Connect with us
Advertisement

Educație

Școlile vor avea dreptul să-și închirieze spațiile, pentru a obține venituri. Condiții aprobate la Senat

Senat

Publicat

Un proiect de lege adoptat de Senat stabilește condițiile în care școlile pot să închirieze spațiile disponibile, pentru a obține venituri.

Inițiativa prevede interdicția ca prin astfel de activități să fie afectat orarul elevilor sau ca prin închiriere, bunurile să își schimbe destinația.

În plus, actul normativ prevede obligativitatea ca orice activitate desfășurată să se circumscrie legii şi bunelor moravuri, transmite USR, care a inițiat proiectul de lege.

„Mesajul pe care vrem să îl dăm este unul de autonomie – vrem școli cu mai multă responsabilitate pentru a avea rezultate mai bune, o bază materială mai dezvoltată”, spune senatorul USR Ștefan Pălărie.

„Instituțiile de învățământ vor avea, astfel, capacități de autogestionare crescute, vor avea posibilități reale de a obține venituri proprii pe care să le administreze și să le cheltuiască în acord cu nevoile proprii, întărind astfel autonomia și descentralizarea deciziei la nivelul școlilor.

Învățământul românesc are nevoie de un alt model, descentralizat, în care comunitatea să fie acolo, implicată și conducerea școlii responsabilă – nu doar cu mâna întinsă pe la inspectorate”, declară deputatul Tudor Pop.

Pentru această inițiativă legislativă au votat 75 de senatori, iar trei s-au abținut. Senatul este prima cameră sesizată, iar Camera Deputaților for decizional, potrivit Mediafax.

Condiții din proiectul de lege

Propunerea legislativă are scopul de a extinde şi de a clarifica sfera surselor de finanţare a unităţilor de învăţământ din România.

„Unităţile de învăţământ preuniversitar de stat pot obţine venituri proprii din activităţi specifice, conform legii, din donaţii, legate, sponsorizări sau din alte surse legal constituite. Activităţile specifice sunt reprezentate de activităţi cu caracter economic care pot include, dar fără a se limita la acestea, activităţi cultural-artistice, prestări de servicii şi activităţi de producţie, închirieri de bunuri mobile şi imobile aflate în baza materială, precum şi cursuri de formare în măsura în care au un caracter accesoriu, nu perturbă funcţionarea normală a activităţii şcolare şi sunt în acord cu prevederile legale şi cu bunele moravuri. Încheierea contractelor de închiriere nu reprezintă o schimbare a destinaţiei bazei materiale”, prevede iniţiativa legislativă, potrivit Agerpres.

În expunerea de motive se arată că proiectul de act normativ „sprijină unităţile şcolare în sensul obţinerii de venituri proprii şi întăreşte autonomia şi descentralizarea acestora în ceea ce priveşte gestionarea veniturilor proprii în acord cu nevoile comunităţii şcolare”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement