Actualitate
„Steaua morții”: Găuri negre în acțiune, descrise de NASA
„Steaua morții”: Găuri negre în acțiune, descrise de NASA. O echipă de astronomi a studiat 16 găuri negre supermasive care lansează fascicule puternice în spațiu, pentru a urmări unde sunt îndreptate aceste fascicule acum și încotro au fost îndreptate în trecut.
Folosind Observatorul de raze X Chandra al NASA și Very Large Baseline Array (VLBA) al Observatorului Național Radio Astronomic (NSF) al Fundației Naționale de Știință din SUA (NSF), au descoperit că unele dintre fascicule și-au schimbat direcția.
Potrivit NASA, imaginile obținute de Chandra arată gaz fierbinte în mijlocul clusterului de galaxii Abell 478 (stânga) și al grupului de galaxii NGC 5044 (dreapta).
O comparație între imaginile Chandra și VLBA arată că fasciculele pentru Abell 478 și-au schimbat direcția cu aproximativ 35 de grade, iar fasciculele pentru NGC 5044 și-au schimbat direcția cu aproximativ 70 de grade.
NASA și ESA caută urme de viață străveche pe Marte cu ajutorul unor foraje
Pe întregul eșantion, cercetătorii au descoperit că aproximativ o treime din cele 16 galaxii au fascicule care se îndreaptă în direcții complet diferite decât se poziționau înainte.
Unele și-au schimbat direcția cu aproape 90 de grade în unele cazuri și pe perioade de timp cuprinse între un milion de ani și câteva zeci de milioane de ani.
Având în vedere că găurile negre au o vechime de ordinul a 10 miliarde de ani, aceasta reprezintă o schimbare relativ rapidă pentru aceste galaxii.
„Steaua morții”: Găuri negre în acțiune, descrise de NASA
Oamenii de știință cred că fasciculele din găurile negre și cavitățile pe care le sculptează joacă un rol important în numărul de stele care se formează în galaxiile lor.
Fasciculele pompează energie în gazul fierbinte din și în jurul galaxiei, împiedicându-l să se răcească, suficient pentru a forma un număr mare de stele noi.
Lucrarea care descrie aceste rezultate a fost publicată în ediția din 20 ianuarie 2024 a The Astrophysical Journal și este disponibilă aici.
Autorii sunt Francesco Ubertosi (Universitatea din Bologna în Italia), Gerritt Schellenberger (Centrul pentru Astrofizică | Harvard & Smithsonian), Ewan O’Sullivan (CfA), Jan Vrtilek (CfA), Simona Giacintucci (Laboratorul de Cercetare Navală), Laurence David ( CfA), William Forman (CfA), Myriam Gitti (Universitatea din Bologna), Tiziana Venturi (Institutul Național de Astrofizică — Institutul de Radio Astronomie din Italia), Christine Jones (CfA) și Fabrizio Brighenti (Universitatea din Bologna).
Centrul de zbor spațial Marshall al NASA gestionează programul Chandra. Centrul de raze X Chandra al Observatorului de Astrofizică Smithsonian controlează știința din Cambridge Massachusetts și operațiunile de zbor din Burlington, Massachusetts.
Sursă informație și foto: NASA
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News