Connect with us
Publicitate

Eveniment

Statul platește 4200 lei pentru fiecare persoană carantinată în județul Alba. Oamenii ar prefera să fie testați și lăsați acasă

Publicat

Folosirea unor spații de cazare pentru cazarea persoanelor aflate în carantină aduce venituri importante unor hoteluri și pensiuni din județul Alba. Statul decontează aceste cheltuieli dar banii nu au venit deocamdată. Alba24 nu publică momentan locurile de carantinare din județ din cauză că acestea nu au fost făcute publice oficial. 

O parte dintre oamenii aflați în carantină spun că relația lor cu autoritățile este inexistentă (sunt complet ignorați, nu li se ia nici măcar temperatura) și că unii dintre hotelieri nu oferă nici pe departe servicii la nivelul celor plătite de stat.

De asemenea, din rândul persoanelor aflate în carantină se ridică și o întrebare pentru autorități: de ce statul cheltuie sume imense cu ei, ținându-i la hotel două săptămâni, în loc să fie testați după câteva zile și trimiși acasă, dacă nu sunt bolnavi?

În județ au fost 639 de persoane carantinate (mai sunt 480) în spații de cazare. La acest număr de persoane, suma ajunge să fie destul de importantă: 300 de lei de persoană (230 de lei cazare și 70 de lei masă), timp de 14 zile.

Costul pe fiecare persoană carantinată ajunge în aceste condiții la 4.200 de lei (pentru 14 zile).

La un calcul simplu, este vorba despre aproape 2,7 milioane de lei.

Plata acestor sume se face în baza unui decont făcut cu primaria localității în care se află locul de cazare.

Deocamdată, nici o primărie nu a transmis aceste deconturi, dar sumele vor fi uriașe.

Criteriul de selecție și aprobarea unității de cazare se face, potrivit regelmentărilor în vigoare, de către o comisie formată din reprezentanții mai multor instituții cu atribuții în această perioadă: DSP, IPJ, ISU, DSP, Instituția Prefectului…

Proprietarii de hoteluri au făcut solicitaraile, iar comisia a decis unde să fie cazați oamenii. 

Statul plătește așadar o sumă importantă de bani pentru a le asigura celor carantinați condiții decente.  Cu toate acestea, multe persoane aflate în carantină au transmis pe adresa redacției plângeri legate de condițiile în care stau și de mâncarea pe care o primesc în cameră (conform normelor, mâncarea trebuie dusă la cameră).

De asemenea, multe dintre aceste persoane se plâng de faptul că sunt tratați de proprietarii locurilor de cazare ca niște clienți captivi, care nu au dreptul să se plângă de nimic, dar și de relația cu autoritățile, care nu țin cont de reclamațiile lor. Sunt oameni care au venit din străinătate și nu au mai putut să își recupereze lucrurile din mașini, spre exemplu mâncarea.

  • ”Nu știm nimic despre deratizarea auto, nu lasă pe nimeni să ia din mașini bagajele… De exemplu, noi am adus dulciuri pentru Paște. Sunt în portbagaj, iar pe căldura asta se topesc. Am sunat la DSP și nimeni nu știe nimic. Sunt aici de vineri, rog a se lua măsuri măcar să lase să ia bagajele din mașină că până în 17 aprilie când ne lasă acasă, se fac terci în portbagaj” a scris un cititor, pe adresa Alba24.

Totodată oamenii nu înțeleg de ce trebuie să stea în carantină 14 zile, când un simplu test făcut după câteva zile i-ar putea trimite acasă în loc să fie ținuți pe cheltuiala statului.

  • ”Nu-i înțeleg de ce ne tine aici închiși pe cameră. Nu are statul ce să facă cu banii pe care îi cheluie aici? De ce nu ni se face un test și dacă e totul ok, să ne lase acasă la familii. De cânt suntem aici, deja de șase zile, nu ne-a făcut nimeni nimic. Nici măcar să ne ia o temperatură. Aici unde suntem noi, sunt condiții bune, nu ne putem plânge, dar se cheltuiesc bani fără sens” a transmis un cititor Alba24, aflat într-un centru de carantină în Alba Iulia.

În ceea ce privește condițiile bune, lucrurile nu stau însă peste tot așa. Sunt și locuri în care oamenii reclamă calitatea mâncării și comportamentul reprezentanților unității de cazare.

Alba24 va reveni după expirarea stării de urgență și a interdicțiilor pe care le presupune, cu detalii legate de experiențele persoanelor aflate în centrele de carantină, în raport cu sumele plătite de stat în contul lor.

Ce prevede Hotărârea de Guvern cu privire la condițiile de cazare în spațiile alese:

Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Art. 1 – (1) Autoritățile publice locale sau județene au obligația de a asigura spații special amenajate pentru carantina în vederea cazării persoanelor care intră pe teritoriul României din zonele afectate de COVID-19 stabilite prin ordin al ministrului sanatatii.

(2) Identificarea și stabilirea spațiilor pentru carantină se realizează cu sprijinul Direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București.

(3) Spațiile pentru carantină trebuie să îndeplinească următoarele criterii minime:
a) Accesul în incintă să fie controlat;
b) Să fie prevăzute cu căi de acces pietonal şi pentru autovehicule;
c) Să fie dotate cu facilităţi adaptate persoanelor cu handicap fizic locomotor;
d) Asigurarea condiţiilor pentru ventilaţie;
e) Asigurarea accesului la apă, hrană și produse de igienă personală, spălătorie
f) Asigurarea unei suprafețe utile minim de 10 mp/camera cu grup sanitar propriu cu
duș
g) Asigurarea procedurilor de management adecvat al deșeurilor perciuloase cf.
legislatiei in vigoare;
h) Asigurarea unui spatiu de depozitare a bagajelor si a altor efecte personale ale
persoanelor carantinate
i) Acces la internet

(4) La nivelul spațiilor pentru carantină trebuie să se asigure tratamente necesare persoanelor cu afecțiuni medicale preexistente, servicii de curățenie, lenjerie (min. 2 rânduri/ pat) si prosoape, îmbrăcăminte corespunzătoare (pijamale 2buc/pers si papuci, de unică folosință 2 buc/pers), protecţia bagajelor şi a altor efecte personale ale acestora, mijloace de comunicare necesare, dacă este posibil într-o limbă pe care să o înţeleagă,
mijloace necesare pentru comunicarea cu familia.

(5) Persoanele aflate în carantina beneficiaza de hrana si apa in cantitate suficienta, iar
in cazul persoanelor aparținând unor religii și culte religioase recunoscute de statul
român, cu particularități de preparare a hranei, se va asigura, în limita posibilităților,
respectarea specificului impus de religia sau cultul religios.

(6) Masa se va servi în camera și se vor utiliza tacâmuri și veselă de unică folosință.

(7) Înainte de spălarea lenjeriei, prosoapelor, hainelor, acestea vor fi obligatoriu

Foto: Pixabay 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Antonie augustin

    duminică, 12.04.2020 at 08:11

    Nu va lasa acasa pt ca nu respectați regulire

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate