Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Sebeș, locul 13 în topul ”orașelor bogate” din România. Are PIB-ul per cap de locuitor de 4 ori mai mare decât Alba Iulia


Publicat

Municipiul Sebeș se află pe locul 13 într-un top al orașelor cu cea mai puternică economie realizat UrbanizeHub.ro pe baza mai multor indicatori economici. Potrivit datelor prezentate, ”Orașul Mercedes” are o economie puternică și un PIB per cap de locuitor (capita) foarte mare în comparație cu alte municipii din România.

De exemplu Alba Iulia, capitala județului în care se află Sebeșul are un PIB per cap de locuitor de patru ori mai mic. Printre orașele care stau la ”masa bogaților” se află, în ordinea clasamentului Ghimbav, Mioveni, Otopeni, Voluntari, Năvodari, Măgurele, Curtici. București  se află pe locul 9, iar Cluj-Napoca pe 10. Sebeșul are o poziție mai bună în clasament chiar decât Timișoara (16), Ploiești (15) sau Sibiu (17).

Topul este unul surprizător, la prima vedere, însă având în vedere investițiile din aceste localități, clasamentul este unul firesc.

Care sunt orașele „bogate” ale României

UrbanizeHub a căutat date despre cele mai dezvoltate localități din România din punct de vedere economic și a luat în considerare doi indicatori

– PIB-ul per Capita local, estimate pe baza veniturilor firmelor locale. Acest indicator arată forța firmelor de la nivel local.

– Impozitul pe Venit per Capita. Acesta este un indicator al bunăstării creat la nivel local de toate entitățile plătitoare de salarii. Impozitul pe Venit este o măsură a numărului de salariați și a valorii medii a salariului la nivel local. Aici, a fost calculată media pe 2013-2017, pentru a evita variațiile ce apar de la an la an, și nu am luat anul 2018 în considerare, când IPV-ul a scăzut drastic, datorită unor măsuri ale Guvernului (impozitul pe venit a fost diminuat de la 16% la 10%).

Ambii indicatori sunt imperfecți, dar analiza lor scoate în evidență câteva dinamici foarte interesante.

Astfel Ghimbav este cel mai dezvoltat oraș din România, iar asta pentru că indicatorii luați în calcul arată că orașul de lângă Brașov are într-adevăr o economie locală puternică, cu firme puternice prezente la nivel local: IAR, Viessmann, Premium Aerotec, PREH, Benchmark Electornics, Joysonquin Automotive Systems.

Mai mult, aceste firme par să și plătească salarii bune. Ghimbav este pe locul 1 în ceea ce privește PIB-ul local per capita, și pe locul 2 în ceea ce privește IPV-ul per capita. ”Practic, Ghimbavul pare să fie un fel de Wolfsburg sau Ingolstadt al României”, spun cei de la urbanizehub.ro.

Star Assembly, subsidiara Daimler in Romania

În cazul Sebeșului, valoarea economică a orașului o dau în primul rând companiile Star Transmission și Star Assembly – cele două subsidiare ale concernului german Daimler.

Pe lângă acestea mai sunt și controversatele Timber ( fostul Holzindustrie Schweighofer) și Kronospan care contribuie substanțial la bugetul local.

Sebeșul are un PIB per capita (PIB per cap de locuitor) de 46.285 euro, iar impozitul pe venit / pe cap de locuitor este de 292,36 euro. Orașul are 12.458 de angajați la o populație de 32.624 de locuitori.

Ca o comparație PIB-ul per capita al municipiului Alba Iulia, în același an la care a fost raportat Sebeșul, este de aproximativ 10.000 euro, de patru ori mai mic decât al ”orașului Mercedes”.

sursa: urbanizehub.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

 1. Barbu

  joi, 14.05.2020 at 17:25

  Va rog nu mai faceti genul asta de „analize”. Este cert ca NU va pricepeti la ele si scrieti enormitati de genul „Ghimbav este cel mai dezvoltat oraș din România” sau chestiunea PIB-ului calculat irelevant: mai mult de jumatate din angajatii Daimler sau Kronospan NU locuiesc in Sebes. Pe langa asta, PIS este o asociere, banii aia nu intra in „vistieria” Sebesului, ci sunt impartiti cu Alba Iulia, orasul cu cel mai mare PIB pe cap de locuitor din judet, de trei ori mai mare decat al Devei, prezenta si ea in topul celor de la Urbanize, care-s niste inepti.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Femeie în vârstă de 50 de ani, găsită spânzurată în locuință, într-un cartier din Alba Iulia

Publicat

O femeie s-a sinucis joi după-amiaza, într-o locuință din municipiul Alba Iulia. Potrivit unor surse Alba24, femeia avea 50 de ani și locuia în zona cartierului Ampoi 3. 

Aceasta ar fi fost găsită spânzurată în locuință de către o tânără, care ar fi fiica concubinului femeii.

Tânăra a fost cea care a anunțat mai apoi Serviciul de Urgență 112.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Europarlamentar: Testare PCR COVID-19 GRATUITĂ pentru certificatul verde. Testele nu pot fi decontate din bani europeni

Publicat

Europarlamentarul Cristian Bușoi a vorbit despre testarea gratuită de tip PCR pentru COVID-19, necesară pentru certificatul digital al celor care nu s-au vaccinat sau care nu au trecut prin boală. 

„În discuțiile și dezbaterile din PE, în ceea ce privește regulamentul privind certificatul verde digital, certificatul COVID-19, a existat și componenta ca tot ceea ce înseamnă testare pentru a se adăuga informația în certificatul digital, să fie gratuită și pentru a nu face discriminări față de persoanele care, în mod gratuit, au beneficiat de vaccinare sau, în mod gratuit, au beneficiat de tratament” a spus europarlamentarul liberal Cristian Bușoi, pentru DCNews, în emisiunea „Din Culisele Europei”, realizată de Claudia Țapardel.

Tinerii, la coada vaccinării în țările vestice

Liberalul a precizat că-n multe țări europene, mai ales tinerii n-au avut acces la vaccinare, mergându-se pe criteriul vârstei. ”Majoritatea țărilor vestice sunt la vârsta de 50 de ani. Tinerilor probabil că-n cursul verii le va veni rândul” a spus Cristian Bușoi. ”Tinerii sunt cei mai dezavantajați, ei fiind și cei care au cele mai puține posibilități financiare pentru a-și plăti testele” a punctat europarlamentarul.

”E important ca tot ce înseamnă test pentru certificatul verde digital să fie gratuit” a subliniat Cristian Bușoi, în declarația făcută la DCNewsTV. ”Am extins apelul către statele membre de a face testarea gratuită pentru tot ce înseamnă lucrătorii din prima linie, din sănătate și educație” a continuat el.

Liberalul a precizat că testele nu pot fi decontate din fonduri UE: „Aceste teste nu vor putea fi decontate din bani europeni, cum nici vaccinurile nu sunt decontate din bani europeni”.

„Evident că guvernele au capacitatea de a negocia sau de a stabili un tarif maximal. Laboratoarele care se încadrează în tarif vor putea să deconteze pentru certificatul verde digital acele teste din banii Ministerului Sănătății”, a spus Cristian Bușoi despre procedură.

sursa: dcnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Alba Iulia: Taxele pentru autorizația de acces în zone cu restricții de tonaj din oraș, în consultare publică

Publicat

Primăria Alba Iulia stabilește taxele care trebuie să fie plătite pentru eliberarea autorizației speciale de acces în zonele cu restricții de tonaj pentru camioane, utilaje și transporturi agabaritice.

Proiectul este în consultare publică în perioada 7 mai – 18 iunie, iar ședința de dezbatere publică este programată în 18 iunie de la ora 10.00 în sala de ședințe a primăriei.

Proiectul modifică HCL nr. 341/2020 privind aprobarea nivelurilor impozabile, impozitelor și taxelor locale, alte taxe, taxe speciale și amenzile aplicabile în anul 2021.

”Începând cu 1 iulie 2021 taxele pentru eliberarea autorizației speciale de acces în zone cu restricții de tonaj sunt cele prevăzute în tabelul de mai jos:

Autocamion, autoutilitară cap tractor, utilaj autopropulsat:

între 5 și 7,5 tone inclusiv:

 • zona 0: 52 lei/auto/zi sau 405 lei/auto/lună

între 7,5 și 20 tone inclusiv:

 • zona 0: 114 lei/auto/zi sau 890 lei/auto/lună
 • în afara zonei 0: 67 lei/auto/zi sau 526 lei/auto/lună

între 20 și 40 de tone inclusiv

 • zona 0: 208 lei/auto/zi sau 1.619 lei/auto/lună
 • în afara zonei 0: 114 lei/auto/zi sau 890 lei/auto/lună

peste 40 de tone:

 • zona 0 – 311 lei/auto/zi sau 2.429 lei/auto/lună
 • în afara zonei 0 – 166 lei/auto/zi sau 1.295 lei/auto/lună

Remorcă, semiremorcă, utilaj fără propulsie proprie:

între 5 și 7,5 tone inclusiv:

 • zona 0: 52 lei/auto/zi sau 405 lei/auto/lună

între 7,5 și 20 tone inclusiv

 • zona 0: 104 lei/auto/zi sau 810 lei/auto/lună
 • în afara zonei 0: 36 lei/auto/zi sau 283 lei/auto/lună

între 20 și 40 de tone inclusiv

 • zona 0: 156 lei/auto/zi sau 1.214 lei/auto/lună
 • în afara zonei 0: 52 lei/auto/zi sau 405 lei/auto/lună

peste 40 de tone:

 • zona 0: 208 lei/auto/zi sau 1.619 lei/auto/lună
 • în afara zonei 0: 78 lei/auto/zi sau 607 lei/auto/lună

Transporturi agabaritice:

în afara zonei 0: 415 lei /zi

zona 0: 510 lei/zi

„Zona 0” include Cetatea istorică Alba Carolina și cuprinde străzile: Mihai Viteazul – sectorul cuprins între Poarta I a Cetății și bulevardul 1 Decembrie 1918, Unirii – sectorul cuprins între strada Aurel Vlaicu și strada Mitropolit Alexandru Șterca Șuluțiu, Păcii, Gabriel Bethlen, Mitropolit Andrei Șaguna, Mitropolit Alexandru Șterca Șuluțiu, Militari, Mitropolit Simion Ștefan, Aleea Sf. Capistrano, Aleea Sf. Eugeniu.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: INCENDIU pe Autostrada A1 Sebeș – Sibiu. O mașină a ars ca o torță, pe viaductul de la Săcel

Publicat

O mașină a luat foc joi după-amiaza, în jurul orei 18:00, pe Autostrada A1, sensul Sebeș – Sibiu. Evenimentul s-a produs pe viaductul de la Săcel.

Pompierii au intervenit pentru stingerea flăcărilor.

Din cauza incendiului, traficul rutier în zonă a fost blocat.

sursa foto, video: Facebook – Info Trafic jud. Sibiu

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate