Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Bilanțul pe 2018 la ridicarea mașinilor parcate neregulamentar în Alba Iulia. 25 de procese și peste 900 de intervenții

Publicat

ridicare masini

În urmă cu aproape un an, pe 1 februarie 2018, o primă mașină parcată neregulamentar era ridicată de pe o stradă din Alba Iulia și dusă într-o curte ”amenajată” pe strada Livezii. În dimineața în care au fost montate semnele care indicau parcarea interzisă, în apropierea stadionului Cetate, au început și ridicările. Exact din același loc.

Primăria municipiului semnase un acord cadru pe o perioadă de patru ani cu o firmă din Alba Iulia, în baza căruia, trebuie ridicate minim 1920 de mașini parcate neregulamentar în oraș, în patru ani de contract. De atunci și până la sfârșitul anului au fost ridicate în total 932 de mașini.

Cheltuieli lunare mai mari decât veniturile anuale

Exceptând amenda, din tariful de 416 lei aplicat pentru recuperarea autoturismului, doar 30 de lei revin primăriei. La un calcul simplu, aflăm că instituția a încasat 27.960 de lei din acest serviciu prestat de firmă, în condițiile în care cheltuielile sunt mult mai mari.

De fapt, acest venit nu acoperă nici măcar cheltuiala pe o lună cu acest serviciu, care se ridică la aproximativ 30.000. Este vorba despre chiria spațiului unde sunt depozitate dar, mai ales de salariile personalului angrenat în această operațiune care lucrează pe trei schimburi pentru a asigura permanența. De asemenea, este vorba despre salariile polițiștilor locali, tot o cheltuială a primăriei.

Dacă mai adăugăm și pierderile la capitolul de ”imagine” și zecile de nemulțumiri ale oamenilor, avem tabloul unui experiment administrativ aproape eșuat.

Pe de altă parte, reprezentanții primăriei spun că proiectul de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar în Alba Iulia nu a fost gândit ca unul care să aducă bani la buget, ci ca unul care să îi disciplineze pe șoferi. ”Nu ridicăm decât ce încurcă, nu orice mașină parcată neregulamentar. Ar însemna să ridicăm o jumătate de oraș” a declarat pentru Alba24, un responsabil al instituției.

O parte dintre cetățenii municipiului consideră însă că este vorba despre o selecție discreționară a autoturismelor taxate, macaraua evitând anumite zone din oraș și de asemenea unele autoturisme considerate intangibile.

Nemulțumiri din partea oamenilor. Aproximativ 25 de procese

Implementarea acestui contract a stârnit controverse încă de la început. O parte dintre cetățenii municipiului au considerat corectă ridicarea mașinilor parcate neregulamentar, iar o altă parte, destul de importantă ca pondere, au considerat că prețurile sunt prea mari și că procedura este abuzivă.

O parte dintre nemulțumiri au ajuns în instanță. Este vorba despre aproximativ 25 de procese deschise de cetățeni cărora le-au fost ridicate mașinile. Doar într-un singur caz, instanța a dat dreptate omului.

Poliția Rutieră nu se (prea) bagă

Activitățile de ridicare a vehiculelor staționate neregulamentar se desfășoară în urma unei solicitări și în prezența polițistului rutier din cadrul IPJ Alba sau a polițistului local cu atribuții în domeniul circulației pe drumurile publice. Cu toate acestea, în 2018, Poliția Locală a solicitat mașina de ridicat în toate cazurile, pe când Poliția Rutieră niciodată, au mai declarat surse din cadrul primăriei, indicând o formă de pasivitate din partea polițiștilor rutieri.

De cealaltă parte, unul dintre agenții rutieri, contactat de Alba24, consideră că rolul său este mai degrabă unul de prevenție și că recuperarea mașinii unui contravenient presupune, în opinia sa personală, costuri exagerate în raport cu fapta. Ar putea fi unul dintre motivele pentru care Poliția Rutieră a ales să stea deoparte de această poveste. Alte motive ar mai putea ține și de gradul de ocupare al agenților într-unul dintre cele mai grele județe ale României, din punct de vedere al traficului.

Contractul și tarifele

Primăria municipiului a semnat un acord-cadru pe o perioadă de patru ani cu o firmă din Alba Iulia. Rapid Lifts SRL a fost singura firmă care s-a prezentat la licitație. Valoarea contractului pentru ridicarea, transportul și descărcarea și depozitarea mașinilor parcate neregulamentar este de 1,66 de milioane de lei (cu 19.200 de lei mai puțin decât valoarea estimată).

Tarifele stabilite conform Hotărârii Consiliului Local nr. 159 din 28 aprilie 2017 pentru operaţiunile de ridicare, transport şi descărcare la locul de depozitare sunt:

  • pentru operațiunea de ridicare a vehiculelor – 220 lei / vehicul (fără TVA)
  • pentru operațiunea de transport a vehiculelor de la locul ridicării la locul de depozitare – 130 lei / vehicul  (fără TVA)
  • pentru operațiunea de depozitare a vehiculelor ridicate – 30 lei / vehicul (fără TVA) pentru primele 24 de ore de depozitare, 45 lei / vehicul / zi (fără TVA) pentru perioadele de depozitare mai mari de 24 de ore

Cine este Rapid Lifts SRL

Potrivit portalului juridico-financiar pentru monitorizare firme & dosare Termene.ro , firma care a câștigat licitația- RAPID LIFTS SRL a fost înregistrată la Registrul Comerțului la data 27 Iunie 2017. Firma îl are ca acționar unic și administrator pe Cristian Gheorghe Sângerean. Rapid Lifts SRL are domeniul principal de activitate: Transporturi rutiere de mărfuri și servicii de mutare; Servicii de mutare și capital social: 200 lei. Sediul social al firmei este într-un apartament de pe strada Avram Iancu din Alba Iulia.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Județul Alba, sub COD GALBEN de vreme rea, duminică, de la ora 12. Ploi torențiale, descărcări electrice, grindină, vijelii

Publicat

Județul Alba se află sub atenționare Cod Galben de vreme rea. Duminică, 16 iunie, între orele 12:00 – 22:00, în județ dar și în cea mai mare parte a țării se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină. Județele aflate sub atenționarea Cod […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Circulația pe Autostrada Lugoj – Deva se deschide la sfârșitul lunii iulie. Precizări făcute de ministrul Transporturilor

Publicat

Circulaţia pe tronsonul de autostradă Lugoj – Deva se va deschide la sfârşitul lunii iulie, cu excepţia secţiunii E de pe lotul 2, unde vor fi construite ecoductele pentru mamifere mari, a transmis Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc. Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a vizitat joi șantierele autostrăzii Lugoj-Deva. Prima oprire a fost pe lotul 4, aici […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Concursul serviciilor profesioniste pentru situații de urgență, faza județeană Alba. CLASAMENT

Publicat

Timp de două zile, pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Unirea” al judeţului Alba s-au întrecut în faza județeană a concursurilor serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă. Joi, după ceremonia de deschidere desfășurată la sediul Detașamentului de pompieri Aiud, concurenţii au susţinut două probe practice, scara de fereastră și ştafeta 4 x 100 m. Vineri […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ASTĂZI: RUSALIILE sau Pogorârea Duhului Sfânt. Superstiții și obiceiuri ca oamenii să fie feriţi de rele

Publicat

Ortodocşii sărbătoresc duminică şi luni Cincizecimea sau Pogorârea Sfântului Duh peste sfinţii apostoli, cunoscută în popor drept Duminica Mare sau Rusaliile, ocazie cu care se încheie ciclul pascal: Învierea, Înălţarea şi Pogorârea Duhului Sfânt. Suprapunerea Pogorârii Sfântului Duh peste sărbătoarea populară a Rusaliilor îngreunează disocierea obiceiurilor şi practicilor creştine de cele precreştine. În unele zone, […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate