Connect with us
Advertisement

Eveniment

Spitalul Judeţean Alba: Cheltuieli mai mici şi planuri pentru dezvoltarea unor noi servicii medicale

Publicat

Conducerea Spitalului Judeţean Alba şi a Consiliului Judeţean au anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, detalii despre transformările majore ce vor avea loc în viitorul apropiat la instituţia medicală pe care o administrează.

Aceştia au pus pe hârtie un plan de eficientizare a serviciilor medicale (o parte dintre ele aplicate deja), reducere a cheltuielilor inutile şi dirijarea economiilor către sectoarele importante şi, totodată, înfiinţarea de noi servicii medicale, pentru a nu mai pune pacienţii pe drumuri la Cluj şi Târgu Mureş.

Managerul Spitalului Judeţean Alba, Nicoleta Coşarcă, a declarat înainte de toate că se bucură că instituţia medicală a obţinut Gradul III de competenţă fără un plan de conformare, urmând ca de acum să înceapă propriu-zis demersurile pentru aducerea serviciilor medicale la standarde ridicate şi creşterea gradului de confort al pacienţilor care apelează la aceste servicii.

Dezvoltarea serviciului de internare de zi

Conducerea spitalului se pregăteşte pentru o reevaluare a competenţelor, drept pentru care unul dintre cele mai importante servicii care va fi pus la punct este – „Spitalizarea de zi”.

Deja au fost iniţiate demersurile în acest sens prin creşterea numărului de paturi de la 5 la 25, acest tip de spitalizare este pentru prima dată contractat de Spitalul Judeţean Alba şi „ne va ajuta să gestionăm mai bine şi mai eficient partea de spitalizare, pentru că ne permite, în condiţiile în care există necesarul unor investigaţii care nu sunt foarte complexe şi nu necesită un timp îndelungat (spre exemplu: endoscopie sau un bilanţ general pentru un control la hepatită sau controalele la Ortopedie), acest tip de spitalizare ne va ajuta să rezolvăm cât mai rapid şi mai complet anumite tipuri de probleme medicale”, a declarat dr. Răzvan Curcă, director medical.

Totodată, serviciul va presupune 12 ore de spitalizare, fapt ce va duce la eliminarea cheltuielilor de masă.

Acreditarea laboratorului de analiză patologică

Spitalul are un laborator de analiză patologică mai bine dotat, care dă o siguranţă mai mare a investigaţiilor, dar şi aduce puncte în plus la o posibilă reclasificare a unităţii.

„Am făcut nişte eforturi pe timp scurt pentru acreditarea laboratorului de analiză patologică cu sprijinul Consiliului Judeţean. Acreditarea înseamnă puncte mai multe şi o rată mai mare a investigaţiilor pe care le facem aici”, a declarat Coşarcă.

Totodată, aceasta a mai spus că se doreşte dotarea spitalului cu aparatură medicală mai performantă pentru „a nu ne mai pierde pacienţii”.

Relaţiile cu Casa de Asigurări de Sănătate

Instituţia medicală a primit un buget mai mic faţă de anul trecut cu 14%. Cu toate acestea, managerul instituţiei spune că a reuşit să se descurce mult mai bine, fără a fi nevoie să taie din bugetul pentru medicamente, din contră, acesta a fost suplimentat cu 1 miliard de lei vechi, bani obţinuţi prin reducerea cheltuielilor de personal.

Din păcate, politica instituţiei fără concurenţă pe piaţa asigurărilor de sănătate a obligat spitalele să plătească medicamente foarte scumpe, când puteau fi achiziţionate unele mai ieftine.

Coşarcă roagă pacienţii să fie înţelegători pentru lipsa unor medicamente în spital. Aceasta arată că în general se găsesc medicamentele de bază, mai ieftine şi că doar pentru produsele foarte scumpe medicii mai apelează la pacienţi să şi le procure din farmacii.

Suma alocată lunar pentru tratarea unui pacient în spital

Spitalul Judeţean Alba a primit de la Casa de Asigurări de Sănătate un buget total lunar de 4 miliarde lei vechi pentru tratarea pacienţilor. Asta înseamnă că unui pacient i se alocă lunar suma de 1.567 lei pentru cazare, mâncare, analize de laborator, tratament, dezinfectanţi curăţenie, plus mâna de lucru. Conducerea Spitalului Alba spune că aceşti bani nu sunt suficienţi, însă atât este suportat de CAS.

Printre planurile de reorganizare mai fac parte şi unirea secţiilor duble (exemplu Chirurgie, Medicină Internă şi Ginecologie), renunţarea la un număr de paturi subutilizate cum sunt cele de la Secţia de Dermatologie şi redistribuirea acestora la secţiile cu grad mai mare de ocupare, spre exemplu la Oncologie.

Reorganizarea Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) şi alte investiţii

Se mai doreşte reorganizarea UPU, prin reamenajarea spaţiilor şi căilor de acces, astfel încât urgenţele produse în urma unui accident să nu mai ajungă în aceeaşi încăpere cu persoanele ajunse la urgenţă cu boli contagioase.

La demersul de extindere a acestor spaţii s-a alăturat, pe lângă Consiliul Judeţean Alba, şi Primăria Alba Iulia.

Totodată, secţia ATI a primit 500.000 de lei de la Consiliul Judeţean Alba, pentru investiţiile necesare.

În planul de investiţii se mai prevede schimbarea unui lift de şase persoane, care transportă o greutate de 500 kg. Administraţia judeţeană a alocat pentru această intervenţie suma de 120.000 lei.

Evaluarea personalului medical şi auxiliar

În zilele următoare, personalul medical şi auxiliar va trece printr-un proces de evaluare. Conducerea spitalului va pregăti pentru fiecare în parte fişa postului.

Mai puţini bani cheltuiţi pe curentul electric

Spitalul va face de acum economie şi la curentul electric şi nu prin stingerea becurilor, ci prin cumpărarea energiei electrice de pe Bursă. De luna viitoare, compania „Transenergo” va furniza energia electrică pentru spital.

Diana Mârza, directorul economic al Spitalului Judeţean Alba, spune că tariful la medie tensiune a scăzut de la 422,34  lei/MWh, la 382,69/MWh. Economia pe care am făcut-o la energia electrică de medie tensiune este de 35.000 lei pe an. Şi la energia de joasă tensiune am redus cheltuielile, cu 15.284 lei pe an“.

Datorii aduse aproape la zero

Situaţia financiară a spitalului ajunge încet pe făgaşul cel bun. Instituţia medicală a ajuns cu datoriile aproape la zero.  Dacă la 31 iulie 2010 datoriile însumate erau de 6.385,50 mii lei, la sfârşitul lunii trecute acestea au fost de 408,58 mii lei, iar administraţia Spitalului spune că sunt bani pentru aducerea restanţelor la zero în perioada următoare. „Datoriile puteau fi plătite până la sfârşitul lunii iulie, dar nu au mai putut fi prognozate”, au arătat aceştia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement