Educație
Schimbări la admiterea la facultate și la susținera examenelor de final. Proiecte puse în dezbatere publică. DOCUMENTE
Schimbări la admiterea la facultate și la susținera examenelor de final: Ministerul Educației a pus în consultare publică două ordine extrem de importante pentru admitere la universitate și pentru organizarea examenelor de absolvire.
Ca elemente de noutate, Ministerul Educației a reglementat atât modul de organizare al procesului de admitere, cât și modul de organizare și desfășurare a examenelor de finalizare a studiilor pentru:
- programele de studii universitare de scurtă durată;
- programele de studii universitare integrate;
- învățământul superior dual.
Schimbări la admiterea la facultate și la examenele de licență: Cele două documente pot fi consultate aici:
- proiectul de Ordin pentru aprobarea Metodologiei – cadru privind organizarea admiterii în învățământul superior în ciclurile de studii universitare de scurtă durată, de licență, de master și de doctorat
- proiectul de Ordin pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind de organizare și desfășurare a examenelor de absolvire, licență/diplomă și disertație.
De asemenea, instituțiile de învățământ superior de stat acordă cel puțin 25 de locuri bugetate, la programele de studii universitare de licență și de masterat, absolvenților cu diplomă de bacalaureat proveniți din rândul:
- minorităților naționale, pentru programele de studii care nu există în învățământul superior de stat în limba minorității respective;
- sistemului de protecție socială;
- persoanelor cu dizabilități.
Cele două acte normative supuse dezbaterii oferă informații extinse despre admiterea la facultate și despre examenele de licență.
Admiterea la facultate și doctorat
La concursul de admitere se pot înscrie la doctorat absolvenți ai studiilor universitare de masterat,
dar și absolvenții cu diplomă de licență sau echivalentă (diploma de licență a absolvenților unor
programe de studii de 5 sau 6 ani, forma de învățământ „zi”).
La admiterea la studii universitare de doctorat se pot înscrie și cetățeni care nu fac parte din Uniunea Europeană, Spațiul Economic European și Confederația Elvețiană (extracomunitari), absolvenți ai studiilor universitare de masterat sau absolvenți cu diplomă de licență sau echivalentă ai studiilor universitare de lungă durată (4, 5, 6 ani).
Recunoașterea studiilor efectuate de către aceștia în afara României se va realiza de către Direcția de specialitate din cadrul Ministerului Educației.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
DD
sâmbătă, 06.01.2024 at 10:22
Nu este un articol relevant cu privire la modificările aduse de noile texte legale.Superficial tratat, iar un simplu link, nu ajuta pe mulți sa parcurgă și sa extragă din textul stufos noutățile.