și 7,0% în extracţia minereurilor metalifere, transporturi pe apă, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice.

Salariul mediu net al bugetarilor

În sectorul bugetar, câştigului salarial mediu net a crescut în luna martie 2024 comparativ cu luna precedentă astfel:

 • în sănătate şi asistență socială (+6,9%), în principal ca urmare a aplicării anumitor prevederi legale
 • în învăţământ (+4,6%), urmare reluării plății cu ora a cadrelor didactice
 • în administraţia publică (+1,7%), prin începerea acordării biletelor de valoare (tichete de vacanţă) aferente anului 2024

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

 1. Tinu

  sâmbătă, 18.05.2024 at 01:19

  Nu stiu cat de incredere sunt datele acestea venite de INS, asigurarile spre exemplu sunt trecute simultan si la cresteri si la scaderi.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax