Eveniment
Serviciul pentru Imigrări Alba: 25 de străini, depistați în situații ilegale pe raza județului, în 2018
În cursul anului 2018, poliţiştii Serviciului pentru Imigrări al judeţului Alba au asigurat managementul şederii şi rezidenţei pe teritoriul României pentru 1202 persoane, dintre care 496 din state terţe şi 706 cetăţeni ai Uniunii Europene/SEE/CH. Au fost depistaţi 25 de străini în situaţii ilegale şi emise 8 de decizii de returnare. Totodată, poliţiştii de imigrări au aplicat 71 de sancţiuni contravenţionale în valoare de aproape 27800 lei.
Poliţiştii Inspectoratului General pentru Imigrări – Serviciul pentru Imigrări al judeţului Alba, în anul 2018, au asigurat managementul şederii şi rezidenţei, pe raza judeţului, pentru 1202 persoane, dintre care 496 străini din state terţe, cei mai mulţi din Republica Moldova, Turcia, Vietnam, China şi 706 cetăţeni ai Uniunii Europene/SEE/CH, majoritatea din Germania, Italia şi Austria.
Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt: conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membrii de familie ai cetăţenilor români, UE sau SEE), educaţie, religioase sau stabilire permanentă pe teritoriul ţării noastre.
Astfel, în perioada de referinţă, a fost aprobată prelungirea dreptului de şedere și au fost emise 280 pemise de şedere, dintre care 268 pentru şedere temporară şi 12 pentru şedere pe termen lung. Au fost eliberate 166 certificate de înregistrare şi 18 cărţi de rezidenţă permanentă.
Pe linia combaterii şederii ilegale, au fost organizate 58 de acţiuni şi controale cu forţe proprii şi în cooperare cu instituţiile cu atribuţii în domeniu, în urma cărora au fost depistaţi 25 de străini în situaţii ilegale. Pentru străinii aflaţi în situaţii ilegale sau care nu mai întruneau condiţiile prevăzute de lege pentru acordarea sau prelungirea dreptului de şedere, au fost emise 8 de decizii de returnare, prin care s-a stabilit obligaţia de returnare sau termenul pentru plecarea voluntară de pe teritoriul României, iar faţă de alţi 17 au fost dispuse alte măsuri.
Totodată, au fost aplicate 71 sancţiuni contravenţionale în valoare de aproape 27800 lei, pentru nerespectarea prevederilor OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, OUG 102/2005 privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi a cetăţenilor Confederaţiei Elveţiene şi OG 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România.
Controlul permanent asupra respectării legalităţii şederii în România a străinilor, combaterea migraţiei ilegale şi a muncii nedeclarate rămân acţiunile noastre prioritare, măsuri care contribuie la creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului.
Pentru informaţii privind activitatea Inspectoratului General pentru Imigrări, documentaţia necesară prelungirii dreptului de şedere, tipuri de formulare şi alte informaţii, se poate accesa site-ul oficial al instituţiei la adresa www.igi.mai.gov.ro.
De asemenea, solicitanţii sunt invitați să utilizeze aplicaţia on-line de depunere a documentelor, la adresa www.portaligi.mai.gov.ro, pentru scurtarea timpului de aşteptare la ghişeu şi eficientizarea procesului de preluare a cererilor.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News